Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Διαχειριστές - Το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει για ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και συνεχή λειτουργία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών * Κανένας λόγος ανησυχίας για την τροφοδοσία με υγρά καύσιμα / Θωρακίζεται η ενέργεια από τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Διαχειριστές - Το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει για ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και συνεχή λειτουργία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών * Κανένας λόγος ανησυχίας για την τροφοδοσία με υγρά καύσιμα / Θωρακίζεται η ενέργεια από τον κορωνοϊό

Σε ένταση και επέκταση των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, που έχουν ήδη ληφθεί, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, αλλά και την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων στους καταναλωτές, προχωρούν οι ενεργειακές εταιρείες, καθώς και οι αρμόδιοι Διαχειριστές των δικτύων και η ΡΑΕ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας “εγγυάται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη συνεχή λειτουργία των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών”.

Όπως ανακοινώθηκε, η χρήση μεθόδων τηλεργασίας και απομακρυσμένης επικοινωνίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό και η ανάπτυξη πρωτοκόλλων ασφαλείας -παράλληλα με τις αναγκαίες διοικητικές και χωροταξικές ρυθμίσεις- θα επιτρέψουν τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στους κρίσιμους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων συντελώντας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα έχουν θέσει σε άμεση εφαρμογή Σχέδιο Επιχειρησιακής Συνέχειας.

Ηλεκτρική ενέργεια

Διάσταση απόψεων για την έκταση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων φαίνεται πως υπήρξε μεταξύ διοίκησης ΔΕΗ και θυγατρικών του ομίλου και ΓΕΝΟΠ. Το σωματείο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατόπιν διαδοχικής συνεργασίας, μέσω τηλεδιασκέψεων, με τις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ) και του ΑΔΜΗΕ αποφασίστηκε ότι θα λειτουργούν από τη Δευτέρα 16.3 μόνον με το προσωπικό ασφαλείας.

Ωστόσο λίγο αργότερα ανακοίνωση της ΔΕΗ ανέφερε ότι οι τεχνικοί συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα για ενίσχυση του δικτύου, διόρθωση βλαβών και διασφάλιση της ηλεκτροδότησης, ενώ όλοι οι σταθμοί παραγωγής βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μάλιστα υψηλόβαθμό στέλεχος δήλωνε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για λειτουργία μόνο με προσωπικό ασφαλείας.

Χθες το σωματείο των “βορείων” «Σπάρτακος» ενημέρωσε για μια... ενδιάμεση κατάσταση επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα 16.3 σταθμοί και ορυχεία της ΔΕΗ λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό, το οποίο ενισχύεται σε νευραλγικά πόστα.

Ως προς την εξυπηρέτηση, η προσέλευση των πελατών στα καταστήματα γίνεται ελεγχόμενα και σε μικρό αριθμό ατόμων κάθε φορά (πέντε άτομα), ενώ όλοι οι εισερχόμενοι καταγράφονται, ώστε να υπάρχει ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. Συστήνεται πάντως χρήση ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μέσων.

Από πλευράς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώθηκε επίσης επέκταση της τηλεργασίας, όμως οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται κανονικά σε κρίσιμες θέσεις που αφορούν τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος, την κατασκευή έργων κ.λπ.

Και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα και αναπροσαρμογή του ωραρίου της για το κοινό: από Δευτέρα 16.3 έως και Πέμπτη 30.4, λειτουργία 10 π.μ. - 2 μ.μ. κατά τις εργάσιμες ημέρες.

Φυσικό αέριο

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και από τις εταιρείες φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΑ, αλλά και τις εταιρείες εμπορίας και διανομής (ΕΠΑ και ΕΔΑ) με την περαιτέρω εφαρμογή εργασίας εξ αποστάσεως.

Επιπλέον κλειστά θα είναι από σήμερα Τρίτη τα καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Η ΔΕΔΑ ανακοίνωσε αναβάθμιση της ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των καταναλωτών, ενώ η ΕΔΑ Αττικής ενημέρωσε ότι το κατάστημα εξυπηρέτησης πελατών, μηχανικών και συνεργατών αναστέλλει τη λειτουργία του από 17.3 και όλες οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω ηλεκτρονικής ή έντυπης αλληλογραφίας.

Παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ομαλό εφοδιασμό του καταναλωτικού κοινού με υγρά καύσιμα έδωσε το ΥΠΕΝ με αφορμή φαινόμενα αυξημένης προσέλευσης που παρατηρήθηκαν στα πρατήρια καυσίμων το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ βρίσκονται σε επικοινωνία με όλους τους φορείς της αγοράς καυσίμων, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών εφοδιάζουν αδιάλειπτα τα πρατήρια χωρίς πρόβλημα, ενώ τα πρατήρια υγρών καυσίμων πανελλαδικά λειτουργούν κανονικά εντός των καθορισμένων ωραρίων.

“Δεν αναμένεται λοιπόν να υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς τα υγρά καύσιμα ούτε τώρα ούτε αργότερα” καταλήγει το ΥΠΕΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL