Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ / Το 85% των αιτήσεων έχει απορριφθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ / Το 85% των αιτήσεων έχει απορριφθεί

Κοινωνικό μέρισμα για λίγους. Ή πώς η πραγματικότητα διαψεύδει το γαλαντόμο προφίλ που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, από το σύνολο όσων αιτήθηκαν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα μόλις το 15,4% αυτών είδε την αίτησή του να εγκρίνεται. Όλοι οι υπόλοιποι είδαν το αίτημά τους για οικονομική στήριξη να απορρίπτεται και μάλιστα χωρίς εξήγηση, όπως συνέβαινε παλιότερα. Πιο αναλυτικά, από τις 967.783 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, είχαν εγκριθεί μέχρι χθες στις 11 το πρωί οι 148.178.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων ΑμεΑ δεν θα μπορέσει να λάβει την οικονομική ενίσχυση, καθώς από το κοινωνικό μέρισμα αποκλείονται όσοι δεν παίρνουν επίδομα αναπηρίας στον ΟΠΕΚΑ.

Όπως επισήμανε με ανακοίνωσή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου, “αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων ΑμεΑ στη βάση μιας μικρόψυχης αριθμητικής στην οποία μας έχουν συνηθίσει. Μιας αριθμητικής με την οποία οι μεγαλόστομες εξαγγελίες παροχών για όλους μεταφράζονται αθόρυβα στην πράξη σε εξαπάτηση των περισσότερων”.

“Όταν δε ο πολίτης που πίστεψε τις παραπλανητικές ανακοινώσεις που αναπαράγουν άκριτα τα φιλικά τους μέσα μπει στην πλατφόρμα για να υποβάλει αίτηση, διαπιστώνει εμβρόντητος ότι δεν είναι δικαιούχος! Έτσι απλά, χωρίς καμία εξήγηση, σε αντίθεση με ό,τι είχε κατακτηθεί για όλα τα μερίσματα που είχαν δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ” σημείωσε η Θ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι “όλα αυτά πέρα από την ουσία, αποτυπώνουν την απαξιωτική, αφ’ υψηλού αντιμετώπιση των ευάλωτων συμπολιτών μας από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ., με όρους φιλανθρωπίας”.

“Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, ως νέοι ηγεμόνες, μοιράζουν σε λίγους από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ό,τι περισσεύει από τη δήθεν αναπτυξιακή πολιτική τους, πολιτική ενίσχυσης των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν δίνει λογαριασμό, δεν διστάζει να εξαπατά και να ψεύδεται. Ελπίζουμε όχι για πολύ” κατέληξε η Θ. Φωτίου.

Κατάφωρη αδικία χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης το γεγονός ότι το κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται μόνο όσοι παίρνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν το δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, ακόμη και χαμηλή.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς χιλιάδες Άτομα με Αναπηρία καταγγέλλουν ότι η εφαρμογή koinonokomerisma.gr δεν δέχεται τις αιτήσεις τους για το κοινωνικό μέρισμα και τους απορρίπτει ως μη δικαιούχους. Από την Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα, χιλιάδες οικογένειες που έχουν ως μέλος του ΑμεΑ μπήκαν στην εφαρμογή για να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, χωρίς όμως αυτή να γίνει δεκτή.

Μιλώντας στο News 247, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης είπε ότι μετά από επικοινωνία με εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών πληροφορήθηκε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ΗΔΙΚΑ και όσοι έκαναν την αίτηση μπορούν να ξαναπροσπαθήσουν από αύριο Πέμπτη.

Κοινωνικό μέρισμα: Πλατφόρμα για ενστάσεις μετά το αλαλούμ

Σε λειτουργία από σήμερα λόγω των αθρόων αντιδράσεων - "Έσπασαν" τα τηλέφωνα της ΑΑΔΕ για τα λάθη - Με τους κωδικούς γονέως η αίτηση παιδιών με αναπηρία

Δεκτές θα γίνονται οι ενστάσεις όσων δικαιούνται να λάβουν τα 700 ευρώ του Κοινωνικού Μερίσματος, αλλά για διάφορους λόγους -ακόμη και ανεξήγητους- η αίτησή τους απορρίφθηκε από τη διαδικτυακή πλατφόρμα. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θέτουν σήμερα σε λειτουργία υπηρεσία υποστήριξης, μέσω ηλεκτρονικής φόρμας της ΗΔΙΚΑ, για όσους δικαιούνται να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε. Έτσι, από σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα όλοι όσοι θεωρούν ότι χάνουν το επίδομα, αν και καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να δηλώσουν διαδικτυακά e-mail, ΑΦΜ και τον λόγο για τον οποίο δικαιούνται το βοήθημα και δεν έπρεπε να απορριφθεί η αίτησή τους.

Η πρόθεση αυτή των δύο συναρμόδιων υπουργείων ήρθε καθώς, προτού καν συμπληρωθούν 24 ώρες λειτουργίας, υπήρξαν αθρόες κλήσεις στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (2131621000) για εξέταση αιτημάτων και αναφορές παραπόνων χιλιάδων πολιτών. Στην ειδική πλατφόρμα θα διαπιστωθεί πλέον αν έχει υπάρξει λάθος πληροφόρηση από τις βάσεις δεδομένων (π.χ. ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ κ.λπ.) ώστε οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν και να εισπράξουν τα 700 ευρώ εφόσον τα δικαιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΗΔΙΚΑ έχει δώσει οδηγία στους γονείς ατόμων με αναπηρία να εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet του γονέως και όχι του παιδιού στην περίπτωση που ο άμεσα δικαιούχος εμφανίζεται και στις δύο φορολογικές δηλώσεις (ως προστατευόμενο μέλος γονέως αλλά και ξεχωριστό Ε1 για το ατομικό επίδομα ΟΠΕΚΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια, αλλά για κάποιον λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αίτησή τους θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Έκανε ακόμη γνωστό ότι έως χθες το πρωί είχαν ήδη υποβάλει επιτυχημένα αίτηση 150.000 νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό κοινωνικό μέρισμα είναι σημαντικά μειωμένο τόσο στο ποσό (περιορίζεται μόλις στα 175 εκατ. ευρώ) όσο και στον αριθμό των δικαιούχων, οι οποίοι περιορίζονται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στα 250.000 νοικοκυριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL