Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Τέλος το ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος το ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια

Στην κατάργηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προχώρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., δίνοντας ακόμη ένα αρνητικό δείγμα γραφής στις λίγες μέρες που βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. Ειδικότερα, με το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019, το οποίο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ καταργείται, μετά από 24 χρόνια, η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στέλνοντας ένα μήνυμα ασυδοσίας σε επίδοξους φοροφυγάδες.

Αν και σύμφωνα με την κυβέρνηση στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα ελεγκτική δομή που θα υπάγεται στον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο, καθώς οι αρμοδιότητες του Σώματος περνούν στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, εντούτοις είναι σαφές ότι υπάρχει κατάργηση ενός σώματος ελέγχων το οποίο ήταν σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεσματικό στην αποκάλυψη "τρανταχτών" περιπτώσεων φοροαποφυγής.

Το... μήνυμα από το Καστελλόριζο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω κίνηση, η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί τρόπον τινά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, η οποία είχε προαναγγελθεί από τα «χείλη» του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο προεκλογικής του επίσκεψης στο Καστελλόριζο στις 9 Ιουνίου.

Όπως αποτυπωνόταν σε σχετικό βίντεο, επιχειρηματίας του νησιού έκανε παράπονα στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «ο Τσίπρας, όταν έφυγε από εδώ, μας έστειλε οκτώ φορές τον ΣΔΟΕ», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταπαντά ειρωνικά: «Αυτή ήταν η ανταμοιβή». Ο επιχειρηματίας επανήλθε λέγοντας «ναι, για τον γαλάζιο ουρανό που μας έλεγε και τη γαλάζια θάλασσα”, κάνοντας ωστόσο και το... κρίσιμο ερώτημα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ.: “Να πω κι ένα αστείο. Εσείς πόσες φορές θα μας τον στείλετε; (σ.σ.: τον ΣΔΟΕ)», για να λάβει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την πολυπόθητη απάντηση: «Εγώ, να ξέρεις, δεν στέλνω. Και το κράτος δεν πρέπει να στέλνει, αλλά πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος».

Περίπου πενήντα ημέρες αργότερα από αυτό το χαρακτηριστικό περιστατικό, ήρθε η απόφαση της νέας κυβέρνησης να επιβεβαιώσει όλους όσοι ανησυχούσαν ότι θα «κλείσει το μάτι» στη φοροδιαφυγή.

Προσπάθεια ΥΠΟΙΚ να διασκεδάσει τις αντιδράσεις

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις οξύτατες αντιδράσεις, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι "το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται", για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως "αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία". Μάλιστα, προανήγγειλε νομοσχέδιο -μετά την ψήφο εμπιστοσύνης-, βάσει του οποίου, θεσμοθετηθούν "θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών", προσθέτοντας πως "θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους". Τέλος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει υπομονή "όσον αφορά το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή", καθότι στις προγραμματικές δηλώσεις "θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων".

Αλ. Χαρίτσης: "Ο Μητσοτάκης κράτησε τον λόγο του"

Το όλο ζήτημα προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση αλλά και τους αρμόδιους αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και Κατερίνα Παπανάτσιου να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της Ν.Δ. αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε σκωπτικά πως ο Κ. Μητσοτάκης "απέδειξε ότι είναι πολιτικός που κρατάει τον λόγο του. Όλοι και όλες τον θυμόμαστε στη νησιωτική του περιοδεία προεκλογικά όταν διαβεβαίωνε ότι 'δεν θα στείλω το ΣΔΟΕ' και περιέγραφε το ΣΕΠΕ ως εμπόδιο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας'", προσθέτοντας ότι "μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές, η Ν.Δ. προχωρά στην κατάργηση ουσιαστικά του ΣΔΟΕ και την πλήρη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ". Μάλιστα, ο ίδιος κατέληξε: "Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη συνιστά έμπρακτη απόδειξη του μέλλοντος που οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία: ένα κράτος δίχως ελεγκτικούς μηχανισμούς, μια χώρα όπου θα βασιλεύουν ξανά η φοροδιαφυγή, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εργοδοτική αυθαιρεσία, μια κοινωνία που θα είναι έκθετη στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών".

"Δώρο σε φοροφυγάδες - λαθρέμπορους"

Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιά και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε πως «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες - λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει δε σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής - λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του». Ακόμη, πρόσθεσε με νόημα πως "η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά - φιλικά τους πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο", φωτογραφίζοντας γνωστές υποθέσεις που απασχόλησαν ακόμη και πρόσφατα την πολιτική ζωή του τόπου.

«Η Ν.Δ. δεν καθυστέρησε να δείξει το δικό της σχέδιο δράσης, υποβαθμίζοντας ελεγκτικές υπηρεσίες 'πρώτης γραμμής'» για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, τονίζει σε δήλωσή της, η βουλευτής Μαγνησίας και αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ «τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δράσεων της υπηρεσίας σχετικά με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος ήταν εντυπωσιακά μέσω και διεθνών συνεργασιών για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και κατ' επέκταση των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL