Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Μήνυμα Ρέγλινγκ προς την κυβέρνηση / Μήνυμα Ρέγλινγκ προς την κυβέρνηση: Μείωση πλεονασμάτων από το 2021 και αν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Ρέγλινγκ προς την κυβέρνηση / Μήνυμα Ρέγλινγκ προς την κυβέρνηση: Μείωση πλεονασμάτων από το 2021 και αν...

Υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με ό,τι προβλέπεται από την τρέχουσα ανάλυση του ελληνικού χρέους είναι ο μοναδικός τρόπος να ανοίξει η συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2020, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ευρωταμείου ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ ότι είναι υπερβολικά τα πλεονάσματα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό παράθυρο συζήτησης, θέτοντας ωστόσο σκληρές προϋποθέσεις, που ενδεχομένως να επηρεάσουν και τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.

Όπως είπε, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του άτυπου Eurogroup στο Ελσίνκι, οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, υπογραμμίζοντας ότι η καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τήρηση του στόχου 3,5% για το 2019 και κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020. Εάν μετά, συνέχισε, υπάρχει διάθεση να ανοίξει η συζήτηση, ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια δανεισμού χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. “Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληψη του τι θα γίνει”, επισήμανε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, μια πρωτοβουλία που είχε θέσει ήδη στο τραπέζι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την οποία επανέλαβε ο Έλληνας υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή συνάντηση. Όπως ανέφερε ο Ρέγκλινγκ, η διαδικασία έγκρισης από το Δ.Σ. του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και θα συμπέσει με την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Μεταρρυθμίσεις

Ο Κ. Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε χθες να χαιρετίσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις “φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις” που παρουσίασε ο Χ. Σταϊκούρας στους ομολόγους του, επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση της ανάπτυξης συμφέρει τον ESΜ αφού βελτιώνει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων της χώρας.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, από την πλευρά του, επισήμανε το “συνεχώς βελτιούμενο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα” και κάλεσε την κυβέρνηση να “χτίσει” πάνω στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 2015 και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, για την ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης και ειδικά στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης, τέταρτης, αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL