Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η ασθενής μνήμη του κ. Σταϊκούρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η ασθενής μνήμη του κ. Σταϊκούρα

Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας φαίνεται πως λησμόνησε να αναφερθεί στο ότι η όλη διαδικασία είχε δρομολογηθεί επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ολοκληρώθηκε «μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», για να συμπληρώσει: «Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Με την ολοκλήρωσή της υλοποιείται μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχε αναγγείλει την πρόθεσή της να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ, αλλά είχε ολοκληρώσει και τα ουσιώδη βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Αφενός είχε εξασφαλίσει τα ταμειακά διαθέσιμα για την αποπληρωμή και αφετέρου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως υπουργός Οικονομικών, κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, είχε ενημερώσει την Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, με τη δεύτερη να καλωσορίζει μια τέτοια εξέλιξη.

Αντίστοιχη στάση είχε τηρήσει τότε και το Βερολίνο. Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφενός είχε θέσει το αίτημα στον ESM και αφετέρου το παρουσίασε στο EuroWorking Group, όπου έλαβε «πράσινο φως» καθώς καμία χώρα δεν διαφώνησε, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και σε πλήθος δημοσιευμάτων της εποχής. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Σταϊκούρας διαθέτει... κοντή μνήμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL