Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Δύο προϋπολογισμοί και ένα... κενό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο προϋπολογισμοί και ένα... κενό!

«Κωλοτούμπα» σε σχέση με τα όσα έλεγε έναν χρόνο νωρίτερα ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση καταθέτοντας ουσιαστικά δύο προσχέδια προϋπολογισμού για το 2020. Ένα με τη συνοδεία των φοροελαφρύνσεων που προαναγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και ένα χωρίς αυτές.

Και αυτό καθότι οι θεσμοί, μέχρι στιγμής, διαπιστώνουν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2020. Παρότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί εκτιμούν πως μπορεί να υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό έως και 1,8 δισ. ευρώ (στο «κακό» σενάριο) το 2020, πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο σημειώνοντας πως επρόκειτο για αποστολή συλλογής στοιχείων και όχι αξιολόγηση. Ωστόσο δημιουργούνται ερωτήματα για το αν θα υλοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ή αν θα συνοδευτούν από αρνητικά -αυτή τη φορά- αντίμετρα.

Πέραν αυτών, οι επόμενες συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με στόχο μια θετική έκθεση από την Κομισιόν στα τέλη Νοεμβρίου αναφορικά με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά έθεσε μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει ή προτίθεται να αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα διεκδικώντας να έχει την πλήρη ευθύνη για τις όποιες μεταρρυθμίσεις προκύψουν. Ενδεικτική είναι η αναφορά στις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία και τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και την αποστολή του έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Διάψευση προσδοκιών

Από εκεί και πέρα η κατάθεση του φορολογικού θα ακολουθήσει «σε περίπου ένα μήνα από σήμερα», καθώς, όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης». Στο θέμα ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων αποφάσεις θα ληφθούν στην εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου «σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα».

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί... έλευσης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης της ανάπτυξης για φέτος αναμένεται να τεθεί στο 1,9%. Για του χρόνου η επιθυμία της κυβέρνησης θα ήταν να «ανεβάσει» τις προβλέψεις της στο 3%. Ωστόσο ούτε ο «φιλικός» προς την κυβέρνηση διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας δεν προχωρά σε τόσο αισιόδοξες εκτιμήσεις -έθεσε τον πήχη για το 2020 λίγο παραπάνω από το 2%, κάτι το οποίο έπραξε και το ΔΝΤ την Παρασκευή.

Εγγύηση 9 δισ. από το "μαξιλάρι" στις τράπεζες

Σημαντικό ζήτημα της συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η χρήση του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να ενισχύσει τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι τράπεζες επεξεργάζονται τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες δανεισμού και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, με το Δημόσιο να καλείται να συμμετάσχει με εγγυήσεις 9 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε και επίσημα, προ ημερών, το αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DC Comp) και αναμένει η έγκριση να έρθει εντός των επόμενων ημερών, ώστε έως τις 20 Οκτωβρίου να ετοιμαστεί και να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση της κρατικής εγγυοδοσίας.

Στήριξη ΔΝΤ στο εργασιακό Μνημόνιο Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "επιστρέφει" για να δώσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις εργασιακές αλλαγές που πραγματοποιεί. Δηλαδή τη δυνατότητα για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και τις απαλλαγές εργολάβων από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με τους αποκαλούμενους εργολαβικούς εργαζομένους.

"Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας είναι άξιες στήριξης, αν και χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες για τη στήριξη της υψηλότερης απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ταμείου. Ουσιαστικά συγχαίρει τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την κατάργηση -ουσιαστικά- πολλών κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Ταμείο ζητάει να περικοπεί και η 13η σύνταξη, η οποία δόθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Ουσιαστικά το Ταμείο επιχαίρει για την κατάργηση από τη σημερινή κυβέρνηση όσων θετικών μέτρων ελήφθησαν την περίοδο 2018-2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους εργαζομένους.

Παράλληλα το Ταμείο ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα, ήτοι από το 2020. Βέβαια η ελληνική πλευρά, διά στόματος τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αρνείται να αξιοποιήσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης (ή έστω να εκπονήσει ένα νέο), ούτως ώστε να εξοικονομήσει για την ελληνική οικονομία ένα ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Κάπου τόσο "στοιχίζει" η μείωση του στόχου για το 2020 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL