Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Στις διμερείς συμφωνίες ελπίζει ο ελληνικός τουρισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις διμερείς συμφωνίες ελπίζει ο ελληνικός τουρισμός

Μονόδρομο αποτελεί για την Ελλάδα η λύση των «διμερών συμβάσεων» μεταξύ χωρών είτε εντός είτε εκτός Ε.Ε. για συνεργασία στον τουριστικό τομέα.

Τόσο η επιλογή αυτή, στην οποία έχουν ήδη προχωρήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως λόγου χάριν τα κράτη της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, όσο και η διαφαινόμενη δυσχέρεια κάποιων χωρών της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν να είναι έτοιμες για «business as usual» στον τουρισμό, δεδομένου ότι ακόμη αντιμετωπίζουν οξύ υγειονομικό πρόβλημα (είναι ενδεικτικό λ.χ. ότι η Αυστρία ανοίγει τα σύνορά της με Λιχτενστάιν, Γερμανία, Ελβετία μερικώς άμεσα και πλήρως από 15.6 αλλά όχι και με Ιταλία, όπως και η Γερμανία και η Γαλλία ανοίγουν σύνορα με άλλες γειτονικές τους χώρες αλλά όχι με Ιταλία), καθιστούν μονόδρομο τις διμερείς συμφωνίες. Και, εννοείται, με χώρες που δεν αντιμετωπίζουν οξύ υγειονομικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα προσανατολίζεται να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με χώρες της Βαλκανικής και της ανατολικής Μεσογείου. Με άλλες από αυτές τις χώρες συνδέεται αεροπορικώς (λ.χ. Κύπρος, Ισραήλ) και με άλλες οδικώς (π.χ. Βουλγαρία). Ειδικά από τις τελευταίες πολλά προσδοκούν παραθεριστικοί προορισμοί δημοφιλείς στους γειτονικούς επισκέπτες που έρχονται με Ι.Χ. η πούλμαν, όπως είναι ο Πλαταμώνας, η Χαλκιδική, η Λάρισα, κ.λπ.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, οι κατευθύνσεις που δόθηκαν χθες από την Ε.Ε. για την επιστροφή στην τουριστική «κανονικότητα» και η προτεινόμενη διατήρηση κλειστών συνόρων με τις εκτός Ε.Ε. χώρες έως τις 15 Ιουνίου, συνιστούν πρόταση και όχι υποχρέωση, κάτι που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση, δεδομένου άλλωστε ότι και άλλες χώρες θα σπεύσουν να επωφεληθούν από το μη δεσμευτικόν των προτάσεων αυτών.

Οι τέσσερις άξονες του πακέτου στήριξης του τουρισμού

Στο μεταξύ τέσσερις άξονες θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού και αυτοί θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα εργασιακά και η οικονομική στήριξη που θα παρασχεθεί λόγω των χαμηλού τζίρου. Όπως μάλιστα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η δημοσιοποίηση του σχεδίου αναμένεται άμεσα και είναι ζήτημα εικοσιτετραώρων. Αυτή πάντως έρχεται στον απόηχο αρκετών κρίσιμων εξελίξεων για τον σημαντικό αυτόν κλάδο της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι είναι:

* Ο οδικός χάρτης που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από την Κομισιόν για τη σταδιακή ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού.

* Η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την επαναλειτουργία από μεθαύριο, δηλαδή το Σάββατο 16 Μαΐου, των 515 οργανωμένων παραλιών, περίκλειστων και μη, σε όλη τη χώρα.

Με ειδικό βάρος οι οδηγίες της TUI

Η παρεμβατική -λόγω μεγέθους και ειδικού βάρους του στην ελληνική αγορά- ανακοίνωση του γερμανικού ταξιδιωτικού ομίλου TUI στο Αννόβερο, όπου βρίσκεται η έδρα του, για ζητήματα που αφορούν το social distancing στους χώρους των ξενοδοχείων, τα εστιατόρια και τους χώρους ψυχαγωγίας και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. γκολφ, σπα, τένις, κ.λπ.), για ελαχιστοποίηση του μπουφέ, για σερβίρισμα με μάσκες, για τον καθαρισμό των δωματίων, την απολύμανση συγκροτεί ένα πλαίσιο κανόνων που αναμένεται να αποτελέσουν «οδηγό» για πλήθος ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Πώς θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες

Στο μεταξύ, σε λιγότερο από 48 ώρες θα είναι έτοιμες οι οργανωμένες παραλίες να υποδεχθούν από τις 8 το πρωί του Σαββάτου τους λουόμενους, ενώ θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

* Υποχρεωτική θα είναι, σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

* Στις ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.

* Όσον αφορά την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, αυτή ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

* Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

* Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

* Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

* Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο.

* Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

* Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

* Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο του καταστήματος.

* Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

* Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

* Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες - καρέκλες έπειτα από κάθε πελάτη. Επίσης υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα, το οποίο θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

* Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

* Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Από την Πολιτική Προστασία υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Την 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση

«Η εστίαση έχει προσδιοριστεί να ανοίξει την 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι εκεί κουμπώνει» αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6.

Με δεδομένο πως «ό,τι ξεκίνησε τη Δευτέρα, πριν από τρεις ημέρες, θα εκτιμηθεί περίπου στις 22 του μηνός και στις 18 του μηνός έχουμε απελευθέρωση της κίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη» η εστίαση «παραμένει την 1η Ιουνίου, όπως έχει σχεδιαστεί».

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Παπαθανάσης περιέγραψε ότι η εστίαση θα εκκινήσει καθώς «δεν χρειάζεται κλιματισμό» και έκανε ειδική αναφορά στους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς αυτοί θα διαθέτουν απαραίτητα φυσικό φωτισμό και αερισμό.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL