Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Με μεγαλύτερη ένταση οι επιθέσεις Κ. Χατζηδάκη στη ΔΕΗ και στον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με μεγαλύτερη ένταση οι επιθέσεις Κ. Χατζηδάκη στη ΔΕΗ και στον ΣΥΡΙΖΑ

Την κινδυνολογία και την επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΔΕΗ εντείνει ο νέος υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, ενόψει και των ανακοινώσεων για τα σχέδια της κυβέρνησης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Παράλληλα, χθες ο Κ. Χατζηδάκης είχε την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, κατά την οποία αναμενόταν να τεθούν τα σχέδια για τη ΔΕΗ, που είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς και για άλλα ενεργειακά θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ΕΛ.ΠΕ. και ΔΕΠΑ, οι οποίες κατά τον υπουργό περιλαμβάνονται στις εκκρεμότητες του τομέα.

Σε μια ιδιαίτερα... χαρακτηριστική για το ύφος της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός, αφού επανέλαβε τα περί απώλειας της χρηματιστηριακής αξίας και κατάρρευσης της ΔΕΗ, απέδωσε την κατάσταση στην “τραγελαφική ρύθμιση” της προηγούμενης κυβέρνησης, που “δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο και για την οποία θα πρέπει να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για πάρα πολλά χρόνια” αντί να υλοποιήσει το... μοντέλο της “μικρής ΔΕΗ”... Μάλιστα, για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ανέφερε ότι η ΔΕΗ “μπαίνει μέσα κανονικά και με τον νόμο - του ΣΥΡΙΖΑ”, για να κερδίζουν οι ανταγωνιστές της επιχείρησης, “τα μεγάλα συμφέροντα” όπως τα χαρακτήρισε.

Επικαλέστηκε εκ νέου παλιότερη έκθεση της Ernst & Young, σημειώνοντας πάντως ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί η επόμενη έκθεση αποτύπωσης οικονομικής κατάστασης.

Αναφερόμενος και πάλι στο αδιέξοδο της επιχείρησης, δεν τοποθετήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων, αλλά παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις. Χαρακτήρισε δε το θέμα αρκετά μπερδεμένο, καθώς “έχουμε μια πονεμένη κοινωνία, που δεν αντέχει συνεχείς επιβαρύνσεις. Από την άλλη, έτσι όπως είναι η αγορά, η μία θεωρία λέει στήριξε τη ΔΕΗ με αύξηση τιμολογίων και η άλλη θεωρία λέει ότι ‘με τις αυξήσεις θα χάσεις πελάτες και ό,τι κερδίσεις από τη μια’ θα το χάσεις από την άλλη”. Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι περίπου 800 εκατ. τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, είναι πλούσιοι.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του και η αγανάκτησή που τη συνόδευε για το μικρό μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, που πάλι συνέδεσε με τη μη εφαρμογή της “μικρής ΔΕΗ”! Είναι εντυπωσιακό πως δεν αναρωτήθηκε για την περίεργη “απόσταση” που κράτησαν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της ΔΕΗ έως το 2015 από την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και μάλιστα σε περιόδους “παχέων αγελάδων” όχι μόνο για την επιχείρηση, αλλά κυρίως για τη διαμορφούμενη αγορά των ΑΠΕ.

Μίλησε επίσης για το πόσο “αλλού είναι η συζήτηση”, προσθέτοντας ότι οι επικριτές του ξέχασαν μια πολύ βασική λεπτομέρεια, “που είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο” επαναφέροντας τη θέση ότι η άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ, μετά τις ευρωεκλογές είναι δείγμα των θετικών προσδοκιών της αγοράς από την κυβέρνηση Ν.Δ., καθώς “ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη ΔΕΗ”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL