Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2020 / Διευρύνονται οι ανισότητες και οι κακοί μισθοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2020 / Διευρύνονται οι ανισότητες και οι κακοί μισθοί

Δριμύτατη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπολύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή κάνοντας λόγο για διεύρυνση των ανισοτήτων και παράλληλα για διάψευση της όποιας ελπίδας για τη μεσαία τάξη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο βουλευτής του αναφέρουν ότι δίνονται πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό άσκησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε την εκτίμηση με τον προϋπολογισμό αυτόν θα συνεχιστούν οι ανισότητες και οι κακοί μισθοί. "Δεν θα πει η μεσαία τάξη ότι εντάξει, καταστραφήκαμε με τους προηγούμενους, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα σωθούμε τώρα. Γιατί συνεχίζονται η ανισότητα και οι χαμηλοί μισθοί και μ’ αυτόν τον προϋπολογισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρθηκε εκ νέου στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος "Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να προσπαθήσει από τώρα να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα έχοντας την παρακαταθήκη που της άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση" τόνισε.

Από εκεί και πέρα, προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Δεν συγκλονίζει τη μεσαία τάξη. Απεναντίας διαψεύδει τις ελπίδες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματικής της κατάστασης που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει η Ν.Δ.».

«Οι εισοδηματικές ανισότητες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν. Ανατρέπεται δηλαδή η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που με πολλή προσπάθεια είχε καταφέρει να αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική ανακοίνωση.

«Τα οφέλη της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και της διαρκούς ανάπτυξης επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια, αλλά, επιπλέον, κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Εν ολίγοις, καμία έκπληξη από τη Νέα Δημοκρατία. Πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Θύματα τα μικρομεσαία εισοδήματα

Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής αναφέρεται σε ανακοίνωσή του «ακόμα έναν προϋπολογισμό στηριγμένο στη διαρκή φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων, στις χαμηλές δημόσιες επενδύσεις και την 'τεχνητή' συγκράτηση των δαπανών». Παράλληλα τονίζει πως "προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 7 δισ. ευρώ υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Υπηρετεί απολύτως τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, τις οποίες δεν τόλμησε να αμφισβητήσει ο κ. Μητσοτάκης όπως είχε υποσχεθεί".

Ακόμη προσθέτει: «Οι πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις δεν αφορούν τα εισοδήματα όσων υπέστησαν τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των προηγούμενων ετών. Αφορούν κυρίως της επιχειρήσεις, αλλά χωρίς αναπτυξιακή απόδοση, αφού δεν ενθαρρύνουν τις άμεσες επενδύσεις και την απασχόληση» τονίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Αντίθετα η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από πρόσθετη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσω της έμμεσης φορολογίας».

«Η ατολμία και η έλλειψη στρατηγικής για την αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη λειτουργία του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα μεγέθη του προϋπολογισμού» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

«Το Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, θα αναπτύξει τεκμηριωμένα μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική για να σταματήσει η ελληνική κοινωνία να βρίσκει μπροστά της ξανά και ξανά τα ίδια αδιέξοδα» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL