Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Όσο καθυστερούν, το αναγκαίο ποσό αυξάνεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όσο καθυστερούν, το αναγκαίο ποσό αυξάνεται...

Μόνο και μόνο η... συχνή ανακοίνωση νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση δείχνει ότι επικρατεί ανεπάρκεια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι έχει καταστεί σαφές πως τα μέτρα πρέπει να αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας και σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους. Ο λόγος είναι πως θα πρέπει όσο το δυνατόν να περιοριστούν οι επισφάλειες τόσο για εργαζομένους όσο και για επιχειρήσεις, κάτι το οποίο δεν είναι σε θέση να πετύχει η κυβέρνηση.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης ενδέχεται να ενισχύσουν το καθοδικό σπιράλ της οικονομίας. Αντί να πράξει αυτό που κάνουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που προχωρούν σε μείγμα μέτρων από 10% έως 20% των ΑΕΠ τους, προχωρά σε παρεμβάσεις 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ανέβασε» τα οικονομικά μέτρα σε αυτό το ύψος, ενώ χρειάστηκαν τρεις εκδοχές ανακοινώσεων, ύστερα από τη μεγάλη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τμημάτων της κοινωνίας.

Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι το κόστος της δέσμης μέτρων ανήλθε στα 6,8 δισ. ευρώ, παραμένει μικρό για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα και εξειδίκευσε υφιστάμενα, στη βάση των οποίων το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται και αφορά πλέον από τον Απρίλιο 1,7 εκατ. εργαζόμενους ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, επεκτείνεται η λήψη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων καλύπτοντας 800.000 ή το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων και καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, με την περίμετρο να καταλαμβάνει το 75% του συνόλου. Βέβαια, παρέμεινε ο «εμπαιγμός» για τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες, καθότι η κυβέρνηση διατηρεί τα voucher για την τηλεκπαίδευση και υποσχέθηκε ότι θα δώσει 800 ευρώ σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες εάν η κρίση συνεχιστεί και τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, παραμένει ασαφές -λόγω και της αναμονής των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να «προσφύγει» στον ESM και να αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ που ισχύει για κάθε ευρωπαϊκή χώρα) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας εφόσον τελικά αποφασιστεί το παραπάνω. Ωστόσο, όπως έγινε σαφές από τον επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, θα υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις σε μια τέτοια περίπτωση, κάτι το οποίο οδηγεί σε ενός τύπου υπογραφή «μνημονιακών» όρων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση και εξαιτίας της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- ακόμη και να διπλασιάσει το σημερινό πακέτο μέτρων. Αρκεί να το κάνει τώρα! Καθώς, όσο αργεί, το αναγκαίο ποσό θα αυξάνεται...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL