Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΣΤΗΝ "Α" / Πανικός στην ελληνική τουριστική βιομηχανία λόγω κατάρρευσης του Τhomas Cook
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΣΤΗΝ "Α" / Πανικός στην ελληνική τουριστική βιομηχανία λόγω κατάρρευσης του Τhomas Cook

Βόμβα μεγατόνων συνιστά για την τουριστική βιομηχανία η κατάρρευση του ταξιδιωτικού πράκτορα Τhomas Cook, ενός από τους τρεις μεγαλύτερους παγκοσμίως, με αλυσιδωτές αντιδράσεις και για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Μεγάλο είναι το πλήγμα σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να βρίσκονται στο πρώτο σοκ και τις ενώσεις ξενοδόχων να συλλέγουν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία για τα λεγόμενα “ανοίγματα” που τους άφησε η κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού πράκτορα.

Από χθες και εντός των επόμενων τριών ημερών η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας εκτελεί προγραμματισμό πτήσεων για τον επαναπατρισμό 22.000 Βρετανών τουριστών των οποίων οι διακοπές στις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες ολοκληρώθηκαν, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι περί τις 50.000 τουρίστες έχουν εξυπηρετηθεί από τον Τhomas Cook και έως την 4η Οκτωβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στη Βρετανία. Σε παγκόσμια κλίμακα, το “κανόνι” του βρετανικού ταξιδιωτικού πράκτορα έχει αφήσει μετέωρους 600.000 τουρίστες και από αυτούς περί τους 150.000 είναι Βρετανοί που θα επιστρέψουν με αεροσκάφη μισθωμένα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Μεγάλα τα “φέσια”

Στην Ελλάδα, οι πληγές που αφήνει σε όλον τουριστικό κλάδο η χρεοκοπία του Τhomas Cook κυμαίνονται από 250 έως 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με τους εκπροσώπους του κλάδου προκειμένου να συμφωνηθεί το περιθώριο για τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης. “Δεν μπορούμε να πληρώσουμε φόρους για λεφτά που δεν πήραμε” λένε στην “Α” οι ξενοδόχοι, υπογραμμίζοντας ότι η δίμηνη και πλέον καθυστέρηση εκ μέρους του Τhomas Cook να τους πληρώσει τα συμβόλαια έχει αφήσει “μεγάλα φέσια” όπως τονίζουν. Η ανησυχία τους εντείνεται γιατί, όπως λένε, “δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες με τις θυγατρικές του ταξιδιωτικού πράκτορα, που προς το παρόν φαίνεται να μην επηρεάζονται από την κατάρρευση της μητρικής εταιρείας”.

Υπερεκτεθειμένη η Κρήτη

Για “μεγάλη” καταστροφή κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, αφού, όπως εξηγεί στην “Α”, “από τις 2.800 μονάδες που διαθέτει η Κρήτη το 80% συνεργαζόταν με τον Τhomas Cook”. “Από τα μέσα Ιουλίου η εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει τους ξενοδόχους και τώρα το κενό είναι μεγάλο γιατί θα προκύψουν πολλά ξενοίκιαστα δωμάτια για το υπόλοιπο της σεζόν και βέβαια κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με τα συμβόλαια του 2020” τονίζει ο Μ. Τσακαλάκης, υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής για τις ξενοδοχειακές μονάδες συναρτάται με το μέγεθος έκθεσης.

Πάντως, η αγορά βοά για χρέη εκατομμυρίων προς τους ξενοδόχους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί. Το μέγεθος της ζημιάς εκτείνεται από τις μικρές ταβέρνες που είχαν συμβόλαιο με τον Τhomas Cook μέχρι και τους ξεναγούς. “Είχαμε ήδη χαμηλή τιμή στο μενού με βάση το συμβόλαιο και τώρα μου έχει μείνει μόνο το χρέος, που με μια πρώτη ματιά είναι γύρω στις 10.000 ευρώ” σχολιάζει στην “Α” ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Κρήτη. “Δυστυχώς το κόστος της σύνδεσης του τουρισμού με μεγάλους τουριστικούς ομίλους έχει δυσμενείς επιπτώσεις για όλο τον κλάδο, όπως και για εμάς τους ξεναγούς” λέει στην “Α” η Ελένη Αυγουστάκη, που επί χρόνια εργάζεται στον τουριστικό τομέα.

Αγωνία στη Ρόδο

Για “τρομερές” επιπτώσεις στη Ζάκυνθο κάνει λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χριστίνα Τετράδη, καθώς τις επόμενες ημέρες περί τους 4.000 είναι οι Βρετανοί που πρόκειται να επιστρέψουν από το νησί σε σύνολο 5.000 διαθέσιμων κλινών. Η ίδια υποστηρίζει ότι “ο Τhomas Cook χρωστούσε πολλά στους ξενοδόχους”.

“Ξέραμε ότι υπήρχε πρόβλημα με τη ρευστότητα του Τhomas Cook, αλλά δεν φανταζόμασταν ότι δεν θα γινόταν κάτι για να σωθεί” λέει στην “Α” η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, εκτιμώντας σε 8.000 τους τουρίστες που ήρθαν ή προγραμμάτιζαν να έρθουν στο νησί μέσω πακέτων που είχαν κλείσει από τον Τhomas Cook την τρέχουσα περίοδο. Ήδη 1.600 Βρετανοί που έκαναν διακοπές στην Κω πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τις επόμενες ημέρες. Χθες είχαν δεσμευτεί τρεις πτήσεις από το αεροδρόμιο “Ιπποκράτης” της Κω.

Στη Ρόδο ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, την υποπρόξενο της Βρετανίας Ράνια Κοσιώρη, τον δήμαρχο και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνη Καμπουράκη και τον νυν πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Μανώλη Μαρκόπουλο προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε δρομολογηθεί καμία πτήση για την επιστροφή των 2.500 Βρετανών που βρίσκονταν στο νησί και είχαν ολοκληρώσει τις μέρες της διαμονής τους.

Μέτρα στήριξης ζητούν οι ξενοδόχοι

Την ώρα που ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης εμφανίζεται καθησυχαστικός προς τους Βρετανούς επισκέπτες υπογραμμίζοντας ότι έχει διασφαλιστεί “η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα (σ.σ.: χθες) μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους”, ο ίδιος καλείται να διαχειριστεί τη δυσμενή κατάσταση. Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες του τουρισμού, με τους οποίους χθες είχε σύσκεψη, πιέζουν για δέσμη μέτρων στήριξης με αιχμή τη φορολόγηση. “Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός” περιορίστηκε να πει ο Χ. Θεοχάρης.

Συγκεκριμένο σχέδιο για την “προστασία του ελληνικού τουρισμού, τον περιορισμό των αλυσιδωτών επιπτώσεων στην αγορά και τη στήριξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται και αγωνιούν για την επόμενη ημέρα” ζητά η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπουλου από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού. Μέτρα στήριξης του τουρισμού μέσω του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ζήτησε από την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL