Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Με διαδικασίες εξπρές η παράδοση των δικτύων αερίου σε ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Με διαδικασίες εξπρές η παράδοση των δικτύων αερίου σε ιδιώτες

Με διαδικασίες εξπρές προχωρεί η Ν.Δ. στην παράδοση του συνόλου των δικτύων φυσικού αερίου σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο επισημαίνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος με αφορμή την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, το πλαίσιο του οποίου, πάντως, εγείρει αμφιβολίες ως προς την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Όπως τονίζει, η προκήρυξη γίνεται με fast track διαδικασίες σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου του Κ. Χατζηδάκη για τη ΔΕΠΑ και χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί αποτίμηση.

Η επιλογή της Ν.Δ., σημειώνει, να δημιουργήσει ένα πανελλαδικό ιδιωτικό μονοπώλιο που δεν θα υπόκειται σε ανταγωνισμό θα έχει, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξης των δικτύων αερίου, καθώς πλέον κάποιος ιδιώτης θα αποφασίζει σε ποιες περιοχές θα πάει το φυσικό αέριο, επιλογή που εγείρει και κίνδυνο όξυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων, και αύξησης της ενεργειακής φτώχειας μέσω του ενεργειακού κόστους.

Έκπληξη προκαλεί παράλληλα, σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, η απόφαση των ΕΛ.ΠΕ. να εισφέρουν το ποσοστό τους (35%) στον διαγωνισμό, καθώς λαμβάνεται πρόχειρα, χωρίς καμία αιτιολόγηση από μεριάς ΕΛ.ΠΕ. ή ΥΠΕΝ για τη σκοπιμότητά της και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Έτσι οδεύει προς πώληση το 100% των δικτύων, συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ.

Θυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλήξει σε διατήρηση του 51% της συμμετοχής του Δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε από τους θεσμούς, ενώ η Ν.Δ., ανατρέποντας όλα όσα κέρδισε η χώρα στη διαπραγμάτευση επιστρέφει στα σχέδια του 2012, ενώ βρισκόμαστε πλέον εκτός Μνημονίων.

Ερωτήματα γεννά όμως και το πλαίσιο του “διαγωνισμού” του ΤΑΙΠΕΔ επισημάνει ο Σ. Φάμελλος, εξηγώντας ότι από την πρώτη αξιολόγηση προβλέπει δυνατότητα αποκλεισμού συμμετεχόντων από τον διαγωνισμό με αόριστη επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, κάτι που θέτει σε αμφιβολία τις συνθήκες διενέργειας του διαγωνισμού ως προς τη διασφάλιση ανταγωνισμού και ίσης μεταχείρισης, ενώ η πρόβλεψη απαίτησης λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων εντός εύλογου διαστήματος ή καθόλου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., δημιουργεί ερωτήματα για πιθανό αποκλεισμό συμμετεχόντων εκτός Ε.Ε.

Το σύνολο των παραπάνω και όσα πιθανά θα αποκαλυφθούν στην πορεία, τονίζει, αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν ικανοποιεί αυτή η επιλογή, ούτε καν το συμφέρον του δημόσιου ταμείου...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει, δεσμεύεται να εξετάσει λεπτομερώς το πλαίσιο του διαγωνισμού, με τελικό στόχο να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων, αλλά και να αξιολογήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν σε επαναδημοτικοποίηση και επανακρατικοποίηση υποδομών ενέργειας, “ώστε αυτή η επιλογή να αποτελέσει στοιχείο του προοδευτικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού προγράμματος της επόμενης μέρας διακυβέρνησης της χώρας”.

Σταύρος Αραχωβίτης: Εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων πίσω από το πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις

Στα όρια του κανονιστικού πλαισίου ακροβατεί η τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αραχωβίτης.

Τώρα αποκαλύπτεται πλήρως γιατί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διάλεξε, κατά τις πρώτες αποφάσεις του, να καταργήσει την απόφαση του περασμένου Ιουνίου (Υ.Α. 1493/142299/13-6-2019 - ΦΕΚ Β' 2424/20-06-2019) για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τονίζει ο Σ. Αραχωβίτης και εξηγεί ότι “τα συγκεκριμένα συμφέροντα που ήταν πίσω από αυτή του την απόφαση είναι αυτά που εξυπηρετούνται και από την τροπολογία” που έφερε στη Βουλή ο υπουργός.

Όπως αναφέρει, αν ο υπουργός και οι υφιστάμενες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις θεωρούν ότι με τη συμμετοχή μόνο του 15% των παραγωγών διαθέτουν πολιτική νομιμοποίηση στην εκπροσώπηση, τότε ας καταλάβουν ότι είναι και θα συνεχίσουν να είναι σε διάσταση με τον κόσμο της παραγωγής.

Η τροπολογία Βορίδη, καταλήγει, “δίνει το φιλί της ζωής στις αχυρένιες από τις λειτουργούσες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, αλλά κυρίως δίνει το έναυσμα ώστε συγκεκριμένα συμφέροντα να εγκαθιδρύσουν τον ολοκληρωτισμό του 15% και να παραγκωνίσουν τη μεγάλη πλειονότητα των πραγματικών παραγωγών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL