Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Μνημόνιο, κι ας είναι λάιτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνημόνιο, κι ας είναι λάιτ

Οικονομικοί παράγοντες και γνώστες του ασφαλιστικού αναφέρουν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη και οι απώλειες στα ταμεία να μην σταματήσουν στα 1,6 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλά να διπλασιαστούν και να ξεπεράσουν ακόμα και τα 3 δισ.!

Η υγειονομική κρίση βαδίζει σε έναν νέο κύκλο, ωστόσο δίνει τη θέση της σε δημοσιονομική κρίση, χειρότερη σε βάθος από το 2010, και τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΦΚΑ θα δοκιμαστούν σε μεγάλο βαθμό από το δραματικό μείγμα ύφεσης και ανεργίας.

Η "βουτιά" θα εξαρτηθεί από το βάθος της ύφεσης και το ύψος της ανεργίας. Αν η ύφεση συγκρατηθεί στα επίπεδα του 7% - 8,5% και η ανεργία δεν ξεπεράσει το 20%, τότε οι απώλειες στα ταμεία θα περιοριστούν κάτω από τα 2 δισ. Στην περίπτωση όμως που η ύφεση φτάσει το 12% - 13% και η ανεργία ξεπεράσει το 22%, τότε το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι διπλάσιο!

Πάνω στην ώρα, λίγο πριν την αποτύπωση της νέας δημοσιονομικής κρίσης, ο ΣΕΒ καταθέτει τα διαπιστευτήριά του.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα έχει αποτέλεσμα τον προσωρινό εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνουν οι βιομήχανοι επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα στοιχεία της "Αυγής" και δείχνοντας ταυτόχρονα τον δρόμο:

"Η διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων το 2020 και 2021 έχει εν πολλοίς έκτακτο χαρακτήρα, αυξάνει εν τούτοις τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου, που καλύπτονται είτε από νέο δανεισμό είτε από ρευστοποίηση κρατικών αποθεματικών» (37 δισ. ευρώ)...

Οι βιομήχανοι πιέζουν με κάθε τρόπο για μια νέα πιστοληπτική γραμμή εδώ και τώρα, που θα "δέσει" τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ως απαγορευτική κάθε διαπραγμάτευση της χώρας για τα πλεονάσματα... "Στον βαθμό που τα ελλείμματα χρηματοδοτούνται από κρατικά διαθέσιμα, δεν επηρεάζεται το χρέος.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα κρατικά διαθέσιμα είναι απεριόριστα. Έτσι, όταν χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό (λόγω της Covid-19), θα πρέπει να αναπληρώνονται μέσω δανεισμού, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος σώρευσης πόρων."

Μνημόνιο λοιπόν εδώ και τώρα, κι ας είναι και λάιτ!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL