Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Διπλά "συντηρητική" η έκδοση του επταετούς ομολόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλά "συντηρητική" η έκδοση του επταετούς ομολόγου

Αθρόες προσφορές, οι οποίες ανήλθαν σε 12,5 δισ. ευρώ, υποβλήθηκαν από επενδυτές κατά τη χθεσινή τρίτη για φέτος προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές κεφαλαίων για δανεισμό, ολοκληρώνοντας έτσι μια μακρά και προσεκτική προετοιμασία η οποία είχε ξεκινήσει προ 2,5 μηνών. Η δημοπρασία πάντως που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήταν εις διπλούν συντηρητική, καθώς:

Πρώτον, αποφασίστηκε η "ασφαλής" έκδοση επταετούς ομολόγου αντί δεκαπενταετούς που επίσης είχε προταθεί με σκοπό να στελνόταν μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί και πέραν του 2032, οπότε λήγουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Δεύτερον, επελέγη συντηρητική στρατηγική για την τελική διαμόρφωση της απόδοσης, υπό την έννοια ότι το τελικό 1,90% θα μπορούσε να είχε συμπιεστεί χαμηλότερα αν γίνονταν δεκτές περισσότερες προσφορές από κερδοσκοπικά funds. Η λογική όμως της αναζήτησης "ποιοτικών" χαρτοφυλακίων με μεσομακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική, χωρίς μεγάλο ρίσκο κερδοσκοπικών κινήσεων στη δευτερογενή αγορά με τις συνεπακόλουθες ευρείες διακυμάνσεις τιμής και απόδοσης, επέφερε ανοδικές τάσεις στο διαμορφούμενο επιτόκιο της έκδοσης. Άλλωστε, και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στην περιοχή πέριξ του 2,30% τις τελευταίες ημέρες (χθες κυμαινόταν μεταξύ 2,23% και 2,31%) αλλά και του πενταετούς στο 1,26%, δείχνουν ότι με προβολή της τιμολόγησης του επταετούς ήταν εφικτή και χαμηλότερη απόδοση.

Επιτόκιο στο 1,90%

Το επιτόκιο του νέου επταετούς ομολόγου που δημοπράτησε το Ελληνικό Δημόσιο αντλώντας κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,90%. Δεν χρειάστηκε να περάσουν ούτε 3,5 ώρες, από τις 10 π.μ., οπότε άνοιξε το βιβλίο προσφορών, έως τη 1.20 μ.μ. για να φτάσουν οι προσφορές τα 12,5 δισ. ευρώ με υπερκάλυψη πέντε φορές.

Κάτι περισσότερο του ενός πέμπτου του ποσού, 450 εκατομμύρια από τα 2,5 δισ. ευρώ της έκδοσης, καλύφθηκαν από τους αναδόχους, δηλαδή τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Général. Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνεται ακόμη ότι σχεδόν το ήμισυ της έκδοσης καλύφθηκε από εντολές επενδυτών από το Λονδίνο. Σχεδόν το ήμισυ των προσφορών, πάνω από 6 δισ. ευρώ, προήλθε από 210 επενδυτές. Όσον αφορά τον τύπο των επενδυτών, το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

Τα 2,5 δισ. που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει έως 2,5 με 3 δισ. δάνεια προς το ΔΝΤ. Επιπλέπον, η Ελλάδα ολοκληρώνει με τη δημοπρασία του επταετούς ομολόγου την κάλυψη των φετινών δανειακών αναγκών από την αγορά και αποφεύγει με αυτόν τον τρόπο τον δυνητικό κίνδυνο να χρειασθεί νέα άντληση κεφαλαίων σε ενδεχομένως δυσμενέστερη συγκυρία.

Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη

Για την έκδοση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε με ανάρτησή του στο Τwitter: "Συγχαίρω τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του επταετούς ομολόγου με το επιτόκιο-ρεκόρ του 1,9%". Και πρόσθεσε: "Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας".

"Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκδοση του επταετούς ομολόγου και προσθέτοντας: "Η έκδοση αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση".

Αναβάθμιση Moody's για τρεις ελληνικές τράπεζες

Σε θετική από σταθερή αναβάθμισε ο οίκος Moody’s την προοπτική (outlook) για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο Caa1 των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank.

Ειδικότερα αναβαθμίστηκαν οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRA) της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, καθώς αναβαθμίστηκαν επίσης στο B1 (cr) από B2 (cr). Επίσης επιβεβαιώθηκαν και όλες οι άλλες αξιολογήσεις των τριών τραπεζών, που περιλαμβάνουν τις βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις τους (BCA) στο Caa1.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος Moody's αναφέρει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την μεταβίβαση περίπου 40 δισ. ευρώ, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των NPE (κόκκινα δάνεια) των τραπεζών, μαζί με μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεών τους σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.

Επίσης η θετική προοπτική (outlook) αντανακλά την προσδοκία του οίκου Moody's για καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, με την αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους (περίπου 6% ετήσια αύξηση για το σύστημα τον Μάιο του 2019) και παράλληλα την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς διασφαλίσεις. Όπως σημειώνει ο οίκος, αυτά θα συμβάλουν στην περαιτέρω διαφοροποίηση των χρηματοδοτικών πηγών τους και στη στήριξη της ρευστότητάς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL