Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Οι αποφάσεις της Κομισιόν και τα μέτρα που αφορούν την Ελλάδα / Αλλάζει η "συνταγή" των οικονομικών μέτρων λόγω κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αποφάσεις της Κομισιόν και τα μέτρα που αφορούν την Ελλάδα / Αλλάζει η "συνταγή" των οικονομικών μέτρων λόγω κορωνοϊού

«Χαλαρώνει» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης η Κομισιόν, ούτως ώστε να περιοριστεί -κατά το δυνατόν- το φάντασμα της ύφεσης πάνω από την Ευρωζώνη, καθότι οι οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού φαίνεται ότι θα είναι πολύ μεγάλες, κάτι το οποίο αφορά και την Ελλάδα.

Οι αποφάσεις αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα Δευτέρα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι υπαρκτές οι κατευθυντήριες γραμμές. Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις κρατικές ενισχύσεις αλλά και το πάγωμα της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των συστημάτων Υγείας, των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα (υποχρέωση για 3,5% το 2020) με τρόπο κυκλικό. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από τις τελευταίες προβλέψεις της Ε.Ε. άλλη τόση θα πρέπει να είναι και η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για παράδειγμα. αν για το 2020 ο ρυθμός είναι 1,4% (2,4% προέβλεπε η Κομισιόν προ κορωνοϊού), τότε θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος από το 3,5% στο 2,5%. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αιτηθεί, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, την εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό (0,4% του ΑΕΠ), αλλά και όλων των δαπανών που θα γίνουν για τη λήψη οικονομικών μέτρων εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το αυριανό Eurogroup έχουν ως εξής:

- Να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

- Να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

- Να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δαπάνες για να στηριχθούν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες και συστήματα Υγείας.

Ειδική άδεια

Είναι γεγονός ότι έχουν "θορυβηθεί" σε πολύ μεγάλο βαθμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι είναι πιθανό να μειωθεί κατά πολύ η αύξηση του ΑΕΠ για το 2020. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την πρόσθετη χρηματοδότηση με 200 εκατ. ευρώ των υπηρεσιών Υγείας , επιδοτήσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα των κρατικών ενισχύσεων, τα οποία πλέον έχουν ειδική άδεια από την Κομισιόν, θα επεκταθούν σύντομα και σε επιχειρήσεις με σημαντική πτώση του τζίρου. Σε κάθε περίπτωση, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Παράλληλα, προβλέπεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα και παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Προωθείται και η χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις ανακοινώσεις που έγιναν προ ολίγου από την Κομισιόν για ελαστικοποίηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τουρισμός και μεταφορές

Άλλωστε, πέρα από το σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας, ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού η Επιτροπή μάλιστα μέτρα χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, η αρμόδια αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βέσταγκερ τόνισε πως στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους και να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να λάβουν απαραίτητα μέτρα αντιστάθμισης των ζημιών που έχουν υποστεί λόγω του κορωνοϊού. Ως παραδείγματα ανέφερε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο τουρισμός ή οι μεταφορές και που θα πρέπει να στηριχθούν για να δώσουν αποζημιώσεις για ματαιώσεις εκδηλώσεων, την παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τη στήριξη του τραπεζικού τομέα προκειμένου οι τράπεζες να είναι έτοιμες να παράσχουν δάνεια.

Κονδύλια 37 δισ. σε ΜμΕ

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή προτείνει να κατευθυνθούν 37 δισ. ευρώ από αχρησιμοποιήτα κονδύλια της πολιτικής συνοχής για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, για την άμεση ανακούφιση των ΜμΕ που πλήττονται σοβαρά, προτείνεται ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα μέσα για τη στήριξη αυτών των εταιρειών με ρευστότητα, συμπληρώνοντας τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Όπως ανακοινώθηκε, τις προσεχείς εβδομάδες, ένα δισ. ευρώ θα διοχετευθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ως εγγύηση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για να παροτρύνει τις τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αυτό θα βοηθήσει τουλάχιστον 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με περίπου 8 δισ. ευρώ χρηματοδότησης, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα να καθυστερήσουν τις πληρωμές των ήδη υπαρχόντων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL