Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει η ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει η ελληνική οικονομία

Απανωτά επώδυνα πλήγματα δέχεται σε όλα τα πεδία η ελληνική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισής της. Μεταποίηση, απασχολούμενοι, κρατικά χρεόγραφα, μετοχές, επιχειρηματική εμπιστοσύνη, καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία μάλιστα κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιδείνωση διαχρονικά, προμήθειες, εσωτερική και εξωτερική ζήτηση, παραγγελίες, πλήττονται με ένταση και σε εύρος που προκαλούν έντονη ανησυχία για το σκηνικό της «επόμενης ημέρας».

Κατέρρευσε η ελληνική παραγωγή τον Μάρτιο

Την ταχύτερη συρρίκνωσή της από τον Ιούλιο 2015 κατέγραψε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η βιομηχανία τον Μάρτιο, με πτώση του ΡΜΙ στις 42,5 μονάδες, μείωση απασχόλησης και έκδηλη απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές.

Τα στοιχεία Μαρτίου δείχνουν επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, δίνοντας τέλος στην τριετή περίοδο συνεχούς ανάπτυξης.

Η συνολική συρρίκνωση ήταν αποτέλεσμα έντονης μείωσης παραγωγής και νέων παραγγελιών, καθώς η πανδημία προκάλεσε κλείσιμο εργοστασίων και έντονη μείωση ζήτησης από εσωτερικό και εξωτερικό. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες περιόρισαν τον αριθμό των εργαζομένων με απότομο ρυθμό, λόγω μειωμένου όγκου παραγγελιών και αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη καταγράφηκε αρνητική, λόγω του φόβου για πιθανό κλείσιμο και για τη διάρκεια των συνεπειών του ιού στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, οι τιμές χρέωσης υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων και πλέον ετών, παρά τις υψηλότερες τιμές εισροών, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να προσελκύσουν νέες παραγγελίες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI), που μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας, έκλεισε στις 42,5 μονάδες, σημαντική υποχώρηση από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν δριμεία επιδείνωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς τον έπληξε η πανδημία. Κύριος παράγοντας της συνολικής υποχώρησης ήταν η σημαντική μείωση της παραγωγής σε ολόκληρο τον τομέα παραγωγής αγαθών.

Η παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το απόγειο της κρίσης δημόσιου χρέους, τον Ιούλιο 2015. Παράλληλα με το κλείσιμο των εργοστασίων, ανεπιβεβαίωτα στοιχεία ανέφεραν ότι στην ύφεση οδήγησε η δριμεία πτώση της ζήτησης από εσωτερικό και εξωτερικό.

Η συρρίκνωση των νέων εργασιών ήταν επίσης έντονη, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι κύριοι συνεργάτες εξαγωγών και οι πελάτες από το εσωτερικό μείωσαν δραστικά ή ακύρωσαν τις παραγγελίες τους ενόψει της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19 και των μέτρων έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, το σύνολο των πωλήσεων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015.

Κατά συνέπεια, οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν τον αριθμό εργαζομένων τους.

Η μείωση των επιπέδων απασχόλησης ήταν απότομη και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΙΟΒΕ: Αισθητή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, από τις 113,2 μονάδες στις 109,4 μονάδες, έναντι 113,2 μονάδων, ως συνέπεια των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της πανδημίας, σημειώνει το ΙΟΒΕ κάνοντας λόγο για επιδείνωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, με εντονότερη σε υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο, με εξαίρεση τα τρόφιμα - ποτά όπου καταγράφεται μικρή άνοδος.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε έντονα, με πολύ περισσότερους πολίτες να διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των οικονομικών του νοικοκυριού τους στους επόμενους δώδεκα μήνες. Ως συνέπεια, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -16,5 μονάδες τον Μάρτιο από -4,8 μονάδες έναν μήνα πριν, επιδείνωση που είναι η μεγαλύτερη διαχρονικά μεταξύ διαδοχικών μηνών.

Η κρίση ενέχει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά και ακόμα και όταν αυτή ομαλοποιηθεί σταδιακά, οι επιπτώσεις της αναμένεται να εκταθούν σε βάθος χρόνου και στο σύνολο των τομέων της οικονομίας, σημειώνεται σχετικά.

Δυσφορούν οι αγορές

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών και η επιστροφή των αποδόσεων των εξάμηνης διάρκειας εντόκων γραμματίων σε θετικό πρόσημο ήταν οι εξελίξεις που χαρακτήρισαν χθες την εγχώρια αγορά χρήματος και κεφαλαίων.

Το επιτόκιο των εξάμηνης διάρκειας εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 0,3% από -0,05% στις 26 Φεβρουαρίου, με το Δημόσιο να αντλεί κεφάλαια ύψους 487,5 εκατ. ευρώ. Αυξημένη ήταν η απόδοση και του δεκαετούς ομολόγου, που βρέθηκε στο 1,75%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 536,45 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,91%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL