Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ 70 ευρώ στο Κερατσίνι και 700 ευρώ στην Εκάλη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ 70 ευρώ στο Κερατσίνι και 700 ευρώ στην Εκάλη!

Η επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας με 315 εκατ. ευρώ μόνο και μόνο για να δοθούν ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες μεγάλης και τεράστιας ακίνητης περιουσίας είναι το πλέον ενδεικτικό μέτρο του ταξικού προσήμου που χαρακτηρίζει τις φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στη Βουλή, έκανε λόγο για "ταξική μεροληψία την οποία δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν". Πέραν τούτου, όμως, εγείρεται σοβαρό θέμα δημοσιονομικής ισορροπίας ως προς το από πού θα "αφαιρεθούν" τα 1,8 δισ. ευρώ για την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε για το 2020 ο πρωθυπουργός. Με το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται, κατά πόσο συγκεντρώνεται ένα τέτοιο ποσό εκτός ορίων της δημοσιονομικής βάσης, είτε από μια διευρυμένη μεν φορολογική βάση χωρίς μείωση του αφορολογήτου είτε από περιστολή δαπανών ενός κράτους που σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί με τα στοιχειώδη έξοδά του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για το ίδιο ζήτημα και προχθές και χθες στη Βουλή αναρωτήθηκε αναφερόμενος στις δαπάνες:

* Ποια από τα επιδόματα θα διατηρήσει η κυβέρνηση;

* Ισχύει η αναλογία αποχωρήσεων και προσλήψεων;

* Ποιες από τις δαπάνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως λ.χ. η 13η σύνταξη, θα παραμείνουν;

* Θα ισχύσουν οι δαπάνες που είχε εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία;

Σημειώνεται ότι η εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2020 του κονδυλίου για χορήγηση του επιδόματος των 2.000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται ήρθε ως διευκρίνιση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου μόνο όταν τέθηκε το ερώτημα από τον Ε. Τσακαλώτο, αφού ο πρωθυπουργός είχε παραλείψει να αναφερθεί σε αυτό, επιτείνοντας την απροσδιοριστία ως προς την πηγή αναπλήρωσης του δημοσιονομικού κόστους των εξαγγελθέντων φορολογικών μέτρων.

Όσον αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την οποία έγινε λόγος τις τελευταίες ημέρες ως πηγή εξισορρόπησης του κόστους των φορολογικών παρεμβάσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατηγορηματικά ότι αυτή, σύμφωνα με το ΔΝΤ, συνεπάγεται μείωση του αφορολογήτου ορίου, αναφέροντας ενδεικτικά το ύψος των 5.500 ευρώ. Αναφερόμενος αργότερα ο Χρήστος Σταϊκούρας στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη συνδύασε με τον θεσμό του ηλεκτρονικού τιμολογίου και, όπως είπε, την "αποκομματικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών", εννοώντας κατά βάση την κατάργηση του ΣΔΟΕ.

Πόθεν τα 950 εκατ. ευρώ;

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης δήλωσε για το ίδιο αυτό ζήτημα πως το υπουργείο Οικονομικών "φαίνεται να έχει εξασφαλίσει στους θεσμούς ‘αντίμετρα’ μείωσης δαπανών ύψους 950 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε να ενσωματώσει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019 αντί του 2020. Το σχέδιο στοχευμένης εξοικονόμησης περιλαμβάνει επισκόπηση δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ, περικοπές επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ 400 εκατ. ευρώ, επέκταση της ψηφιοποίησης 150 εκατ. ευρώ, επιβολή ανωτάτων ορίων στις δαπάνες 200 εκατ. ευρώ".

Το ερώτημα εν προκειμένω που τίθεται, εφόσον θα ισχύσει κάτι τέτοιο, είναι από πού θα εξοικονομηθούν τα 400 εκατ. ευρώ για τις ΔΕΚΟ, όταν για παράδειγμα η ΔΕΗ εμφανίζει στο πρώτο τρίμηνο ζημίες 205,1 εκατ. ευρώ και αρνητικό EBITDA ύψους 51,3 εκατ. ευρώ. Ή ακόμη ποιους τομείς θα αφορά λόγου χάρη η "επισκόπηση δαπανών" και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν αυτά (π.χ. κοινωνικά ή "αποτελεσματικότητας" και "αποδοτικότητας"). Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ήταν σαφής στην ομιλία του που ακολούθησε ότι οι "ρεαλιστικές οροφές" των δαπανών αφορούν "όλα τα υπουργεία".

ΣΥΡΙΖΑ: πέντε "γκρίζες” ζώνες του ΕΝΦΙΑ

Στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων εστιάζει ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν "πέντε μεγάλες αλήθειες" που "αποκρύπτει" η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τους πολίτες για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα δε αναφέρουν τα εξής σημεία:

* Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει για εφαρμογή από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, που για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλεπόταν μείωση για τις υψηλές ιδιοκτησίες. Σήμερα, η Ν.Δ. διατηρεί το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ως 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες από το 2019, αλλά επιλέγει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα έχουν μειώσεις 10%. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 με την επιβάρυνση των 300 εκατ. ευρώ, καθώς ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης (όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΤτΕ) έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα προεκλογικά πως δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για φέτος.

Με λίγα λόγια, για να ελαφρύνει τις μεγάλες ακίνητες ιδιοκτησίες, όπως μία βίλα στην Εκάλη, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τον δημοσιονομικό στόχο. Πραγματικοί κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως την προωθεί η Ν.Δ., είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού οι χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έχουν την ίδια ελάφρυνση με αυτή που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Περιστέρι ή στον Εύοσμο αξίας ως 70.000 ευρώ θα διατηρήσει τη μείωση 30% που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα γλιτώσει περί τα 100 ευρώ. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης μιας βίλας 250 τ.μ. στην Εκάλη που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 6.950 ευρώ, με το σχέδιο της Ν.Δ. για μείωση 10% θα πληρώσει 695 λιγότερα. Άρα, ποιος είναι ο κερδισμένος; Αυτός που θα γλιτώσει 50-100 ευρώ ετησίως ή αυτός που θα γλιτώσει σχεδόν 700 ευρώ ετησίως;

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ προκειμένου να περικόψει την κρατική χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για μια καταστροφική επιλογή, καθώς συνεπάγεται πως οι δήμοι με χαμηλές αξίες ακινήτων -άρα και χαμηλά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ- δεν θα έχουν τους πόρους να συντηρήσουν τις υπηρεσίες τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Όφελος 315 εκατ. ευρώ για τους μεγαλοϊδιοκτήτες

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξειδίκευση των εξαγγελιών του Κ. Μητσοτάκη από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και από τις συζητήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές προκειμένου να προκύψει εάν και κατά πόσον υφίσταται ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να επιτραπεί χωρίς κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού η χρηματοδότηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Και τούτο καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν στο 1% του ΑΕΠ για το 2020.

Ταξικότητα ΕΝΦΙΑ κόντρα σε ΤτΕ και θεσμούς

Το μέτρο το οποίο με το δημοσιονομικό του κόστος επιβαρύνει επιπρόσθετα τον φετινό προϋπολογισμό είναι ο διπλασιασμός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ. Ήδη έχει προβλεφθεί μείωση 10% με δημοσιονομικό κόστος 265 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στη μεσοσταθμική μείωση 10% που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα το ποσοστό μείωσης ανεβαίνει στο 22%, κυρίως λόγω της ταξικής μεροληψίας στον ΕΝΦΙΑ, οπότε και το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται στα 580 εκατ. ευρώ. Μιλώντας χθες στη Βουλή και ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευ. Τσακαλώτος για την εν λόγω μεροληψία, ανέφεραν δύο παραδείγματα, ένα στο οποίο οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούν σε ελάφρυνση 70 ευρώ για ιδιοκτήτη ακινήτου στο Κερατσίνι και σε πολλαπλάσια ελάφρυνση, της τάξεως των 700 ευρώ, για τον ιδιοκτήτη ακινήτου αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ στην Εκάλη.

Τόσο οι θεσμοί όσο και η Τράπεζα της Ελλάδoς επιμένουν ότι για φέτος όχι μόνο δεν υφίσταται δημοσιονομικός χώρος, αλλά, αντίθετα, προβλέπεται και δημοσιονομικό κενό. Ας σημειωθεί δε ότι την είσπραξη εσόδων για το τρέχον έτος θα επηρεάσει ακόμη ένας παράγοντας, ο οποίος είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων. Από τη μία εντάσσεται μεν το σύνολο των επιχειρήσεων στις 120 δόσεις, κάτι που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στα έσοδα, από την άλλη όμως η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για πολλούς οφειλέτες σε συνδυασμό και με τη συμπίεση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ λειτουργεί αντίστροφα όσον αφορά τον ρυθμό ενίσχυσης των ταμείων του κράτους.

Κ. Παπανάτσιου: "Είχαμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ"

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για σειρά πρωτοβουλιών, όπως αυτή σχετικά με το ΣΔΟΕ και τη δημόσια περιουσία, άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου. Αναφερόμενη στην εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως "υπάρχει ψηφισμένη διάταξη για φέτος. Είχαμε εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020, προκειμένου να περιοριστεί το φορολογικό βάρος για τους πολίτες από 2,7 δισ. το 2018 σε 1,8 δισ. το 2020 με 30% μείωση στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες για το 2019 και 50% για το 2020, όπου μεσοσταθμικά θα έφτανε το 30%". Και συνέχισε λέγοντας πως η υπάρχουσα ρύθμιση είναι στοχευμένη στις μικρές και τις μεσαίες περιουσίες, ενώ οποιαδήποτε μείωση, με τον τρόπο που εξαγγέλθηκε θα ωφελήσει τις πολύ μεγάλες περιουσίες αξίας 1 εκατ. και πάνω, από τα ποσά που θα περιορίσει και φέτος και από τον εξασφαλισμένο χώρο για το 2020 από τις μικρότερες και τις όντως μεσαίες περιουσίες.

Νέα βάρη το 2020

Καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων από 28% στο 24% για τα φετινά κέρδη (αυτήν θα θεσπιστεί, όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας, με επόμενο νομοσχέδιο που θα έχει προοπτική τετραετίας, μαζί με ενσωμάτωση των διάφορων φορολογικών κινήτρων, την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, την αποσαφήνιση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας, τα κίνητρα για οικονομίες κλίμακας και συνέργειες ιδίως στον πρωτογενή τομέα) το δημοσιονομικό βάρος θα το επωμιστεί ο προϋπολογισμός 2020. Σε αυτόν όμως έχει εγγραφεί ποσό 145 εκατ. ευρώ με την ψηφισθείσα μείωση από 29% σε 28%. Η μείωση στο 24% αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος κατά 750 εκατ. ευρώ, με επίπτωση και στα έσοδα προκαταβολής φόρου και στις εισπράξεις από φορολόγηση μερισμάτων με 5% αντί 10%.

Ερώτημα παραμένει ο χρόνος μείωσης του πρώτου συντελεστή φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ. Ακόμη και για εισοδήματα του 2020 θα προκύψει δημοσιονομικό κόστος στον προϋπολογισμό 2020 λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2020. Το κόστος θέσπισης χαμηλού συντελεστή 9% θα ανέλθει μεταξύ 700 και 800 εκατ. ευρώ, βαρύνοντας πιθανότατα δύο προϋπολογισμούς, πιθανότατα 2020 και 2021. Για ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων θα απαιτηθούν το 2020 τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες 300 εκατ. ευρώ το 2021.

Άλλα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος

Στις προγραμματικές δηλώσεις περιλαμβάνονται συνολικά μέτρα δημοσιονομικού κόστους 6 δισ. ευρώ, χωρίς εξειδίκευση χρόνου εφαρμογής, και είναι:

* Η δεύτερη φάση μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 24% σε 20%. Το δημοσιονομικό κόστος και της δεύτερης φάσης υπολογίζεται τουλάχιστον στα 600 εκατ. ευρώ. * Έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων.

* Μείωση του ανώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 45% που είναι σήμερα για τους έχοντες εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε τον νέο συντελεστή ούτε και το χρονοδιάγραμμα μείωσης.

* Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του τέλους επιτηδεύματος. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μειώνει τα φορολογικά έσοδα κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος χρειάζεται 380 εκατ. ευρώ.

* Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 22% και από το 13% στο 11%, με ταυτόχρονη διατήρηση του υπερχαμηλού συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται ηλεκτρική ενέργεια, βιβλία κ.λπ.

* Μείωση συντελεστή υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα στο 15%, με την ελάφρυνση να αφορά και τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Και αυτό το μέτρο αναφέρθηκε ότι θα υλοποιηθεί σταδιακά, καθώς το δημοσιονομικό του κόστος υπολογίζεται στα 2 δισ. Ευρώ.

Τι θα ισχύσει για ιδιοκτήτες ακινήτων

Τη θέσπιση κλίμακας με μειωτικούς συντελεστές τόσο για τον κύριο όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο επί των ακινήτων θα προβλέπει η διάταξη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από φέτος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική Απόστολος Βεσυρόπουλος, ως «μικρή ιδιοκτησία» -η οποία και θα έχει έκπτωση 30%- νοείται αυτή έως τα 60.000 ευρώ.

Για ατομική περιουσία από τα 60.000 ευρώ έως και το 1 εκατ. ευρώ η έκπτωση θα διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στο 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και πάνω θα υπάρξει μείωση 10%. Η ισχύουσα διάταξη υπολογισμού της έκπτωσης (μείωση 30% για περιουσία έως 60.000 ευρώ και μηδενισμό της ελάφρυνσης για άνω των 200.000 ευρώ) θα καταργηθεί. Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι φέτος δεν θα υπάρξει αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς η εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές μετατίθεται για το 2020.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορούσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% σε δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό της έκπτωσης (22%) αφορά τη φετινή χρήση, ενώ το υπόλοιπο 8% με 10% θα δοθεί με τα εκκαθαριστικά του 2020.

Μετά την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης μέσα στην εβδομάδα, στόχος είναι η έκδοση των εκκαθαριστικών μέσα στον Αύγουστο, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να αποπληρώσουν τον φετινό φόρο σε τουλάχιστον τέσσερις ή και πέντε μηνιαίες δόσεις. Το πιθανότερο είναι ότι και φέτος θα δοθεί η δυνατότητα η τελευταία δόση να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2020, κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Οι αλλαγές στις 120 δόσεις για οφειλέτες του Δημοσίου

Για την "τελευταία ευκαιρία" που θα έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοινώνοντας τις βασικές αλλαγές που θα γίνουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η ελάχιστη δόση για φυσικά και νομικά πρόσωπα περιορίζεται στα 20 από 30 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το επιτόκιο μειώνεται στο 3% από 5%.

Η κυριότερη αλλαγή αφορά τα νομικά πρόσωπα, τα οποία αποκτούν τη δυνατότητα τακτοποίησης των οφειλών στην εφορία σε έως και 120 δόσεις με χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά και χωρίς όριο κύκλου εργασιών. Έτσι, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση υπό την προϋπόθεση ότι η οφειλή τους δεν θα ξεπερνά (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσαυξήσεις) το όριο του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η διάταξη θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αμέσως μετά θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ακόμη δεν είναι βέβαιο αν θα δοθεί παράταση πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου, που αυτή τη στιγμή είναι η καταληκτική ημερομηνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL