Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Οι γενναίοι της Σαμοθράκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι γενναίοι της Σαμοθράκης

Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι κάτοικοι και τουρίστες έχουν κατακλύσει το λιμάνι της Σαμοθράκης

Αποκομμένη παρέμεινε και χθες η Σαμοθράκη, μετρώντας την όγδοη μέρα χωρίς θαλάσσια συγκοινωνία, μετά την βλάβη των πλοίων της μοναδικής εταιρείας που συνδέει το νησί με την Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων επισκεπτών, την καταστροφή της αιχμής της τουριστικής περιόδου αλλά και την εξάντληση των αποθεμάτων αγαθών με αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Πλέον από σήμερα αναμένεται το ταχύπλοο καταμαράν “Αndros jet” να μπορέσει να εξυπηρετήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ από πλευράς Πολιτείας δεν υπήρξε άλλη εναλλακτική για την άρση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται σήμερα το πρώτο δρομολόγιο να γίνει από τη Σαμοθράκη προς την Αλεξανδρούπολη και από την Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη, ώστε από την Πέμπτη 15.08 να μπορεί να πραγματοποιεί καθημερινά τρία δρομολόγια. Το καταμαράν αναπτύσσει 36 κόμβους/ώρα ταχύτητα, ενώ διαθέτει μεταφορική δυνατότητα 600 επιβατών και 75 οχημάτων ΙΧ.

Ωστόσο, μάλλον δεν καλύπτονται πλήρως τα προβλήματα καθώς πλέον αρχίζουν να εμφανίζονται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα στο νησί, αφού τις ημέρες αυτές είχε διακοπεί και η τροφοδοσία σε αγαθά.

Το “Andros Jet” δεν δύναται να μεταφέρει φορτηγά, τα οποία θα τροφοδοτούσαν τη Σαμοθράκη, με αποτέλεσμα οι φορείς του νησιού να ζητούν τη δρομολόγηση και του πλοίου “Anax”, που είχε εκτελέσει δρομολόγια στις 9 και 10 Αυγούστου.

Μάλιστα ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θ. Βίτσας σε ανακοίνωση - ενημέρωσή που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα εξής:

1. Γίνονται προσπάθειες συνέχισης της υποστήριξης στους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες που έχουν επείγουσες ανάγκες.

2. Υποβλήθηκε αίτημα στο υπουργείο Ναυτιλίας για δρομολόγηση οχηματαγωγού για μεταφορά εμπορευμάτων. Η τοπική αγορά έχει μεγάλες ελλείψεις πολλών αγαθών, τροφίμων κ.λπ.

3. Υπάρχει στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ για βοήθεια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

4. Αναζητείται οποιαδήποτε λύση για πιο γρήγορη διέξοδο από τα ήδη ανακοινωμένα.

Πολυήμερος αποκλεισμός

Το νησί έχει μείνει χωρίς καράβι από την Τρίτη (6.8), αφού το μοναδικό πλοίο “Saos ΙΙ”, που συνδέει Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, παρουσίασε βλάβη. Στις 9 και στις 10 Αυγούστου το "Anax" εκτέλεσε δρομολόγια και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από το επιβατηγό οχηματαγωγό “Αζόρες Εξπρές”, το οποίο όμως δεν αγκυροβόλησε ποτέ στη Σαμοθράκη. Το “Αζόρες Εξπρές” είχε αναχωρήσει την Κυριακή το βράδυ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 654 επιβάτες, οχήματα Ι.Χ., φορτηγά και δίκυκλα, όμως όταν έφτασε στο λιμάνι της Σαμοθράκης δεν μπόρεσε να δέσει, καθώς παρά τις προσπάθειες του πλοιάρχου αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ξανά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προχθές, λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα.

Οι επισκέπτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί είναι αγανακτισμένοι καθώς αδυνατούν να επιστρέψουν στις εστίες και την καθημερινότητά τους, ενώ οι τοπικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για μείωση της ταλαιπωρίας τους και διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Πάντως, κάποιοι τουρίστες μένουν σε αίθουσες που έχει διαθέσει ο δήμος του νησιού, ενώ ξενοδόχοι προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στα καταλύματά τους, αλλά και στα εστιατόρια της Καμαριώτισσας, του λιμανιού της Σαμοθράκης.

Ο πολυήμερος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός “βύθισε” όμως και την επισκεψιμότητα στο νησί, που στην αιχμή της τουριστικής περιόδου βρέθηκε χωρίς πρόσβαση, ενώ παραδοσιακά τον Αύγουστο έχει 100% πληρότητα. Οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων της Σαμοθράκης εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων έπεσαν “βροχή” και αναμένουν αποκατάσταση του νησιού ως τουριστικού προορισμού για την αναθέρμανση της κίνησης.

Οι φορείς της Σαμοθράκης αναμένεται να στείλουν εξώδικη διαμαρτυρία κατά παντός υπευθύνου για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL