Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης: / Ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης: Αλλάζει η γεωπολιτική γεωγραφία στην περιοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης: / Ο Αλ. Τσίπρας στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης: Αλλάζει η γεωπολιτική γεωγραφία στην περιοχή

Στον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας ως μιας άγκυρας, ενός πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι συγχρόνως είναι μια χώρα που πατά ξανά στα πόδια της, γίνεται οικονομικά αυτοδύναμη, έχει αναβαθμισμένο κύρος και γεωπολιτική δυναμική, “μια χώρα της συνεργασίας, της ειρήνης και του διαλόγου, αλλά και μια χώρα που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.

Κατά τον χαιρετισμό του στη χθεσινή τελετή υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές “Δυτικά Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά Κρήτης” μεταξύ κυβέρνησης και αναδόχου κοινοπραξίας των ExxonMobil, Total, ΕΛ.ΠΕ., ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα συμβολική και ιστορική την αξία της ημέρας.

Σήμερα, υπογράμμισε, η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου με στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα - παραγωγό ενέργειας.

"Ελλάδα και Κύπρος", τόνισε, "κινηθήκαμε με σχέδιο, με προσπάθεια, πολλή δουλειά και με στόχο να έχουμε αποτελέσματα. Εμείς δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού προκειμένου να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς” επισήμανε, καθιστώντας σαφές ότι "προχωράμε με πολύ καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων ώστε να δώσουμε στους λαούς, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια και ταυτόχρονα διασφαλίζοντας σε όλες τις κινήσεις μας την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου και έχοντας την υποστήριξη στις προσπάθειές μας από πολύ σημαντικές επιχειρήσεις”. Σημείωσε ότι οι εταιρείες παράλληλα αναφέρονται σε δύο πολύ σημαντικές χώρες συμμάχους της Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλία, που "στηρίζουν τις προσπάθειές μας για οικονομική ανάκαμψη και αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου".

Η υπογραφή της συμφωνίας, υπογράμμισε, σηματοδοτεί και την αξιοποίηση από την Ελλάδα και της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής.

Αναφέρθηκε στον δρόμο της συνεργασίας που επέλεξαν τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου μέσω της δημιουργίας του EastMed Gas Forum και το μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα αλλάξει τη γεωπολιτική γεωγραφία στην περιοχή και θα ενισχύσει τη στρατηγική της διαφοροποίησης των δρόμων και των πηγών ενέργειας: τον αγωγό EastMed, “που μπορεί να αναδειχθεί σε μια πολύ σπουδαία γέφυρα για την ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας”.

Παράλληλα, μίλησε για τα οικονομικά οφέλη από την έρευνα κι εκμετάλλευση στο Δημόσιο και στις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι “η διεθνής εμπειρία παραπέμπει σε ετήσιο μερίδιο της τάξης του 30%-40% για το Δημόσιο”, αλλά και για την κεντρική θέση του διαλόγου με την κοινωνία και τους φορείς που θα είναι διαρκής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διασφάλιση της υιοθέτησης και εφαρμογής της αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας διεθνώς, τονίζοντας ότι οι περιοχές Natura παραμένουν άθικτες, με υψηλή περιβαλλοντική προστασία, θεσμοθετήθηκαν Παρατηρητήρια Υδρογονανθράκων, απαγορεύεται η μέθοδος του fracking, ενώ ιδρύθηκε στα Χανιά Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας.

Γ. Σταθάκης: Σημαντικές συμβάσεις

Στο κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου στο πεδίο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με τις πιο σημαντικές, ίσως, συμβάσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, τονίζοντας ότι ενισχύει την παρουσία της Ελλάδας στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου μετά τα ευρήματα σε Κύπρο και Αίγυπτο. Αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι διαδικασίες και στη σύνδεση της έρευνας και εκμετάλλευσης με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου ενόψει του στόχου της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ.

Τζ. Πάιατ: Ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ μίλησε για σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας ως μεγάλου ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, ενώ σημείωσε ότι και ο συγχρονισμός είναι εξαιρετικός, καθώς η Ελλάδα έχει βγει από τα προγράμματα και μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό ενεργειακό hub με ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η ευημερία και η σταθερότητα βρίσκονται σε κοινό δρόμο με την Ελλάδα, ενώ τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της συνεργασίας. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ενδυναμώνει τον γεωπολιτικό της ρόλο στη διεθνή σκακιέρα και παράλληλα διανοίγεται σημαντική προοπτική για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Κρ. Σαντεπί: Σημάδι ανάκαμψης και δυναμισμού

Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε την υπογραφή των συμβάσεων ο πρέσβης της Γαλλίας Κρ. Σαντεμπί για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι της ανάκαμψης και του δυναμισμού της μετά τα χρόνια της κρίσης και την εκδήλωση της αποφασιστικότητάς της να επωφεληθεί από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρουν κορυφαίες επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Γαλλίας ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ υπογράμμισε την έμφαση που δίνει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ευ. Τσοτσορός: Ημέρα σταθμός

Ο επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ. Ευ. Τσοτσορός μίλησε για ημέρα-σταθμό για τον όμιλο, καθώς ολοκληρώνεται με επιτυχία το πρώτο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, με τη συμμετοχή στις εννέα από τις δώδεκα νέες παραχωρήσεις του Δημοσίου, ενώ ενδυναμώνεται αποφασιστικά η συνεργασία των ΕΛ.ΠΕ. με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια.

Ικανοποίηση Exxon - Mobil, Total

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή τους στο έργο εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της ExxonMobil και της Total, Τζ. Ουίλσον και Μπ. Κλεμάν που θα μεταφέρουν όλη την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Ο Μπ. Κλεμάν εκτίμησε δε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πολύ καλές εξελίξεις στα δύο “οικόπεδα”, με την ασφάλεια να αποτελεί αξία και προαπαιτούμενο για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL