Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Δηλώση υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα / Οι 3+1 αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηλώση υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα / Οι 3+1 αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

Δεν θα υφίσταται φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για την Ελλάδα. Παράλληλα, δεν θα προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα τόσο οι δαπάνες για το προσφυγικό όσο και οι δαπάνες στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αυτές είναι οι τρεις βασικές διαπιστώσεις από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πλεόνασμα

Όπως τόνισε ο ίδιος, η σχετική απόφαση οδηγεί στη μείωση των εσόδων και την ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη - μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. «Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα», κατέληξε.

Οικονομικά μέτρα

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας», σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Δαπάνες στήριξης

Επιπλέον, τα κράτη - μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων Υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών -κυρίως φορολογικών- μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας, κάτι το οποίο εξαιρεί και αυτές τις δαπάνες του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο (με κεφάλαιο 37 δισ. ευρώ συνολικά), με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων (40 δισ. ευρώ) για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, κάτι το οποίο αφορά και την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε πως «η ελληνική κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα σημαντικά μέτρα, που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο».

Νίπτει τας... χείρας της η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αισχροκέρδεια

Την πρόθεσή της να μην λάβει δράση ενάντια σε πρακτικές επιβολής «μέγιστων τιμών μεταπώλησης προϊόντων ή συνιστώμενων τιμών σε συμβάσεις προμήθειας και συμφωνίες διανομής (κάθετες συμφωνίες)» λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά γνωστοποίησε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ακολουθώντας ουσιαστικά το... δόγμα του υπουργού Ανάπτυξης να μην υπάρξει διατίμηση σε ορισμένα προϊόντα.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ωστόσο πως θα συνεχίσει να εξετάζει «κάθετους περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας, όπως ο καθορισμός της ελάχιστης τιμής μεταπώλησης που θα υποπέσουν στην αντίληψή της, επιβάλλοντας τις κατά τη νομοθεσία προβλεπόμενες κυρώσεις».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει ότι, σε ειδικές συνθήκες, επιτρέπονται κάθετες συμφωνίες «που αφορούν την πώληση αγαθών και υπηρεσιών παντός είδους, εάν το μερίδιο αγοράς του προμηθευτή στη σχετική αγορά, ήτοι στην αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών στην οποία πωλεί τα αγαθά ή τις υπηρεσίες, δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 30% και το μερίδιο αγοράς του αγοραστή στη σχετική αγορά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL