Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Επίθεση Σωκράτη Φάμελλου στην κυβέρνηση: / Επίθεση Σωκράτη Φάμελλου στην κυβέρνηση: Η Ν.Δ. οδηγεί σε "ξήλωμα" τον θεσμό-τομή των Ενεργειακών Κοινοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση Σωκράτη Φάμελλου στην κυβέρνηση: / Επίθεση Σωκράτη Φάμελλου στην κυβέρνηση: Η Ν.Δ. οδηγεί σε "ξήλωμα" τον θεσμό-τομή των Ενεργειακών Κοινοτήτων

Για απαξίωση και πλήρη αποδόμηση από τη Νέα Δημοκρατία του θεσμού-τομή των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά από την προηγούμενη κυβέρνηση, κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος με αφορμή τον περιορισμό της προτεραιότητας στους όρους σύνδεσής τους που αποφάσισε το ΥΠΕΝ.

Μετά το "πάγωμα" ήρθε η απαξίωση

Θυμίζει ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. επέλεξε αρχικά να παγώσει το απολύτως ώριμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 25 εκατ. για τη στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ), μέσω ΕΣΠΑ, που ήταν σε φάση προκήρυξης από τις αρχές Ιουλίου 2019, και σήμερα προχωρά στο δεύτερο βήμα απαξίωσης περιορίζοντας την προτεραιότητα στους όρους σύνδεσής τους με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, μέσω σχετικής απόφασης ΥΠΕΝ.

Ο Κ. Σκρέκας είχε προϊδεάσει

Κατά τον Σ. Φάμελλο, οι επιλογές αυτές οδηγούν ουσιαστικά στο “ξήλωμα” του θεσμού των ΕΚΟΙΝ, επειδή, όπως είχε παραδεχτεί ο αρμόδιος τομεάρχης Ν.Δ. Κ. Σκρέκας κατά την ψήφιση του νόμου, ο θεσμός αυτός μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών σχημάτων...

«Εικονικές» κοινότητες

Όπως τονίζει, η Ν.Δ. χρησιμοποιεί τον κίνδυνο δημιουργίας “εικονικών” ΕΚΟΙΝ από ιδιώτες και τις πιέσεις που δημιουργούνται για ηλεκτρικό χώρο ως πρόσχημα για τον περιορισμό της προτεραιότητας των ΕΚΟΙΝ. Ωστόσο, συμπληρώνει, το ΥΠΕΝ δεν έχει παρουσιάσει σχετικά στοιχεία ούτε μας έχει ενημερώσει για την πραγματική έκταση του εν λόγω φαινομένου. Φαίνεται ότι το επιχείρημα αυτό “αποτελεί απλώς ένα προπέτασμα για τον κύριο Χατζηδάκη με στόχο να ακυρώσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προωθούσε και στήριζε την αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας από τους πολίτες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις” σχολιάζει.

Αναγκαίος ο διάλογος για τη θωράκιση

Ο ίδιος αναφέρει ότι η θωράκιση του θεσμού από επιτήδειους θα πρέπει να γίνει κατόπιν διαλόγου και με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. έλεγχο μετοχικής σύνθεσης, αποδεικτικά κατοχής γης ως προαπαιτούμενα για την προτεραιότητα σύνδεσης από ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ) - πρωτοβουλία που δεν αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ.

Σε μια εποχή που οι ΑΠΕ αναπτύσσονται με αλματώδεις ρυθμούς και συνιστούν επενδυτική ευκαιρία για πολλούς μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές, επισημαίνει, η Πολιτεία θα έπρεπε να προκρίνει τη θωράκιση του νόμου των ΕΚΟΙΝ και όχι τη σταδιακή του απαξίωση. Είναι όμως προφανές, συνεχίζει, ότι “η Ν.Δ. είναι πάντα ιδεοληπτική υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κάτι που αποτελεί πυρήνα της πολιτικής της, και, συνεπώς, δεν επιθυμεί να στηρίξει εναλλακτικά συνεταιριστικά σχήματα που επιτρέπουν τη συμμετοχή της κοινωνίας στην παραγωγή προϊόντας και υπεραξίας”.

Οι πολίτες ενεργά παρόντες

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που έλαβε τη θεσμική πρωτοβουλία-τομή των ΕΚΟΙΝ στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας ώστε να μεταβούμε με την κοινωνία και τους πολίτες, ενεργά παρόντες, στην καθαρή ενέργεια. “Η Ν.Δ. οφείλει να αποδείξει ότι στηρίζει αυτήν την πολιτική προχωρώντας στο πρώτο βήμα προκήρυξης του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης των ΕΚΟΙΝ από το ΕΣΠΑ” καταλήγει ο Σ. Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL