Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
ΙΟΒΕ: Δημοσιονομικός εκτροχιασμός με καθολική μείωση φόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΟΒΕ: Δημοσιονομικός εκτροχιασμός με καθολική μείωση φόρων

Για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού προειδοποιεί το ΙΟΒΕ την κυβέρνηση εάν η τελευταία προχωρήσει σε καθολική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όπως διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Νίκος Βέττας παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία, απαιτούνται δύσκολες επιλογές και η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση.

Για το ίδιο αυτό ζήτημα πρόσθεσε ότι αν η φορολογία στα εισοδήματα απλοποιηθεί, πολύ χαμηλότεροι συντελεστές θα απέφεραν τα ίδια έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και χρηματοδοτώντας και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ασθενέστερους. Τόνισε επίσης ότι σύγχρονες μέθοδοι, κυρίως μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, μπορούν να συνδεθούν με τις εκπτώσεις φόρων και να συμβάλουν κρίσιμα στην ευθυγράμμιση των κινήτρων των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΙΟΒΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος θα είναι στο 1,8%. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 1,3%. Η νέα άνοδος του εγχώριου προϊόντος προήλθε κυρίως από τις υψηλότερες επενδύσεις (+21,2%). Έπονται σε συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ οι υψηλότερες εξαγωγές (+4,0%), ωστόσο η θετική επίδρασή τους υπεραντισταθμίστηκε από την κατά πολύ ισχυρότερη άνοδο των εισαγωγών (+9,5%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL