Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τα 8 πεδία ελέγχων των διαδικτυακών συναλλαγών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα 8 πεδία ελέγχων των διαδικτυακών συναλλαγών

Σε οκτώ πεδία των πωλήσεων μέσω διαδικτύου εφιστά την προσοχή των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Ελέγχων ο Γιώργος Πιτσιλής όσον αφορά τους ελέγχους και τις επαληθεύσεις τις οποίες θα πρέπει να διεξάγουν.

Στο πλαίσιο των νέων βημάτων και των κριτηρίων ελέγχων που καθορίζει με απόφασή του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μεταξύ των οδηγιών τις οποίες παρέχει στους ελεγκτές, αναφορικά με τον έλεγχο των επιτηδευματιών που τηρούν απλογραφικά βιβλία, παρέχονται και εντολές οι οποίες αφορούν ειδικά τις πωλήσεις εκείνς οι οποίες διεξάγονται μέσω διαδικτύου. Στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος που θα διεξάγεται θα εκτείνεται ακόμη και μέχρι τον αριθμό των μελών και φίλων της ελεγχόμενης επιχείρησης, των αναρτηθέντων σχολίων των πελατών ή και των κριτικών τους κ.λπ. στην ιστοσελίδα. Μάλιστα, ο εν λόγω έλεγχος δεν θα περιορίζεται στην ιστοσελίδα, αλλά θα περιλαμβάνει ενδεχομένως και την προβολή του ελεγχόμενου στο Facebook ή και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Επιπλέον, ο έλεγχος θα επεκτείνεται ακόμα και σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών πορτοφολιών, Paysafe, Paypal κ.ά, αλλά και τυχόν σύνδεση συσκευών POS/e-POS με ξένες τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ ο Γ. Πιτσιλής παρέχει νέες οδηγίες στους ελεγκτές προσδιορίζοντας τα νέα βήματα και κριτήρια για τον έλεγχο επιτηδευματιών που τηρούν απλογραφικά βιβλία, εφιστά την προσοχή για ενδελεχείς ελέγχους στα βιβλία και στοιχεία τους αναφορικά με τις χρήσεις από το 2014, δηλαδή της τελευταίας πενταετίας, και τις διαδικτυακές συναλλαγές. Έτσι, εφόσον ο ελεγχόμενος διενεργεί συναλλαγές μέσω διαδικτύου, θα ελέγχονται και θα επαληθεύονται τα παρακάτω:

1. Η καταχώριση του ελεγχόμενου προσώπου στο ΓΕΜΗ, αναφορικά με τη δραστηριοποίησή του σε ηλεκτρονικό ή εξ αποστάσεως εμπόριο ή παροχή υπηρεσιών.

2. Η ύπαρξη τυχόν άλλων διαδικτυακών τόπων που σχετίζονται με το ελεγχόμενο πρόσωπο, καθώς και το όνομα του φυσικού / νομικού προσώπου με το οποίο έχουν κατοχυρωθεί.

3. Το κόστος της παρουσίας και δραστηριοποίησής του στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης και της διαφημιστικής του δαπάνης. Μεταξύ άλλων, ερευνώνται και στοιχεία όπως ο αριθμός των μελών / φίλων, σχολίων πελατών, κριτικών κ.λπ.

4. Η ύπαρξη συμβάσεων/συμφωνιών με εταιρείες μεταφορών (courier).

5. Η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη λήψη και καταχώριση της παραγγελίας, την πληρωμή, καθώς και την αποστολή των αποθεμάτων ή την παροχή υπηρεσιών.

6. Οι τρόποι πληρωμής των ηλεκτρονικών και εξ αποστάσεως συναλλαγών, όπως πληρωμή μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, αντικαταβολών μέσω επιχειρήσεων ταχυδρομικών υπηρεσιών, ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, ηλεκτρονικών πορτοφολιών, Paysafe, Paypal κ.λπ.

7. Η τυχόν σύνδεση των συσκευών POS/e-POS με ξένα πιστωτικά ιδρύματα.

8. Η ύπαρξη εσόδων από προμήθειες, διαφημιστικά συμβόλαια ή άλλα έσοδα από συναλλαγές με επιχειρήσεις ή πρόσωπα που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο.

Κ. Παπανάτσιου: "Τάση οικειοποίησης από τη Ν.Δ. σε σειρά από θέματα που είχαμε δρομολογήσει"

«Χθες με μεγάλη χαρά είδαμε την παρουσίαση της εφαρμογής για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Μια παρουσίαση που είχε γίνει ξανά τον περασμένο Μάιο» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, διευκρινίζοντας σχετικά: "Τα ηλεκτρονικά βιβλία για τα οποία είχαν δρομολογηθεί, καθώς όλες οι διεργασίες και οι τεχνικές προδιαγραφές είχαν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ".

Η Κ. Παπανάτσιου υπενθύμισε ότι με τον Ν.4601/2019, στα άρθρα 148-154, ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια, είχαν συσταθεί Ομάδες Εργασίας από τα συναρμόδια υπουργεία, οι οποίες μέσω των απαραίτητων συνεννοήσεων με φορείς προχώρησαν το έργο από το μηδέν με βάση τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές. Σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ επιχειρήσεων (b2b), είχε δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο με το άρθρο 69 του Ν.4446/2017. Και σχολίασε: “Υπάρχει μια τάση οικειοποίησης από τη Ν.Δ., σε μια σειρά από θέματα που είχε δρομολογήσει η δική μας κυβέρνηση. Ζούμε τις δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, κάθε μέρα και ένα νέο project ξεκινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL