Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Χωρίς όρια διαστρέβλωση και fake news για τη ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς όρια διαστρέβλωση και fake news για τη ΔΕΗ

Χωρίς όρια είναι οι χειρισμοί και οι πρακτικές διαστρέβλωσης της κυβέρνησης, οικοδομώντας σαθρές βάσεις επικοινωνιακού τύπου, με στόχο την εξυπηρέτηση των σχεδίων της, εν προκειμένω σε σχέση με την αποκοπή και ιδιωτικοποίηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού και αποπροσανατολίζοντας, αν όχι εξαπατώντας, την κοινή γνώμη.

Η επιτομή αυτών των πρακτικών είναι η περίφημη “έκθεση” του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, που υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιούνταν προχθές μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2019 της επιχείρησης. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση καλλιεργούσε την αναμονή του “ορόσημου” της 24ης Σεπτεμβρίου για μια έκθεση ελέγχου από τον ορκωτό, αντίστοιχη με εκείνη που δημοσιοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2019 και αναφερόταν στα προβλήματα της επιχείρησης.

Ωστόσο, η προχθεσινή έκθεση αποτελεί, στην πραγματικότητα, “Έκθεση Επισκόπηση Ενδιάμεσης Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης” και όχι “Έκθεση Ελέγχου επί των Εταιρικών και Ενοποιημένων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων”.

Κι επειδή δεν είμαστε οικονομολόγοι, οι διαφορές, βάσει των αναφορών του ίδιου του ορκωτού στα συναφή κείμενα των εκθέσεων, συνίστανται στα εξής:

* Η προχθεσινή (αντίστοιχη έκθεση υπήρχε και στις 25 Σεπτεμβρίου 2018) έκθεση επισκόπησης αναφέρει ρητώς: “κατά συνέπεια δεν εκφράζουμε γνώμη ελέγχου”. Η έκθεση του Απριλίου συνίστατο στην αποτύπωση “γνώμης” και συμπεριελάμβανε τη “βάση γνώμης” καθώς και τα σημαντικότερα θέματα ελέγχου και πώς αυτά αντιμετωπίστηκαν κατά τον έλεγχο κ.τ.λ.

* Στο συμπέρασμα της προχθεσινής έκθεσης αναφέρεται: “Με βάση την επισκόπησή μας δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή μας οτιδήποτε που θα μας έκανε να πιστεύουμε ότι η συνημμένη ενδιάμεση συνοπτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν έχει καταρτιστεί από κάθε ουσιώδη άποψη, σύμφωνα με το ΔΛΠ 34”. Το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο (ΔΛΠ) 34, για την ιστορία, έχει ως στόχο να προδιαγράψει το ελάχιστο περιεχόμενο μιας ενδιάμεσης οικονομικής αναφοράς και να προδιαγράψει τις αρχές αναγνώρισης και επιμέτρησης στις πλήρεις ή συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις για μια ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή μικρότερη από ένα πλήρες οικονομικό έτος (εν προκειμένω α' εξάμηνο 2019).

* Στην τελευταία παράγραφο, υπό τον τίτλο “Έκθεση επί Άλλων Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων”, αναφέρεται ότι: “η επισκόπησή μας δεν εντόπισε ουσιώδη ασυνέπεια ή σφάλμα” - και εδώ θα σταματούσαμε την αναφορά, αν ήμασταν το ΥΠΕΝ... Εκεί “κόπηκε” η φράση στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ χθες το απόγευμα (“ο ορκωτός ελεγκτής υπογράφοντας τις καταστάσεις σημειώνει: ‘η επισκόπησή μας δεν εντόπισε ουσιώδη ασυνέπεια ή σφάλμα’”), με την οποία ασκεί, μάλιστα, δριμεία κριτική απευθυνόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ: “έχει χαθεί κάθε αίσθημα ντροπής”...

Όμως, στην έκθεση επισκόπησης η φράση του ορκωτού έχει και συνέχεια: “η επισκόπησή μας δεν εντόπισε ουσιώδη ασυνέπεια ή σφάλμα στις δηλώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και στις πληροφορίες της εξαμηνιαίας Έκθεσης Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 και 5α του Ν.3556/2007, σε σχέση με την ενδιάμεση συνοπτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση”.

* Ακριβώς οι ίδιες αναφορές περιλαμβάνονται και στην έκθεση επισκόπησης που συνόδευε τα αποτελέσματα εξαμήνου του περσινού έτους (25/9/2018).

* Η εντελώς διαφορετική έκθεση του περασμένου Απριλίου βασιζόταν στα στοιχεία της χρήσης 2018, δηλαδή εκείνης που έληξε 31.12.2018.

Είναι δε χαρακτηριστικές οι αναφορές του ΥΠΕΝ και για τις δύο εκθέσεις “ο ορκωτός ελεγκτής υπογράφοντας τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ...”, σαν να πρόκειται για ολόιδιους τύπους εκθέσεων... με προφανή σκοπιμότητα.

Όσο για την “πιστή” αναφορά του ΥΠΕΝ: “έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο”, την οποία από προχθές απέδιδε εμμέσως στον ορκωτό και χθες ανέφερε γενικά ότι περιλαμβάνεται “στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ”, προκύπτει από την τελευταία παράγραφο της ενότητας 3, “Βάση παρουσίασης των συνοπτικών ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων” (βάση σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων) επί των επιλεγμένων επεξηγηματικών σημειώσεων των Ενδιάμεσων Συνοπτικών Οικονομικών Καταστάσεων της 30ής Ιουνίου 2019 (σελ 59) που υπογράφει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Χατζηδάκης προχθές έλεγε στους Έλληνες πολίτες “ότι αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη αν δεν έβγαινε σήμερα θετική η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή”, εξηγώντας με δραματικό τρόπο τα ζοφερά ενδεχόμενα άρσης διαπραγμάτευσης της μετοχής και “κοκκινίσματος” των δανείων της ΔΕΗ!

Τέλος, αναφορικά με τα "μέτρα" της κυβέρνησης Ν.Δ., όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ (Προοπτικές β' εξαμήνου 2019, σελ. 27) η επίδρασή τους στα αποτελέσματα της επιχείρησης αναμένεται "από το α' εξάμηνο του 2020".

Καταρρέει η καταστροφολογία Ν.Δ.

Στο διά ταύτα, όπως επισήμανε χθες σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ του πρώτου εξαμήνου 2019, δηλαδή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Παρά τη διαστρέβλωση που ο ίδιος επιχειρεί αναφορικά με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, πρόσθεσε, είναι αδύνατον να κρυφτεί το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται για τα βελτιωμένα αποτελέσματα της ΔΕΗ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάγκη για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αναφέρεται, που κυνικά επιχειρεί ο ίδιος να δικαιολογήσει με διαστρεβλώσεις και fake news, δεν προκύπτει από τα χθεσινά οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, καθώς τα τιμολόγια αναπροσαρμόστηκαν την 1η Σεπτεμβρίου.

Με την ανακοίνωση των βελτιωμένων αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, τονίζεται, καταρρέει η καταστροφολογία της Ν.Δ. και αποκαλύπτεται πόσο αναίτιες ήταν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ν.Δ. δεν έχει καταθέσει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση, επαναλαμβάνοντας συνεχώς την ιδιωτικοποίηση ακόμα και των δικτύων - πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ανάγκες των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.

Ολισθηρός ο δρόμος Χατζηδάκη

Υπόδουλος του ψευδούς σεναρίου που έφτιαξε για τη ΔΕΗ είναι ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον κίνδυνο “της έκθεσης των ορκωτών” στις 24/9, επειδή έπρεπε να δικαιολογήσει τις αναίτιες αυξήσεις, επισήμανε χθες ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος,

Όπως αποδεικνύεται σήμερα, τονίζει, “η έκθεση” των ορκωτών λογιστών αφορά αποκλειστικά την τήρηση των λογιστικών προτύπων και όχι τον χρηματοοικονομικό έλεγχο της επιχείρησης και τη διατύπωση γνώμης εκ μέρους των ορκωτών. Ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνει, ενώ γνώριζε ότι οι ορκωτοί δεν θα εξέφραζαν γνώμη επί της βιωσιμότητας της ΔΕΗ, έφτιαξε ένα κινδυνολογικό σενάριο για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμολογίων.

Το έγγραφο, επισημαίνει, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για έλεγχο στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, για να διαπιστώσουν αν τηρήθηκαν τα ΔΛΠ 34, ενώ δεν εκφράζουν γνώμη ελέγχου, καθώς αυτό προβλέπεται μόνο στις οικονομικές καταστάσεις έτους και όχι εξαμήνου.

Δυστυχώς, τονίζει ο Σ. Φάμελλος, ο δρόμος που έχει επιλέξει ο κ. Χατζηδάκης είναι ολισθηρός, “δεν αρκείται στην δίχως όρους ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών της χώρας αλλά παραπληροφορεί εσκεμμένα τους πολίτες. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, το κολάζ ανακοινώσεων δεν πέτυχε, αφού τελικά προκύπτει ότι απλώς επιχαίρει για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ του πρώτου εξαμήνου του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL