Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης για χιλιάδες οικογένειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης για χιλιάδες οικογένειες

Η εκρηκτική άνοδος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, οι οποίοι σύμφωνα με σχετική έκθεση της Axia Research αυξήθηκαν κατά 81% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αφού ανήλθαν σε 6.422 και φθάνοντας έτσι για το σύνολο του έτους τους 18.421 καταγράφοντας συνολικά αύξηση 7%, είναι μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τις 30 Απριλίου, οπότε αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει καθώς τα προσεχή 24ωρα θα λάβει χώρα κρίσιμη συνάντηση της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για το θέμα και ενώ οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει για την τετράμηνη παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο διαδέχθηκε με τη σειρά του τον δις αναθεωρηθέντα "Νόμο Κατσέλη".

Τον Ιανουάριο 1.487 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ έως τώρα έχουν προγραμματιστεί 1.487 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μόνο για τον Ιανουάριο και συνολικά 4.600 μέχρι τον Σεπτέμβριο -αριθμός ο οποίος αναμένεται να αποβεί αυξανόμενος- περίπου 180.000 και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ακόμα και 250.000 δανειολήπτες αισθάνονται τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους. Ο κλοιός αυτός μεταφράζεται στη ρευστοποίηση όλων των ακινήτων και των κινητών αξιών που έχουν στην κατοχή τους, καθώς ο νέος νόμος που σχεδιάζουν τα τρία συναρμόδια υπουργεία (και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) δεν θα δίνει δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των οφειλών τους παρά μόνον εφόσον θα έχει προηγηθεί η ρευστοποίηση όλων των ακινήτων και των κινητών αξιών που διαθέτουν.

Πλέον δεν θα προβλέπεται καμία ειδική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από τον Μάιο αναμένεται μπαράζ πλειστηριασμών με 180.00 έως 250.000 Έλληνες να κινδυνεύουν με έξωση. Αν σε αυτό προστεθεί και η τρομακτική άνοδος των ενοικίων λόγω της επέκτασης της βραχυχρόνιας ενοικίασης και της έλλειψης διαθέσιμων διαμερισμάτων προς μακροχρόνια ενοικίαση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής κρίσης εντός του 2020, με άστεγες οικογένειες και κατοικίες να ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση ή με πολύ υψηλά ενοίκια.

Παράλληλα πολλά δάνεια έχουν περάσει στα χέρια funds με ακόμη δυσμενέστερους όρους και μειωμένες πιθανότητες συμβιβασμού των δανειοληπτών με αυτά.

Επηρεάστηκε και η χριστουγεννιάτικη αγορά

Σημειώνεται ότι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την αναιμική εμπορική κίνηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε πολύ συγκεκριμένους λόγους, μεταξύ των οποίων και η "δαμόκλειος σπάθη" των πλειστηριασμών, η οποία καθιστά επιφυλακτικότερη τη γενικότερη καταναλωτική συμπεριφορά των οφειλετών, με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη φετινή εξέλιξη του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται εν προκειμένω, ότι όπως ανέφερε η έρευνα του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος κινήθηκε για τις μισές επιχειρήσεις (49%) σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Δεδομένων αφενός του "μουδιάσματος" εκατοντάδων χιλιάδων "κόκκινων" οφειλετών, των οποίων απειλείται το δικαίωμα στη στέγαση, και αφετέρου των παρεπόμενων παρενεργειών τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στη διαμόρφωση του ψυχολογικού κλεισίματος στην αγορά, ο κυνισμός με τον οποίο περιγράφουν την εικόνα αυτή κυβερνητικά στελέχη δεν συνάδει με τους προβληματισμούς ούτε της κοινωνίας ούτε της αγοράς.

Αλ. Χαρίτσης: "Εξωφρενικά κυνική" η δήλωση Γεωργιάδη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε και στη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία χαρακτήρισε “εξωφρενικά κυνική”:

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πετάει ‘λευκή πετσέτα’, δεν ενδιαφέρεται για τους συμπολίτες μας και δείχνει τον κυνισμό και την τακτική της μεροληψία, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να πλήττονται από την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την ίδια στιγμή που η στήριξη των λίγων, των πλουσίων έναντι της κοινωνικής πλειοψηφίας βρίσκεται στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας του κ. Μητσοτάκη.

Η μεσαία τάξη, η οποία έγινε σημαία προεκλογικά από τη Ν.Δ., όχι απλώς δεν ελαφρύνεται, άλλα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και με μέτρα που δεν εφαρμόζονται και παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL