Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Απώλειες εσόδων για το Δημόσιο από την αναστολή του ΦΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απώλειες εσόδων για το Δημόσιο από την αναστολή του ΦΠΑ

Την περίοδο που η κτηματαγορά "έχει πάρει φωτιά" χάρη στη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων, αλλά και ειδικότερους λόγους που σχετίζονται με το real estate, όπως η πρωτοφανής έκρηξη του airbnb, ή η σχεδιαζόμενη επέκταση του δικτύου μετρό με τη "Γραμμή 4" σε πυκνοκατοικημένες περιοχές υψηλής στεγαστικής ζήτησης στην πρωτεύουσα (Κυψέλη, Δικαστήρια Ευελπίδων, Εξάρχεια, Κολωνάκι κ.λπ.), η κυβέρνηση απεμπολεί μια χρυσή ευκαιρία να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας από αυτήν ακριβώς την "έκρηξη".

Η απεμπόληση αυτή δεν είναι άλλη από την αναστολή της επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τρία χρόνια στην οικοδομή, την οποία εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της "23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση" που διοργάνωσε ο "Economist". Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και πρωτοφανή "αλαλούμ", όπως για παράδειγμα η πώληση κτηρίων 15ετίας ως "νεόδμητων".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παρατηρητών, η ανεξήγητη "γαλαντομία" που δείχνει η κυβέρνηση σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική συγκυρία για τα δημόσια οικονομικά, καθώς έχουν τεθεί επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα που σχετίζονται με αυτά, όπως είναι λόγου χάριν η σε εθνικολογιστική βάση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ή οι ελαφρύνσεις φόρων, δεν είναι και τόσο "ανεξήγητη".

Πρόκειται σαφέστατα για μια προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων, όχι μόνο όσων δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν σε μεγάλα "projects", όπως το Ελληνικό, αλλά και όσων μεγαλοεργολάβων έχουν σήμερα στην κατοχή τους ακίνητα που έχουν χτιστεί αλλά παραμένουν απούλητα.

Το ποσό των διαφυγόντων φόρων από αυτή την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ μόνο ευκαταφρόνητο δεν πρόκειται να είναι, αφού σε περίπου 200.000 υπολογίζονται τα ακίνητα εκείνα τα οποία έχουν ήδη μεν χτιστεί αλλά παραμένουν επί του παρόντος απούλητα.

Πέραν όμως των κατασκευαστικών που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν σε μεγάλα "projects" ή των μεγαλοεργολάβων με ακίνητα αδιάθετα στην κατοχή τους, το συγκεκριμένο αυτό μέτρο αναμένεται να ωφελήσει και τις τράπεζες, και συγκεκριμένα μέσω της υψηλότερης, όπως προσδοκάται από κυβέρνηση και τραπεζίτες, αποτίμησης των ακινήτων που έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ζημιές και από τα παλιά ακίνητα

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε προχθές ο πρωθυπουργός, η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ισχύσει έως το 2022 για όλα τα ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια μετά το 2006 (μετά το έτος δηλαδή κατά το οποίο θεσπίστηκε η επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καλύψει όχι μόνον όσα χτίζονται ή θα χτιστούν από τώρα και στο εξής, αλλά και τα περίπου 200.000 ακίνητα που έχουν ήδη χτιστεί αλλά παραμένουν απούλητα.

Ειδικά ως προς τα αδιάθετα αυτά ακίνητα προκύπτει ένα ζήτημα: η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σκοπός της κίνησης αυτής, για αναστολή δηλαδή του ΦΠΑ, ήταν να δοθεί ώθηση στην οικονομία, και πιο συγκεκριμένα με την παροχή κινήτρων για να κτιστούν νέες κατασκευές -με άδεια κατασκευής 2019 και εξής- τα οποία θα πωλούνταν χωρίς επιβάρυνση του ΦΠΑ. Ωστόσο, τα ταμεία του κράτους θα ζημιωθούν από αυτήν την εξέλιξη, αφού θα αποφύγουν τον φόρο και οι ιδιοκτήτες και οι μεγαλοκατασκευαστές απούλητων ακινήτων.

Αντικίνητρο για την οικοδομή

Ακόμη χειρότερα, η συνεπαγόμενη "αποδέσμευση" αυτών των 200.000 ακινήτων ισοδυναμεί με αντικίνητρο για να κτιστούν νεότερα κτήρια και να αναθερμανθεί έτσι ο χώρος της οικοδομής, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον θα εστιαστεί και στα ήδη κτισμένα.

"Νεόδμητα" 15ετίας

Κάτι ακόμη που θα αποτελέσει οξύμωρο σχήμα είναι πως με τον όρο "νεόδμητα ακίνητα" που θα απαλλάσσονται από την επιβολή του ΦΠΑ εννοούνται και τα ακίνητα εκείνα τα οποία έχουν κτιστεί ήδη από την περασμένη δεκαετία αλλά δεν έχουν πουληθεί και κατοικηθεί ακόμα. Μάλιστα, από το 2007 και εφεξής, όσα ακίνητα έμειναν απούλητα μετά την οικοδομική έκρηξη που σημειώθηκε στη διετία 2004 - 2005 θεωρούνταν "νεόδμητα" αποκλειστικά και μόνον επειδή παρέμειναν απούλητα, αδιακρίτως του πόσα χρόνια πριν είχαν δομηθεί.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα ακίνητο με άδεια που εκδόθηκε το 2006 και παραμένει απούλητο, θα μπορεί να πουληθεί το 2021 χωρίς ΦΠΑ ως νεόδμητο 15ετίας.

Με την αναστολή, στην εφορία θα οφείλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης 3% της αξίας του ακινήτου, αντί 24% ΦΠΑ.

Δεδομένων όλων αυτών, από 1ης Ιανουαρίου 2020 θα ισχύσουν τα εξής:

* Ακίνητα κάθε είδους (είτε νεόδμητα είτε «από δεύτερο χέρι») με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.

* Νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται για τρία χρόνια (2020 έως 2022) με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι ΦΠΑ 24%.

Προς έκπτωση φόρου για αποδείξεις υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και ελαιοχρωματιστές

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάζει την έκπτωση δαπανών επισκευής, ανέγερσης ή ανακαίνισης κατοικιών. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, από το 2020 η εν λόγω κατηγορία δαπανών θα παρέχει το "bonus" της έκπτωσης από τον φόρο σε ποσοστό 40%, εφόσον αφορούν παροχή υπηρεσιών και όχι προμήθεια υλικών. Ουσιαστικά, αν ένας φορολογούμενος καταβάλει με πλαστικό χρήμα και την έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής τις αμοιβές τους, χωρίς το κόστος των υλικών, θα κερδίζει έκπτωση από τον φόρο του.

Το μέτρο αυτό προσδοκάται από το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλει στην αποκάλυψη "μαύρων" συναλλαγών στις οικοδομικές δραστηριότητες, ενισχύοντας τα έσοδα του Δημοσίου.

Στ. Παραδιάς - ΠΟΜΙΔΑ: Δεν πληρώνουν 24% ΦΠΑ οι ιδιοκτήτες που δίνουν σπίτια για αντιπαροχή

Στην εξαγγελία του πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκαν όλα τα απούλητα σπίτια των κατασκευαστών με άδειες από 2006 και μετά και ο αγοραστής δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τον φόρο 24% αλλά μόνο τον φόρο μεταβίβασης 3%, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες που πλήρωναν ΦΠΑ δίνοντας τα σπίτια τους αντιπαροχή, στο εξής δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν το 24%, σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL