Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εντός δύο μηνών η μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

Eurokinissi

Ενημερώνει το Eurogroup o Σταϊκούρας και στέλνει επιστολές σε ESM και EFSF - Το σχέδιο της εξαγοράς του ακριβού μέρους του χρέους προς το Ταμείο είχε εκπονηθεί και υλοποιούνταν από την προηγούμενη κυβέρνηση

Προς υλοποίηση βαίνει το σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να τεθεί το θέμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι.

Σε δεύτερο χρόνο θα αποσταλούν επιστολές - αιτήματα προς τον ESM και τον EFSF, ενώ η όλη διαδικασία -η οποία στο τέλος της θα λάβει το "πράσινο φως" του Eurogroup- θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%) προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ στο περιθώριο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Η προεργασία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχε προαναγγείλει τον στόχο για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, αλλά είχε ολοκληρώσει και τα ουσιώδη βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, είχε ενημερώσει την τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η ίδια είχε καλωσορίσει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ αντίστοιχη στάση είχε τηρήσει και το Βερολίνο.

Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφενός έθεσε επίσημα το αίτημα της αποπληρωμής στον ESM και αφετέρου παρουσίασε το αίτημα αυτό στο EuroWorking Group, το οποίο είχε δώσει «πράσινο φως».

Η σταδιακή αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα εμπεριέχονταν στη δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο μέτρο προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με χρήματα από τον ESM, καθώς το επιτόκιο του Ταμείου είναι υψηλότερο από αυτό του ESM.

Γ.Α.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις