Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Ο Κ. Χατζηδάκης προεξοφλεί... επιτυχίες - Έως τέλη Οκτωβρίου ο νόμος για τη ΔΕΠΑ * Σειρά παίρνουν ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛ.ΠΕ. / Έρχονται ιδιωτικοποιήσεις εθνικών δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Χατζηδάκης προεξοφλεί... επιτυχίες - Έως τέλη Οκτωβρίου ο νόμος για τη ΔΕΠΑ * Σειρά παίρνουν ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛ.ΠΕ. / Έρχονται ιδιωτικοποιήσεις εθνικών δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Το ξεπούλημα των κρίσιμων και πολύτιμων δημοσίων υποδομών, των δικτύων, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αναμένεται να “τρέξει” άμεσα η κυβέρνηση Ν.Δ. μέσω των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ αντίστοιχα, προεξοφλώντας μάλιστα... επιτυχίες.

Αναφορικά με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ επανέλαβε τα περί μερικής ιδιωτικοποίησης των δικτύων διανομής, “όπως έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”. Μάλιστα, παραδέχτηκε στην ουσία ότι η επιλογή του ΔΕΔΔΗΕ γίνεται επειδή συνολικά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι εφικτή, στην παρούσα φάση, οπότε προχωρά στην απόσπαση του πιο πολύτιμου περιουσιακού της στοιχείου ως το πλέον προσοδοφόρο προς παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει τη μεταφορά των παγίων διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ - ώστε να προικοδοτηθεί και να “ανεξαρτητοποιηθεί” για να πωληθεί. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι “μπορεί να γίνει με επιτυχία” η ιδιωτικοποίηση. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, σήμερα διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού, συνολικού μήκους 238.242 χλμ., με 350 εκατ. ευρώ κέρδη που πηγαίνουν στη ΔΕΗ και με αναπόσβεστη αξία παγίων ύψους 3,6 δισ. ευρώ!

Είναι προφανές ότι πρόκειται για το πλέον σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και κυρίως του ελληνικού λαού, που, σημειωτέον, θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά ηλεκτρισμού του μέλλοντος αλλά και στις τηλεπικοινωνίες (νέα “έξυπνα” μετρητικά συστήματα, 5G κ.λπ.).

Επίσης, ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι “είναι στόχος μας, δεν το κρύβουμε” να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για το σύνολο της ΔΕΗ, που όμως σήμερα δεν είναι εφικτός.

Πάντως, φαίνεται πως θα προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και μάλιστα το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα “έρθει” μαζί με τις ρυθμίσεις για “την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ” έως τα τέλη Οκτωβρίου κατά τον Κ. Χατζηδάκη. Αναφέρθηκε στα δύο τμήματα της ιδιωτικοποίησης, εμπορία και υποδομές, που επίσης αναμένει πως θα είναι “επιτυχημένες”. Ο ίδιος έχει μιλήσει ήδη για διάθεση έως και του 100% της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση, που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, προβλεπόταν ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των υποδομών με δομή που διασφάλιζε τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου επί του στρατηγικής σημασίας μονοπωλίου του εθνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε και τα “περί εκκρεμότητας των ΕΛ.ΠΕ. από την προηγούμενη κυβέρνηση”, με το ΤΑΙΠΕΔ να διερευνά όλες τις εκδοχές για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, που πάντως δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά δημοσιονομικό μέτρο ύψους 500 εκατ., συνδεόμενη με το ζημιογόνο 2014 (από το 2015 καταγράφει κέρδη - ρεκόρ). Σημειωτέον, στη συμφωνία που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, προβλεπόταν πώληση ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ. (35,48%), σχεδιασμός στον οποίο, μάλλον, επιστρέφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν διαπραγμάτευσης, πέτυχε διατήρηση σημαντικού ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., μεγάλη συμμετοχή του ιδιώτη μεγάλου μετόχου (Όμιλος Λάτση) σε ενδεχόμενη πώληση και διασφάλιση της πλειοψηφικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία holding υδρογονανθράκων, της μη αποεπένδυσης στα διυλιστήρια, των εθνικών αποθεμάτων και της προμήθειας αργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL