Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κακά μαντάτα και για την ανεργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακά μαντάτα και για την ανεργία

Ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο προστέθηκε -μετά την ανακοίνωση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2019- στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και μάλιστα πριν από την έναρξη εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα στο 16,8% ανήλθε η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αυξανόμενη κατά 0,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δείχνει ιδιαιτέρως ανήσυχος για την εξέλιξη της ανεργίας το 2020, καθότι φαίνεται πως η έξαρση του κορωνοϊού έχει επιπλέον επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όσο και η αύξηση της ανεργίας δείχνουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να συντηρήσει -έστω- τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί στην ελληνική οικονομία.

Βρούτσης: Φοβάμαι για την ανεργία το 2020

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει και στον τομέα της οικονομίας η χώρα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξηγώντας ότι, παρά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας θα ανατραπεί.

«Ο προγραμματισμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας δεν θα εφαρμοστεί λόγω πανδημίας» είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2020 ότι θα φτάσει στο 15%, μακάρι να επιτευχθεί, δυστυχώς όμως φοβάμαι ότι θα ανατραπεί λόγω πανδημίας».

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Από εκεί και πέρα και σε σχέση με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.901.791 άτομα και των ανέργων σε 786.416 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,8%, έναντι 16,4% του προηγούμενου τριμήνου (τρίτο τρίμηνο του 2019) και 18,7% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους (τέταρτο τρίμηνο 2018).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 10,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Υψηλά ποσοστά σε νέους και γυναίκες

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15 - 19 ετών, στη Δυτική Ελλάδα και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 - 44 ετών, στην Κρήτη, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Μισθωτοί το 68,2%

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,2%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (21,3%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εμφανίζεται μείωση για τους μισθωτούς και αύξηση για τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό και τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,5%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,4%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το προφίλ του επαγγελμάτων

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών πωλητές (23,8%) και οι επαγγελματίες (19,1%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στους υπαλλήλους γραφείου και η μεγαλύτερη αύξηση στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους υπαλλήλους γραφείου και η μεγαλύτερη μείωση στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς.

Τα αίτια

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (29,3%) είτε γιατί απολύθηκαν (22,9%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (19,7%) εργαζόταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης. Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (30,3%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές.

Οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, δηλαδή 23,2%, 22,6% και 19,4%, αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL