Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Η δήλωση του Eurogroup και το σχέδιο της κυβέρνησης / Έρχεται "μπαράζ" πλειστηριασμών από τις τράπεζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δήλωση του Eurogroup και το σχέδιο της κυβέρνησης / Έρχεται "μπαράζ" πλειστηριασμών από τις τράπεζες

Ολοένα και αυξάνουν τους ρυθμούς των πλειστηριασμών οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα. Βέβαια, σε αυτό φαίνεται ότι διευκολύνουν και οι πρακτικές της παρούσας κυβέρνησης. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το Eurogroup της περασμένης Τετάρτης καλωσόρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην επεκτείνει πέραν του Απριλίου 2020 το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως φαίνεται, το νέο πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει την κατάλληλη επιβολή όλων των εγγυήσεων, τη συνέχιση της εφαρμογής άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και τη βελτίωση του πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες μεταξύ άλλων. Με απλά λόγια, θα αποκτήσουν την... τιμητική τους οι πλειστηριασμοί...

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τράπεζες ήταν ενημερωμένες γι’ αυτές τις εξελίξεις και το βασικό ζητούμενο είναι το τι έχουν "υποσχεθεί" από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς... Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο είναι προγραμματισμένοι πάνω από 2.700 νέοι πλειστηριασμοί και οι ρυθμοί αναμένεται να επιταχυνθούν από το 2020, καθώς από την 1η Μαΐου του επόμενου έτους λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως προαναφέρθηκε. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους παρατάθηκε μέχρι και τον Απρίλιο.

Γραμμή ΔΝΤ

Εντασσόμενη στη "γραμμή" του ΔΝΤ, που διαπίστωσε ότι αν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται, στην πραγματικότητα ελάχιστα συμβάλλουν στη μείωση των κόκκινων δανείων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει διάφορες αστοχίες στη συνολική διαδικασία. Από τους 1.928 πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το 61,5%, δηλαδή οι 1.186, ήταν άγονοι, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που βρέθηκαν αγοραστές, στο 76% αυτών των περιπτώσεων οι αγοραστές ήταν οι ίδιες οι τράπεζες. Κατά τους Ευρωπαίους, φαίνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν ακόμα ως αποτελεσματικό «εργαλείο» για τη μείωση των κόκκινων δανείων» και ζητούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πράξει τα δέοντα.

Κυβερνητικές δεσμεύσεις

Μάλιστα, αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι Ευρωπαίοι εστιάζουν στο ότι, παρά τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, παρά τις προσαρμογές στο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μπορούν ακόμα να μπλοκάρουν τον πλειστηριασμό λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ήδη, ειδική Ομάδα Εργασίας έχει αναλάβει να καταγράψει τις... αστοχίες, προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ενόψει της νέας αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αν και οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν στους θεσμούς κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα τον περασμένο μήνα, δεσμεύτηκαν έναντι των Ευρωπαίων ότι θα παρουσιάσουν σύντομα πλήρη μελέτη. Το βασικό ζήτημα παραμένει το τι θα γίνει με όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, καθότι το παράδειγμα της Ισπανίας είναι σχετικά πρόσφατο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL