Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Μείωση από το 2020 χωρίς μέτρα VS μέτρα τώρα και μείωση το 2021
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μείωση από το 2020 χωρίς μέτρα VS μέτρα τώρα και μείωση το 2021

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει... σπρώξει τη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πλεονάσματα προς το μέλλον, για να διεκδικήσει την ισχύ της όποιας μείωσης για το 2021, και αφού πρώτα έχει αρνηθεί να αξιοποιήσει το σχέδιο Τσίπρα με τη δημιουργία του λογαριασμού των 5,5 δισ. ευρώ. Και ενώ η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ (και απερχόμενη του ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θέτει επιτακτικά το ζήτημα της ανάγκης της μείωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η συζήτηση ωστόσο δεν είναι καινούρια, όπως και η θέση της Λαγκάρντ, αλλά και του Ταμείου για χαμηλότερα πλεονάσματα, την οποία πάντοτε ωστόσο συνδύαζε με μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου και η περικοπή στις συντάξεις.

Πριν από 18 μήνες λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο εξαιτίας της σύγκρουσής του με τη Γερμανία γι' ακριβώς αυτό το θέμα. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορέσει να δημιουργήσει χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή. Και η ταχύτερη μείωση των στόχων από το 2020 κατά 1% θα μπορούσε να φέρει ελάφρυνση των πολιτών κατά 2 δισ. ευρώ.

Η διαφορά των δύο πολιτικών

Από εκεί και πέρα ωστόσο τα δεδομένα διαφέρουν. Τον περασμένο Απρίλιο ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέστρωσαν ένα σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% επιστρατεύοντας την υπόθεση με τον καταπιστευτικό λογαριασμό. Έναν κλειστό λογαριασμό στον οποίον η κυβέρνηση έβαλε 5,5 δσ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα χρήματα της τριετούς μείωσης του στόχου κατά 1% ετησίως. Με τον τρόπο αυτόν τα χρήματα των δανειστών ήταν εξασφαλισμένα, η μείωση του πλεονάσματος είχε επιτευχθεί και κανένα προαπαιτούμενο δεν είχε επιβληθεί γι' αυτό.

Υποστολή σημαίας

Μετά την 7η Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. εξελέγη με σημαία της τη μείωση των πλεονασμάτων για μεγαλύτερη ανάπτυξη και φορολογικές ελαφρύνσεις, απέρριψε δίχως δεύτερη συζήτηση την πρόταση αυτή, για την οποία οι θεσμοί, θέλοντας να αποφύγουν τυχόν πολιτική εμπλοκή στην προεκλογική περίοδο, είχαν αποφύγει να πάρουν θέση. Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν να τίθεται υπό συζήτηση...

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έβαλε "μπρος" σε μια διετή εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου για να... εξευμενίσει τους δανειστές, προκειμένου από το 2021 να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, πιθανότατα στοχεύοντας στον συνυπολογισμό της επιστροφής των ANFAs και των SMPs, δηλαδή των επιστροφών των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση από τη μία εμφανίζεται ευχαριστημένη από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, αλλά από την άλλη αφήνει την κουβέντα για το 2021. Μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι στην κυβέρνηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022 και την αναγκαιότητα μείωσής του στο 1,5% έως το πολύ 2%, με πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιο Πέτσα. Αυτό συνέβη των επομένη των δηλώσεων της Κρ. Λαγκάρντ.

Σύγχυση με τους στόχους

Την προηγούμενη μέρα επικράτησε σύγχυση στην κυβέρνηση με το ζήτημα των πλεονασμάτων, καθότι, ενώ είχε βρει «συμμάχους» για τη μείωση των στόχων, εντούτοις φαίνεται πως είχε προαποφασίσει να μην θέσει το ζήτημα στους θεσμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ χαμηλότερων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάψει να θέτει στους θεσμούς το ζήτημα της μείωσης των στόχων τουλάχιστον μέχρι το 2020, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Και το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος -αναιρώντας τις προηγούμενες απόψεις του- έσπευσε να στηρίξει την επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μην διεκδικήσει γρηγορότερη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μιλώντας στο Belgian Business Club (BBC) ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της πως θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL