Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου - Από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας η πρώτη 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ * Συλλαλητήρια την ίδια μέρα σε Πτολεμαΐδα - Μεγαλόπολη και στις 27.11 στην Αθήνα / Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου - Από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας η πρώτη 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ * Συλλαλητήρια την ίδια μέρα σε Πτολεμαΐδα - Μεγαλόπολη και στις 27.11 στην Αθήνα / Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ για την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και το “άνοιγμα” για αθρόες προσλήψεις και “γαλάζια” golden boys στην επιχείρηση.

Ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών-ενημερώσεων και συναντήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εργαζόμενους, πανελλαδικά, και έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα συλλαλητήρια και η έναρξη των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, που έχει αποφασίσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας από τις 9 Νοεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια στα λιγνιτικά κέντρα της χώρας: στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη, με αιχμή το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων που αποφάσισε η κυβέρνηση χωρίς επί της ουσίας σχέδιο και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το νομοσχέδιο για την άλωση των εργασιακών κεκτημένων με στόχο το “ξεκαθάρισμα” ενόψει ιδιωτικοποίησης αρχικά των δικτύων διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και εν συνεχεία της (υπόλοιπης) ΔΕΗ. Τα συλλαλητήρια συν-διοργανώνουν η ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία-μέλη της μαζί με τις Περιφέρειες Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα και τους κοινωνικούς φορείς των περιοχών.

Για το απόγευμα της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί μεγάλο συλλαλητήριο και πορεία στην Αθήνα.

Παράλληλα, τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας, 25.11, θα ξεκινήσει η πρώτη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο Ν. Φωτόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει -τουλάχιστον- “21 ‘γιατί’ πρέπει να απεργήσουμε”, τονίζοντας ότι η απεργία γίνεται “για να απαντήσουμε και να σταματήσουμε τα όσα καταστροφικά σχεδιάζουν”. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην προετοιμασία για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023 για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του φυσικού αερίου, στο σχέδιο συρρίκνωσης της ΔΕΗ που θα καταστεί εντέλει “νάνος”, στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, στη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, στην άθλια προπαγάνδα περί μονιμότητας -που δεν ισχύει- αλλά και στη στοχοποίηση και τον κοινωνικό αυτοματισμό με το μειωμένο τιμολόγιο, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κ.ά. Θεωρεί δε τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων ως την πιο δόλια και καταστροφική απόφαση, καθ’ υπόδειξη των ιδιωτών που ετοιμάζονται να αρπάξουν τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση - δούρειο ίππο, που θα λειτουργήσει ως “πιλότος” και για άλλες επιχειρήσεις, ενώ καταργεί στην ουσία τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL