Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
"Θερμός" Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θερμός" Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση

«Θερμός» αναμένεται ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο και να επεξηγήσει επαρκώς με ποιους τρόπους θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα, μιας και παραιτήθηκε της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2020, παραπέμποντας την όποια συζήτηση για μείωση από το 2021. Το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, το οποίο πάει «πακέτο» με την ύπαρξη ή όχι δημοσιονομικού χώρου στις 23 Σεπτεμβρίου, με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτούν την πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.

Μαύρη τρύπα

Βασικό ζήτημα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι το αν υπάρχει «μαύρη τρύπα» ή δημοσιονομικό κενό για το 2020, καθώς τότε αναμένεται να εφαρμοστούν οι φοροελαφρύνσεις (μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, μείωση φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% κ.τ.λ.) που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στην εαρινή έκθεσή της, η Κομισιόν προσδιόριζε το συγκεκριμένο κενό στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ και μένει να δειχθεί ποια θα είναι η νέα εκτίμησή της μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οι λόγοι

Μάλιστα, στην τελευταία επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τον περασμένο Ιούνιο, η Κομισιόν στεκόταν στο ενδεχόμενο απώλειας των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για να αναδείξει τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους. Εκτιμούσε τότε ότι απώλεια των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μία μονάδα έναντι της δέσμευσης για 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2022 θα μπορούσε να οδηγήσει, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές στις υπόλοιπες παραδοχές, σε εκρηκτική διόγκωση του δημοσίου χρέους κατά 25 μονάδες ως προς το ΑΕΠ το 2060. Συνεπώς, θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα αν οι λόγοι ήταν όντως πολιτικοί ή οικονομικοί...

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για ένα μεγάλο ποσοστό φοροελαφρύνσεων, ενώ, αν και έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση πολλάκις, στο «τραπέζι» των δανειστών παραμένει η μείωση του αφορολογήτου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που θα εξέταζε η κυβέρνηση θα ήταν η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων, δηλαδή αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σενάριο με ANFA's

Ένα άλλο σενάριο από αυτά που εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εύρεση δημοσιονομικού χώρου, είναι η αξιοποίηση των ANFA’s και των SMP’s. Πρόκειται για κέρδη ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν ξεκινήσει και επιστρέφονται σε δόσεις στην Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας για το χρέος το καλοκαίρι του 2018. Συνολικά, το ύψος αυτών των χρημάτων αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ κατ’ έτος και θα μπορούσε -κατά την κυβέρνηση- να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φοροελαφρύνσεων. Βέβαια, μια τέτοια ιδέα δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους Ευρωπαίους.

Μείωση δαπανών σε Παιδεία και Υγεία

Τουναντίον, στην κυβέρνηση θεωρούν αποδοτική την περικοπή δαπανών σε Παιδεία και Υγεία. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να επαναφέρει τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα αντί του 1 προς 1 που είναι σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο παραπέμφθηκαν στις καλένδες πάνω από 10.000 προσλήψεις στην Παιδεία και πάνω από 10.000 προσλήψεις στην Υγεία.

Έχει ήδη καθιερωθεί η «επισκόπηση δαπανών με στόχο να πραγματοποιηθούν εξοικονομήσεις 400 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας ή 700 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, με το ερώτημα να παραμένει από ποια κονδύλια θα γίνει κάτι τέτοιο.

Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2020 εκτιμάται ότι το κονδύλι των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ μπορεί να είναι μειωμένο έως και κατά 400 εκατ. ευρώ.

Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν εκτιμήσεις εξοικονόμησης τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ τη διετία 2020-2021 εξαιτίας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών του Δημοσίου.

Εάν χρειαστεί, μέσω μιας περιορισμένης μείωσης του ποσοστού τελικής διάθεσης των πιστώσεων του προϋπολογισμού, εκτιμάται πως μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο επίσης σημαίνει περικοπή δαπανών.

Οι ημερομηνίες

Αυτή την περίοδο τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται πάνω στα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2019, αλλά και... περικοπής του 2020 και σε όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης οι οποίες έχουν αφήσει «ουρές».

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα, ενόψει του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου αλλά και της προετοιμασίας για τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου. Από τα συμπεράσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 644,4 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL