Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Λιπάσματα Καβάλας: / Λιπάσματα Καβάλας: Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά με κάκιστο σκηνοθέτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιπάσματα Καβάλας: / Λιπάσματα Καβάλας: Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά με κάκιστο σκηνοθέτη

Του Ευριπίδη Ταρασίδη

Κάτι τέτοιο αντίκειται στα όσα ρητώς αναφέρονται στο συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ του σωματείου και όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο (1.1.2018). Παρά τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, η μεριά της εργοδοσίας (λέγε με Λαυρέντη Λαυρεντιάδη) αρνείται να κάνει πίσω, εμμένοντας στις αρχικές της αξιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, την παραμονή της φετινής Πρωτοχρονιάς, εταιρεία security απαγόρευσε την είσοδο δεκάδων εργαζομένων στο εργοστάσιο, ενημερώνοντάς τους ότι δεν μπορούν να εργαστούν πλέον εκεί γιατί μια... νέα εταιρεία ανέλαβε το εργοστάσιο.

Πόντιος Πιλάτος ο Βρούτσης

Το θέμα των Λιπασμάτων πήγε και στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ να καταθέτουν από μία επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου, ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα. Αντί απαντήσεως, ο Γιάννης Βρούτσης αρκέστηκε να επαινέσει τη δουλειά του και να «καθησυχάσει» τους ερωτώντες βουλευτές, λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Βέβαια, δεν ανέφερε τίποτα σχετικό με την πορεία εξυγίανσης του εργοστασίου, τα τεράστια χρέη της ELFE A.E. προς τον ΕΦΚΑ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ. Από τότε, δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση και δεν αναφέρθηκε στο πρόβλημα σε καμία δημόσια τοποθέτησή του.

Υπουργείο Εργοδοσίας

Τους φόβους των εργαζόμενων για τη διάθεση της κυβέρνησης να (μην) δώσει λύση ήρθε να επιβεβαιώσει, το μεσημέρι της Δευτέρας, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, η οποία, στη δεύτερη συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ εργοδοσίας και σωματείου (η πρώτη πραγματοποιήθηκε χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα, λόγω της ελλιπέστατης προετοιμασίας των νομικών του Λ. Λαυρεντιάδη), ανακάλεσε όσα είχε πει, δρώντας περισσότερο ως μέλος της Ν.Δ. και λιγότερο ως νομικός. Αυτό διότι αρχικά είχε εξετάσει τα συμφωνητικά και τις δικαστικές αποφάσεις και είχε τονίσει ότι η εργοδοσία πρέπει να τα σεβαστεί και η νέα εταιρεία να συνυπογράψει τα συμφωνητικά του 2018.

Μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, η νομική παραστάτρια του σωματείου και βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου έκανε λόγο για στροφή 180 μοιρών υπέρ της εργοδοσίας. Ανέφερε ότι η κ. Στρατινάκη ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν εικονικό δανεισμό, ενώ η εταιρεία μεταβιβάστηκε και οι εργαζόμενοι (σύμφωνα με το συμφωνητικό του 2018 που είναι εν ισχύι) θα πρέπει να πάνε κανονικά στην εργασία τους στη νέα εταιρεία. Βέβαια, για να χρυσώσει το χάπι, ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να υπάρξουν απολύσεις στην περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., αν και δεν πίεσε την εργοδοσία να απαντήσει ούτε στο ερώτημα αν οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί, για να πάνε στον ΟΑΕΔ και να πάρουν επίδομα ανεργίας ή να βρουν άλλη δουλειά. Να σημειωθεί ότι οι 134 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση μήνα.

Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ

Εμφανίστηκε επίσης απρόθυμη στο να τοποθετηθεί και στα σχετικά με τη μεταβίβαση της επιχείρησης, δηλώνοντας αναρμόδια να πάρει οποιαδήποτε θέση, ακόμη και για την απόφαση για τον ΕΦΚΑ που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία είναι συνυπεύθυνες όλες οι εταιρείες για τα χρέη του εργοστασίου στον φορέα. «Δεν αναγνωρίζει ούτε τις δικαστικές αποφάσεις, διότι λέει ότι είναι πρωτόδικες κι ότι θα πρέπει να έχει αποφάσεις Εφετείου, οδηγώντας πάλι τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, μη θέλοντας να πάρει θέση στο θέμα της μεταβίβασης της επιχείρησης» τόνισε η κ. Ελευθεριάδου.

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της αναφοράς της γενικής γραμματέως στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, την οποία εγκάλεσε για... «κατάχρηση εξουσίας», επειδή πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων! Σε παρέμβασή του Στο Κόκκινο Καβάλας, ο τέως γ.γ. του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης χαρακτήρισε «τίτλο τιμής» τα όσα είπε η κ. Στρατινάκη για την παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία συντέλεσε στο να επιστρέψουν στην εργασία τους 180 παρανόμως απολυμένοι.

«Όμως, αυτή η έκφρασή της αποδεικνύει ανάγλυφα αυτό που είναι σήμερα τόσο η κυβέρνηση όσο και η ίδια. Για μας, η υπεράσπιση των εργαζομένων ήταν ταυτοτικό θέμα της ιδεολογίας μας, διότι ήμασταν στο υπουργείο για να υποστηρίξουμε οποιοδήποτε εργατικό αίτημα, που ερχόταν κόντρα στην παραβατικότητα και για να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε.

Ένα βήμα πριν από την εξυγίανση;

Ο κ. Νεφελούδης προχώρησε σε αποκαλύψεις. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο είχε θέσει ως στόχο και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Κομοτηνή το 2017, που δεν είναι άλλο από την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Γνωστοποίησε ότι «η υπόθεση είχε λήξει κι είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής των χρεών. Η ιστορία μπλόκαρε στον νομικό σύμβουλο της ΔΕΠΑ κι αρνήθηκαν να πάρουν 100 εκατ. ευρώ, που ήταν το χρέος του εργοστασίου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η εξυγίανση. Είναι αυτός που έβαλε επιπροσθέτως ο κ. Αυγενάκης στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο κ. Φαραντούρης».

Σιωπή από τους κυβερνητικούς βουλευτές

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός της παντελούς απουσίας παρέμβασης από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές της Π.Ε. Καβάλας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης, σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ, τόνισε ότι επιβάλλεται να τοποθετηθούν οι βουλευτές της Ν.Δ. για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο, κάνοντας ειδική μνεία στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος, ως πρώην υφυπουργός Εργασίας, γνωρίζει τις διαδικασίες. «Κάποιοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις κομματικές πελατείες τους, γιατί είναι γνωστό το τι συμβαίνει με τις προσλήψεις στο εργοστάσιο, δεν ενδιαφέρονται αν φτωχοποιείται όλη η κοινωνία της Καβάλας» συμπλήρωσε.

«Να πάρουν θέση και σε καμία περίπτωση να μην αφήσουν να ξαναζήσουμε τα γεγονότα του 2016. Οφείλουν να πουν αν είναι με τον Λ. Λαυρεντιάδη ή με τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί σ’ αυτήν την υπόθεση σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι υπέρ των εργαζομένων», τόνισε, από την πλευρά της, η Τάνια Ελευθεριάδου.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την απροθυμία της κυβέρνησης να παρέμβει ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα και μετά την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, υπάρχουν δύο παράλληλοι δρόμοι για να κλείσει η νέα πληγή που άνοιξε στην αρχή του χρόνου: Ο νομικός και ο συνδικαλιστικός. Πλέον, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία της Καβάλας ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Με την εργοδοσία ή με τους εργαζόμενους και τη νομιμότητα; Ας ελπίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψη του στην Καβάλα (26 Φεβρουαρίου), θα έχει έτοιμη την απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL