Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ισοπέδωση των εργασιακών κεκτημένων σε ΔΕΗ - ΔΕΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισοπέδωση των εργασιακών κεκτημένων σε ΔΕΗ - ΔΕΠΑ

Σε βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και στους επίδοξους μεγαλοεπενδυτές μετατρέπει τα εργασιακά κεκτημένα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απελευθερώνοντας από τα “βαρίδια” των εργασιακών δικαιωμάτων και διασφαλίσεων τις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ΔΕΗ και ΔΕΠΑ προκειμένου να τις ξεπουλήσει με όρους... αγοράς.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ καταργεί ουσιαστικά την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, με τον κίνδυνο να ανοίξει ο δρόμος για πλήρη κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ αναφορικά με τη ΔΕΠΑ καταργεί τις προστατευτικές για τους εργαζομένους διατάξεις στο νέο μοντέλο που εισάγει για τη γρήγορη ιδιωτικοποίησή της.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσιάστηκε στις γενικές του γραμμές πρόσφατα, όμως χθες το πλήρες, τελικό κείμενο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, δηλαδή για τρεις εργάσιμες ημέρες, καθώς μεσολαβεί σαββατοκύριακο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στους στόχους των διατάξεων είναι και το να απελευθερώσει “από εμπόδια” την αποτελεσματική λειτουργία της ΔΕΗ εισάγοντας νέα διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων αορίστου χρόνου “με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ και μη εφαρμογή σ' αυτούς του προστατευτικού πλαισίου της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ και των επιχειρησιακών πρακτικών που συνιστούσαν πλαίσιο μονιμότητας”. Εξ ου και η... παρανόηση περί άρσης της μονιμότητας στη ΔΕΗ - που ούτως ή άλλως ισχύει από το 2012.

Ειδικότερα, στο άρθρο 3 (παράγραφος 3) αναφέρεται ρητά ότι οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταρτίζονται βάσει του νέου πλαισίου “διέπονται από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας ή από τον κανονισμό κατάστασης προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων”.

ΓΕΝΟΠ: Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Χειρότερο από αυτό που περιέγραψε ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που θίγει το εμβληματικής σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα θέμα των συλλογικών συμβάσεων, δημιουργώντας επικίνδυνο “προηγούμενο” και εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ίδιο εργασιακό χώρο. "Αυτές είναι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, είναι ανήκουστο, λέμε όχι σε συνθήκες γαλέρας και εργασιακή ζούγκλα” τόνισε και προανήγγειλε κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του Κ. Χατζηδάκη.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό που επιχειρεί ο υπουργός ΠΕΝ, ο οποίος λέει με μαεστρία “οι παλιοί δεν θα πάθουν τίποτα, όμως αυτούς που θα προσλάβω από δω και πέρα θέλω να έχω το δικαίωμα να τους προσλαμβάνω όπως θέλω εγώ, με βάση την αγορά” δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η εισήγηση του Κ. Χατζηδάκη είναι παράλληλα “κόντρα σε όσα έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις υπέρ ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων” και “καλό θα είναι να τον αποπέμψει... εκτός αν και ο πρωθυπουργός εξαιρεί τη ΔΕΗ”.

"Κι αν αυτό είναι μόνο για τη ΔΕΗ", σημείωσε, “αντιληφθείτε τι θα γίνει σε όλο το επόμενο εργατικό κίνημα της χώρας”. Όπως επισημάνθηκε από τους συνδικαλιστές το θέμα δεν αφορά μόνο τη ΓΕΝΟΠ, αφορά όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και το τριτοβάθμιο όργανο, που λέγεται ΓΣΕΕ...

Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει το συντομότερο συνέλευση των εργαζομένων ώστε να αποφασίσουν, να αντισταθούν και να αντιδράσουν τόνισε ο Γ. Αδαμίδης, τονίζοντας ότι θα ληφθούν “άμεσες αποφάσεις για κινητοποιήσεις”.

Εξάλλου, σε σχέση με τη δυνατότητα προγράμματος εθελούσιας εξόδου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, ο Γ. Αδαμίδης απομυθοποίησε τα περί “τύπου ΟΤΕ” δεδομένου ότι οι συνθήκες στο συνταξιοδοτικό και στις προϋποθέσεις που υπάρχουν πλέον δεν έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμα του ΟΤΕ της περιόδου 2012 - 2014. Σήμερα, ανέφερε, μόνο οι εισφορές αγγίζουν τις 130.000 ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος φτάνει τουλάχιστον στις 250.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, πόσο μάλλον αν μιλάμε για πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Χαρακτήρισε πρόωρη την όποια σχετική συζήτηση και κάλεσε τους εργαζόμενους που βρίσκονται πιο κοντά σε συνταξιοδότηση να μην βιαστούν και να περιμένουν μέχρι να γίνει συζήτηση.

Υψηλότερες αμοιβές για τα golden boys

Την ίδια στιγμή που ισοπεδώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των... απλών εργαζομένων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται “άνοιγμα” στην αγορά και κυρίως στις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών. Προωθείται δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ αλλά και κατάργηση του περιορισμού στο ανώτατο όριο της αμοιβής (έως τις αποδοχές γ.γ. υπουργείου, του Νόμου 4354/2015) για αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, γενικούς διευθυντές και διευθυντές της εταιρείας. Για τα “μεσαία” κλιμάκια, τους βοηθούς διευθυντών, προβλέπεται να καλύπτονται σε ποσοστό έως και 20% με υποψηφίους από την αγορά.

Αντεργατική λαίλαπα και στη ΔΕΠΑ

Στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κατάργηση όλων των διατάξεων με τις οποίες διασφαλίζονταν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού στον Όμιλο ΔΕΠΑ ενόψει της ιδιωτικοποίησής του.

Ειδικότερα, καταργούνται τα άρθρα 80 ΙΑ-80 ΙΔ του Νόμου 4602/2019 (επί υπουργίας Γ. Σταθάκη), δηλαδή και το άρθρο 80 ΙΒ που αφορούσε στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού που επηρεάζεται από την υλοποίηση του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων (μεταφορά προσωπικού στη ΔΕΠΑ Υποδομών με μεταφορά και όλων των ισχυόντων όρων εργασίας, δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου πριν την ολοκλήρωση της διάσπασης, διασφάλιση μη απολύσεων για τρία έτη του προσωπικού στη ΔΕΠΑ Εμπορίας κ.ά.). Συγχρόνως, δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως διάταξη σχετικά με τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΠΑ.

Κατά τα άλλα, ως γνωστόν, αλλάζει το μοντέλο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ που προβλέπει διαχωρισμό σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων που είναι η μόνη που θα μείνει στο Δημόσιο. Η συμμετοχή του Δημοσίου στις υποδομές και στην εμπορία φυσικού αερίου θα τεθεί προς πώληση στο 100% (ήτοι 65% στο σύνολο, αφού το υπόλοιπο 35% κατέχει ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL