Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ανήσυχος για τις αποφάσεις του Eurogroup ο Ευ.Τσακαλώτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανήσυχος για τις αποφάσεις του Eurogroup ο Ευ.Τσακαλώτος

Ανήσυχος για το γεγονός ότι το Eurogroup δεν έκανε ό,τι χρειάζεται εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για συγκεκριμένη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (στο 2% από 3,5%), εξαιρουμένων των δαπανών για προσφυγικό και κορωνοϊό, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν θα προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρος ο μισθός των εργαζόμενων για όσο χρειάζεται, αντί να υπάρχει ένα μικρό επίδομα στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων.

Θα μας προλάβουν οι εξελίξεις

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις αποφάσεις του προχθεσινού Eurogroup, σημείωσε ότι «το 1% είναι πολύ μικρό, πολύ λιγότερο από ό,τι χρειάζεται, όπως τονίζουν και οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες όπως οι 'Financial Times'. Δεν βοηθάει η προσέγγιση 'θα αφήσουμε τα πράγματα και θα κάνουμε κάτι αν χρειαστεί'. Πρέπει να δράσουμε πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις».

Είπε ακόμα, μιλώντας στον Ant1: «Ήταν η στιγμή να ζητήσουμε μείωση του στόχου στο 2% και σε αυτόν τον στόχο να μην μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουν σε σχέση με τον ιό. Αυτό θα μας εξασφάλιζε σχεδόν 5 δισ.». Και πρόσθεσε με νόημα: «Έχουμε και το μαξιλάρι που τόσο χλευάστηκε και τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο.

Αυτό θα μας επέτρεπε:

Να κάνουμε περισσότερα για τους εργαζόμενους.Να κάνουμε περισσότερα για τη ρευστότητα.Να δώσουμε ένα έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που χρειάζονται να κάνουν αγορές τώρα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δαπάνες που χρειάζονται. «Και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά, έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες για την Υγεία πολύ πριν τον κορωνοϊό. «Πρέπει να ξοδέψουμε πολλά τώρα, να στηρίξουμε το σύστημα Υγείας, τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους». Συνέχισε λέγοντας ότι αν αποφασιστεί να ξοδευτούν λίγα τώρα, η ύφεση θα γίνει κρίση και η κρίση δράμα.

Να καλύψει το Δημόσιο τους μισθούς

Εν τω μεταξύ, στάθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρος ο μισθός των εργαζόμενων για όσο χρειάζεται, αντί να υπάρχει ένα μικρό επίδομα στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «το βασικό είναι όταν περάσει ο ιός και σταθούμε ξανά όλοι και όλες όρθιοι, να μην έχουμε εργαζόμενους και οικογένειές με μεγάλη οικονομική αδυναμία, που δεν θα μπορούν να καταναλώσουν και άρα θα επεκταθεί αυτή η κρίση».

Σημείωσε δε ότι αν ήταν εκείνος στο Eurogroup, θα είχε προτείνει την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στήριξη της δημόσιας Υγείας και ιδίως των ανθρώπων του ΕΣΥ που δίνουν καθημερινά τημάχη και τονίζοντας ότι «μόνο στην κρίση καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κράτος. Ακόμα και οι ιδεολόγοι του πληθωρισμού ξεχνούν την ιδεολογία τους και μιλούν για το κράτος. Ο δημόσιος τομέας στην Υγεία είναι πολύ σημαντικός για να είμαστε καλυμμένοι τόσο καθημερινά όσο και όταν έχουμε έκτακτες κρίσεις».

Ανάγκη για έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες

Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς όλους τους ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας, προκειμένου να καλύψουν τα απρόβλεπτα έξοδα που προκύπτουν λόγω του κορωνοϊού, προτείνουν, με ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή, 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ερώτηση αφορά τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία. Στην Ελλάδα, παρότι δεν μπορούν να γίνουν από τώρα ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης, οι συνέπειες έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται», ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι «η εξάπλωση του κορωνοϊού Covid-19 δημιουργεί αυξημένα έξοδα στους πολίτες για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, αλλά και την ανάγκη αυξημένων άμεσων δαπανών για την προμήθεια τροφίμων σε περιπτώσεις καραντίνας, αλλά και κατ’ εφαρμογή των προτροπών των ειδικών για την παραμονή στο σπίτι», ενώ «ταυτόχρονα υπάρχει μείωση εσόδων σε πολλές κατηγορίες επαγγελματιών».

Και καταλήγει: «Επειδή υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να καλύψουν τα άμεσα και απρόβλεπτα αυτά έξοδα, καθώς δεν έχουν αποταμιεύσεις, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί αν προτίθενται να προβούν στην παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους πιο ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας για την κάλυψη αυτών των εξόδων».

Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος: Να δοθεί τρίμηνη παράταση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Την άμεση χορήγηση τρίμηνης παράτασης των υποχρεώσεων των λογιστών και φοροτεχνικών προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Εργασίας ζητούν οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η παράταξη των ΠΟΕ στο Οικονομικό Επιμελητήριο, «σήμερα, τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τη μία χώρα μετά την άλλη και οι πολίτες καλούνται να δώσουν μια μάχη για να ανακόψουν τη μετάδοση του ιού ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους και την υγεία κάθε συνανθρώπου τους, δεν γίνεται οι συνάδελφοι λογιστές - φοροτεχνικοί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, χωρίς διαφοροποιήσεις, να δοθεί άμεση και ξεκάθαρη τρίμηνη παράταση όλων των υποχρεώσεων προς την ΑΑΔΕ και προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας (και ως προς την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και ως προς την πληρωμή των φόρων / ασφαλιστικών εισφορών που προκύπτουν).

Δεν περισσεύει άλλος χρόνος, δεν αντέχουν άλλο την ψυχολογική πίεση συνάδελφοί μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL