Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Χαμηλό οκταετίας για τη βιομηχανική παραγωγή - Μεγαλύτερη περικοπή εικοσαετίας για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων * Αισθητή μείωση 11,4% σημείωσαν τον Νοέμβριο 2019 οι ελληνικές εξαγωγές / "Μαύρα" σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαμηλό οκταετίας για τη βιομηχανική παραγωγή - Μεγαλύτερη περικοπή εικοσαετίας για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων * Αισθητή μείωση 11,4% σημείωσαν τον Νοέμβριο 2019 οι ελληνικές εξαγωγές / "Μαύρα" σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, με αιχμή τις επενδύσεις και το κοινωνικό μέρισμα, άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης

Ολοένα και περισσότερα "μαύρα" σύννεφα μαζεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία, αποτέλεσμα των κακών χειρισμών της κυβέρνησης της Ν.Δ. από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι ενδεικτικό πως τόσο οι ελληνικές εξαγωγές, όσο η βιομηχανική παραγωγή αλλά και οι επενδύσεις βρίσκονται σε πτώση, μετά από πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Αισθητή μείωση 11,4% σημείωσαν τον Νοέμβριο 2019 οι ελληνικές εξαγωγές αφού κατήλθαν στα 2.712,4 εκατ. ευρώ από 3.060,3 εκατ. ευρώ τον ίδιο προπέρσινο μήνα. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 25,2 εκατ. ευρώ (-1,3%) και χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία πτώση κατά 42,9 εκατ. ευρώ (-2,1%).

Τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών ήταν 4.320,4 εκατ. ευρώ έναντι 4.563,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη 5,3%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 10,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,3%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία καταγράφεται αύξηση κατά 4,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,1%, σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο 2018.

Με βάση τα παραπάνω, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1.608,0 εκατ. ευρώ έναντι 1.502,8 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 7,0%. Στην αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται αύξηση του ελλείμματος κατά 35,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,7%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 47,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,7% σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο 2018.

"Τσεκούρι" στις επενδύσεις

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, με αιχμή τις επενδύσεις και το κοινωνικό μέρισμα, άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι και «πετσόκοψε» τις δημόσιες επενδύσεις και «εξαφάνισε» το κοινωνικό μέρισμα.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι ενώ «επί τέσσερα χρόνια, ως αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επαναλάμβανε μονότονα "κόβουν δημόσιες επενδύσεις για να έχουν υπερπλεονάσματα και να μοιράζουν επιδόματα" μέσα σε έξι μήνες όμως, η κυβέρνηση πέτυχε το... ακατόρθωτο». Δηλαδή, «από τη μία ‘πετσόκοψε’ τις δημόσιες επενδύσεις, αφού επί των ημερών της καταγράφηκε χαμηλό εικοσαετίας, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να περικόπτεται κατά 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η Ν.Δ. στο τέλος του 2019 παρέδωσε συνολικά 750 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες δαπάνες σε σχέση με το 2018, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2019 αντιστράφηκε πλήρως η πολύ καλή πορεία του πρώτου εξαμήνου». «Από την άλλη, ‘εξαφάνισε’ το κοινωνικό μέρισμα και αντί για 1 δισ. ευρώ που δόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018, φέτος ‘απέμεινε’ μόνο κάτι περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας ότι όσα καταλόγιζε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρή προπαγάνδα», προσθέτει.

Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε πως «γι' άλλη μια φορά και σ' ένα ακόμη θέμα η Ν.Δ. είναι πλήρως εκτεθειμένη για τα συστηματικά ψέματα και την παραπληροφόρηση τόσων χρόνων».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «οι μεγάλοι χαμένοι» είναι η ανάπτυξη, «που στερείται απαραίτητων δημόσιων επενδύσεων», οι περιφέρειες και οι δήμοι, «που χάνουν πάνω από 850 εκατομμύρια ευρώ με τον μηδενισμό ουσιαστικά του ‘Φιλόδημος ΙΙ’ και τη μείωση πόρων προς τα Περιφερειακά Ταμεία». «Μεγάλοι χαμένοι είναι και τα εκατομμύρια αδύναμα νοικοκυριά, που φέτος δεν είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το στήριγμα του κοινωνικού μερίσματος” και «η αγορά, ιδίως δε οι μικρομεσαίοι έμποροι, που είδαν φέτος πτώση του εορταστικού τζίρου γιατί έλειψαν από τα λαϊκά στρώματα οι πρόσθετοι πόροι για κατανάλωση», επισημαίνει ο κ. Δραγασάκης.

Σε ελεύθερη πτώση η βιομηχανική παραγωγή

Εν τω μεταξύ, «η προσδοκία για 4% ανάπτυξη καθίσταται μία ακόμα απάτη του κ. Μητσοτάκη», ανέφεραν με κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας.

Ειδικότερα, τόνισαν πως «η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,1% τον Νοέμβριο αποτελεί την πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη και μάλιστα τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2012».

Πρόσθεσαν ακόμη ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από τον Ιούλιο και μετά» και ότι «η προσδοκία για 4% ανάπτυξη καθίσταται μία ακόμα απάτη του κ. Μητσοτάκη».

Τέλος, σημείωσαν ότι «η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για στήριξη της εγχώριας ζήτησης και παραγωγής" και "στήριξη κλάδων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και όχι ημετέρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL