Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Γιατί τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή

Ανεπαρκή φαίνεται ότι είναι τα πρώτα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Δεν είναι μόνο το συνολικό ύψους των 3,8 δισ. ευρώ, το οποίο φαντάζει λίγο, σε σύγκριση με άλλες χώρες αντίστοιχου μεγέθους της Ελλάδας, όπως η Πορτογαλία, αλλά και η ελλιπής στόχευσή τους, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν επαρκεί το επίδομα για τους εργαζομένους σε εταιρείες που έκλεισαν ή έχουν κάθετη πτώση του τζίρου τους (δεν έχει προσδιοριστεί τι σημαίνει κάθετη).

Πέραν των εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν σε μεγάλο βαθμό μεγάλες ανασφάλειες, και η αποκαλούμενη επιχειρηματικότητα δεν έχει υποδεχθεί με μεγάλη ζέση τα μέτρα, διότι φαίνεται ότι δεν επαρκούν. Για παράδειγμα, είναι τεράστιο ζήτημα το να παραταθούν μια σειρά φορολογικές υποχρεώσεις και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις (το 90% είναι μικρομεσαίες), όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.

Ίσως να μην έχει γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση ότι το -τρόπον τινά- shutdown, το οποίο συμβαίνει αναγκαστικά στην ελληνική οικονομία, όπως σε πολλές άλλες, έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την έναρξη της κρίσης από την Lehman Brothers το 2008, η οποία επεκτάθηκε ακολούθως στην Ευρώπη με τα γνωστά αποτελέσματα. Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να ληφθούν γρήγορα τα όποια θετικά μέτρα και όχι σε βάθος... ετών. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας, ούτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε και μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, η χώρα της δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοιες προκλήσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη λαμβάνει τα μικρότερα μέτρα, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα.

Τουρισμός, απασχόληση και πτώση ΑΕΠ

Τα μέτρα είναι ανεπαρκή, ιδίως και για μια χώρα η ανάπτυξη της οποίας στηρίζεται κατά 20% στον τουρισμό. Και σε μια εποχή όπου οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για βραχυπρόθεσμη μείωση κρατήσεων έως και κατά 80%. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση  του ΚΕΠΕ, για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλεια διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων προκαλείται μια συνολική (άμεση και έμμεση) μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 1,076 δισ. ευρώ, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους, επιβάρυνση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 675,52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 οφείλονται σε απώλειες εισπράξεων από υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος του ΑΕΠ, της απασχόλησης και του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας για το έτος 2019, το ΚΕΠΕ κάνει αναγωγή και εκτιμά ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλεια διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μια συνολική (άμεση και έμμεση) μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης κατά περίπου 0,61%, αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.

Η ανάλογη διεθνής εμπειρία της εξάπλωσης του ιού SARS το 2003 δείχνει ότι μια μείωση των διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά περίπου 8% δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη.

Τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και κάποια μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις, για παράδειγμα, αποτελεί ένα καινούργιο μέτρο χρηματοδότησης επιχειρήσεων από το κράτος, διότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τραπεζικό προφίλ σε πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα δοθεί εντός του επομένου διμήνου μέσω του Taxisnet και θα μπει απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

«Επιστρεπτέα» σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της, εξαρτάται από την περίπτωση, θα επιστραφεί στην πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο. Οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό και σε ποιες επιχειρήσεις θα αφορά είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου -θέμα για το οποίο υπάρχει συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις-, η καταστροφή αποθεμάτων που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Δάνεια κυρίως μέσω Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ, όπως δηλαδή και στους εργαζομένους! Επίσης, θα πραγματοποιηθεί επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ, σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.

Επίσης, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ, ενώ απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL