Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ραγδαίες οι εξελίξεις για το σκάνδαλο inside trading - Δεν παραδέχεται ενοχή ο Τ. Λαβίδας, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ ως ύποπτος φυγής * Διαφεύγουν οι "Pops" και "Popsy" που διακινούσαν απόρρητες πληροφορίες / Οι ΗΠΑ "πάγωσαν" τα περιουσιακά στοιχεία του Γ. Νίκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραγδαίες οι εξελίξεις για το σκάνδαλο inside trading - Δεν παραδέχεται ενοχή ο Τ. Λαβίδας, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ ως ύποπτος φυγής * Διαφεύγουν οι "Pops" και "Popsy" που διακινούσαν απόρρητες πληροφορίες / Οι ΗΠΑ "πάγωσαν" τα περιουσιακά στοιχεία του Γ. Νίκα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τον επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, γιο του Παναγιώτη Νίκα της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο inside trading στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προχώρησε στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του.

Το όνομα τόσο του Γιώργου Νίκα όσο και του Τηλέμαχου Λαβίδα -γιου του Θανάση Λαβίδα της Lavipharm- περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο μεγάλης υπόθεσης "insider trading" (με τον συγκεκριμένο όρο περιγράφεται η αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών) της οποίας κεντρικό πρόσωπο αποτελεί ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs.

Παρά την παραγγελία του "παγώματος" εκ μέρος της SEC (U.S. Securities and Exchange Commission, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ), ο Γ. Νίκας δεν τελεί υπό κράτηση και ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον Τ. Λαβίδα (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Lavipharm, ο οποίος πάντως δεν παραδέχεται την ενοχή του), ο οποίος κρατείται χωρίς εγγύηση, ως ύποπτος φυγής.

Όπως ειδικότερα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά έξι ατόμων. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ο Μπέντζαμιν Τέιλορ και η Νταρίνα Ουίνδσορ (τους οποίους πολλά διεθνή ΜΜΕ αποκαλούν "Pops" και "Popsy" από τα χαϊδευτικά ονόματα που χρησιμοποιούσαν στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, μέσω της οποίας τα δύο στελέχη επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο μοιράζονταν τις προς πώληση πληροφορίες για μεγάλα "deals" που διαχειρίζονταν), που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι μεταβίβασαν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο 35χρονος Μπ. Τέιλορ βρίσκεται στη Γαλλία και η σύντροφός του Νταρίνα στην Ταϊλάνδη. Ο Γιώργος Νίκας, 54 ετών, ιδιοκτήτης της αλυσίδας "GRK Fresh", κατηγορείται για συναλλαγές σε πολλές από τις ίδιες εταιρείες των οποίων εμπιστευτικές πληροφορίες κατηγορούνται ότι πούλησαν οι Ταίηλορ και Ουίνδσορ αναφέρει το Bloomberg.

Ο ρόλος του Μπράιαν Κοέν της Goldman Sachs

Η όλη υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ, αφορά insider trading, με βασικό πρωταγωνιστή τραπεζίτη της Goldman Sachs και με τη συμμετοχή όπως κατηγορούνται Ελλήνων επιχειρηματιών, του Γιώργου Νίκα (σημειωτέον ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της "Νίκας", της οποίας οι μετοχές βρίσκονται υπό επιτήρηση) και του Τηλέμαχου Λαβίδα, σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο τραπεζίτης Μπράιαν Κοέν (αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του consumer retail industry group της Goldman Sachs) συνελήφθη την περασαμένη Παρασκευή για διαρροή ιδιωτικών πληροφοριών, ότι διοχέτευε ιδιωτικές πληροφορίες επί τρία χρόνια με αντάλλαγμα μετρητά μέσω διεθνούς συστήματος insider trading, από το οποίο προέκυψαν αθέμιτα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Κάποιες πληροφορίες σχετίζονται με επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούσαν τη Syngenta AG και την Buffalo Wild Wings Inc. σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα.

Ο Μπ. Κοέν εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Παρασκευή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολάρια παραδίδοντας το διαβατήριό του. Ο 33χρονος τραπεζίτης φέρεται να μοιράστηκε πληροφορίες με χρηματιστή που δεν κατονομάστηκε και ο οποίος μετέφερε τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος εξαργύρωσε τα κέρδη.

Επιλήψιμη αγορά μετοχών της Buffalo Wild Wings

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, λίγο καιρό μετά τη μετακίνηση του Κοέν στη Νέα Υόρκη, η Buffalo Wild Wings προσέλαβε την Goldman Sachs, με στόχο να προσεγγίσει την Arby’s Restaurant Group Inc. Ο Κοέν πληροφορήθηκε το ενδεχόμενο πιθανής εξαγορά ςτην ίδια ημέρα, 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Γ. Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings μεταξύ 20 Οκτωβρίου και 27 Οκτωβρίου έναντι 2,5 εκατ. δολ. και πούλησε 9.000 μετοχές έως την 1η Νοεμβρίου, με κέρδη 79.074 δολάρια. Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, στις 13 Νοεμβρίου 2017, έγινε γνωστή η πιθανή εξαγορά από την Buffalo Wild Wings.

Την επόμενη ημέρα, η μετοχή εκτοξεύθηκε κατά 24% και ο Γ. Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδη 343.298 δολάρια.

Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη εις βάρος του Γ. Νίκα στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και στον Τηλέμαχο Λαβίδα, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της Lavipharm.

Ο Γ. Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε μεγάλης κλίμακας διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2012 έως το 2017, διάστημα κατά το οποίο έλαβε πληροφορίες για εξαγορές και δυνητικές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών από αγνώστου ταυτότητας trader της Ελβετίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Επίσης κατηγορούνται από κοινού με τον Τ. Λαβίδα, ότι συνωμότησαν προκειμένου να κλέψουν κρίσιμες μη δημοσιοποιήσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc από τον πατέρα του τελευταίου, ο οποίος υπηρέτησε στο Δ.Σ. της εταιρείας έως το 2016, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η Takeda Pharmaceutical Co συμφώνησε να εξαγοράσει τη φαρμακευτική Ariad, έναντι 4,66 δισ. δολ. το 2017.

Από τη Lavipharm τονίστηκε ότι ουδόλως εμπλέκεται με την υπόθεση που διερευνάται από τις αρχές στις ΗΠΑ και στην οποία εμπλέκεται το όνομα του Τηλέμαχου Λαβίδα, μέλους του Δ.Σ. της.

Η Lavipharm σημειώνει ότι τον χειρισμό της υπόθεσης, για την οποία ο Τηλέμαχος Λαβίδας έχει δηλώσει μη παραδοχή των κατηγοριών, έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του στην Αμερική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL