Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εκτιμήσεις για απώλειες-μαμούθ στη Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτιμήσεις για απώλειες-μαμούθ στη Γερμανία

Σε «ακτινογραφία» των επιπτώσεων του κορωνοϊού στη γερμανική οικονομία προχώρησε το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η πανδημία ενδέχεται να κοστίσει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης περί τα 500 δις ευρώ αλλά και να οδηγήσει σε απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

«Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης και στην αγορά εργασίας», εκτιμά ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φουστ

«Τα κόστη θα ξεπεράσουν πιθανότατα όλα όσα γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες στη Γερμανία από οικονομικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φουστ. «Ανάλογα με το σενάριο η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 7,2% και 20,6%. Αυτό αντιστοιχεί σε κόστη 255 έως 729 δις ευρώ».

«Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης και στην αγορά εργασίας», εκτιμά ο επικεφαλής του Ιfo Κλέμενς Φουστ

«Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης και στην αγορά εργασίας», εκτιμά ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος. Οι συνέπειες αυτές θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ΄ ό,τι στο απόγειο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, όπως λέει, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να καταργηθούν έως 1,8 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ έως και έξι εκατομμύρια εργαζόμενοι μπορεί να υπαχθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Δυο μήνες περιορισμών ισοδυναμούν με 255 έως 495 δις

H εν εξελίξει κρίση θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση της παραγωγής που μεταφράζεται σε απώλειες εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ, ενώ η μερική απασχόληση και η ανεργία «θα εκτοξευτούν στα ύψη, επιβαρύνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δημόσια ταμεία», αναφέρει το ινστιτούτο, επισημαίνοντας ότι «στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της περιόδου shutdown της οικονομίας, χωρίς όμως να επηρεαστεί η μάχη κατά της επιδημίας».

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, απαιτούνται στρατηγικές που θα διασφαλίζουν αφενός την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και αφετέρου την ταυτόχρονη καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ένα ενδεχόμενο δίμηνο μερικό shutdown θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία μεταξύ 255 και 495 δις ευρώ. Στους τρεις μήνες το κόστος ανεβαίνει μεταξύ 354 και 729 δις ευρώ.

Σε πολύ πιο δραματικούς τόνους εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ. Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο οικονομολόγος εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει σε βαθιά ύφεση.

«Φοβάμαι ότι η ύφεση αυτή θα είναι η μητέρα όλων των υφέσεων» εκτιμά ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου

«Φοβάμαι ότι η ύφεση αυτή θα είναι η μητέρα όλων των υφέσεων», λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «εάν επί ένα μήνα η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία μειωθεί στο μισό, τότε αυτό μεταφράζεται σε μείωση των ετήσιων οικονομικών επιδόσεων κατά 4%. Δυο μήνες συνεπάγονται 8%. Δεν το ζήσαμε ποτέ αυτό εν καιρώ ειρήνης», όπως τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL