Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Θεανώ Φωτίου στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: / Θεανώ Φωτίου στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ισχυρό κοινωνικό κράτος σημαίνει ότι μπορούμε να ζούμε ισότιμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεανώ Φωτίου στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: / Θεανώ Φωτίου στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ισχυρό κοινωνικό κράτος σημαίνει ότι μπορούμε να ζούμε ισότιμα

"Αφού το κοινωνικό κράτος δεν παράγει πλούτο, γιατί το θέλουν στα χέρια τους οι ιδιώτες;" αναρωτήθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Μιλώντας στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, στο πλαίσιο του διήμερου επιμορφωτικού εργαστηρίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, η αν. υπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία, ώστε να αναφερθεί συνολικά στην αξία του κοινωνικού κράτους, αλλά και να αποδομήσει το βασικό αντίπαλο αφήγημα.

"Λένε πως το κοινωνικό κράτος δεν παράγει πλούτο και δεν μεγαλώνει την πίτα, εννοώντας το ΑΕΠ. Αυτή την πίτα οι ίδιοι άνθρωποι τη χώρισαν στα τέσσερα και κατά ένα τέταρτο την κατέστρεψαν". Η θέση των νεοφιλελεύθερων, υπογράμμισε η Θ. Φωτίου, "είναι να δίνουν στο κοινωνικό κράτος μόνο αν μεγαλώνει η πίτα, αλλιώς όχι. Δεν παράγει ανάπτυξη το κοινωνικό κράτος λένε. Ξέρουν όμως πολύ καλά ότι το κοινωνικό κράτος παράγει πλούτο και γι' αυτό το θέλουν οι ιδιώτες. Αν δεν παρήγε πλούτο, γιατί να θέλουν οι ιδιώτες να μπουν στα νοσοκομεία, την ασφάλιση και γενικότερα στην πρόνοια;" συμπλήρωσε.

Μέλλον με κοινωνικό κράτος και χωρίς Μνημόνια

Στη συνέχεια η αν. υπουργός σημείωσε πως η υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών είναι απόλυτα αναγκαία, ώστε να υπάρξει κοινωνική ισοτιμία. "Ο άνθρωπος που δεν έχει σπίτι δεν είναι ισότιμος με μένα που έχω. Πρέπει να ενισχυθεί και να έχει σπίτι. Σκεφτείτε το μέλλον που ανοίγεται με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα κράτος που δεν δεσμεύεται από Μνημόνια."

Μιλώντας πιο ειδικά για το αντίκρισμα που έχουν οι κοινωνικές πολιτικές, μοιράστηκε την τελευταία εικόνα που είχε από το νέο σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας. Μέσα σε μόλις δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από υποψήφιους γονείς ανέρχονται στις 739, από τις οι οποίες οι 606 είναι για υιοθεσία και οι 133 για αναδοχή.

Στην πλατφόρμα έχουν μπει επίσης 2.443 άτομα για να αναζητήσουν πληροφορίες. "Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλες προσδοκίες πάνω σε αυτό το θέμα" σημείωσε η Θ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι "ήδη στο σύστημα βρίσκονται 71 ηλεκτρονικοί ατομικοί φάκελοι παιδιών".

"Με τον ηλεκτρονικό φάκελο τελειώνει η ιστορία της αναζήτησης των ριζών χωρίς αποτέλεσμα. Πλέον, από 18 χρόνων, θα υπάρχει η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν τις ρίζες τους στο εθνικό μητρώο. Επίσης αλλάζει η νοοτροπία του λαού, ο οποίος δεν χρειάζεται να κρύβει μία τεράστια πράξη γενναιοδωρίας και αγάπης που είναι η υιοθεσία και η αναδοχή. Ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού περιέχει το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής του» τόνισε.

Θεσμικά κατοχυρώθηκε ακόμη ότι ο γονιός, για να πάρει παιδί, πρέπει πρώτα να έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. "Στην αρχή τρόμαξα. Αναρωτήθηκα αν θα τα μάθουν όλα αυτά οι γονείς. Δεν είναι έτσι. Υπάρχει ποιοτικός και απλός τρόπος για να γίνει, και πρέπει να γίνει". Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνεται άλλωστε από χθες το επιμορφωτικό εργαστήριο.

Όπως μας είπαν από το υπουργείο, περισσότεροι από 40 κοινωνικοί λειτουργοί έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πανεπιστημιακούς, ώστε να λάβουν την κατάλληλη γνώση και να μπορούν μετά να τη μεταφέρουν στους υποψήφιους γονείς.

Παράλληλα οι διαδικασίες ολοκληρώνονται πολύ πιο γρήγορα, καθώς αξιοποιείται το δυναμικό του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και χρειάζονται μόλις 8 έως 12 μήνες να βρει το παιδί σπίτι και οικογένεια και όχι έξι με οκτώ χρόνια όπως στο παρελθόν.

"54 υπάλληλοι για την Πρόνοια, 52 για τον Μητσοτάκη"

Η κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση ήταν πολύ διαφορετική, επισήμανε η Θ. Φωτίου. "Υπήρχαν 54 υπάλληλοι για όλη την Πρόνοια, την ώρα που ο Μητσοτάκης είχε 52 μετακλητούς στο γραφείο του. Αυτοί οι 54 υπάλληλοι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα 200 επιδόματα. Τόσα δίνονταν. Από 120 διαφορετικές πηγές, χωρίς ενιαία κριτήρια και το καθένα διαφορετικά. Υπήρχε ένα τεράστιο προνοιακό κράτος, που ήταν αμπέλι ξέφραγο".

"Ξέρετε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος που δεν γνωρίζει πόσα ιδρύματα υπάρχουν ή πόσα παιδιά βρίσκονται σε αυτά; Αυτό ήταν το δικό μας κράτος. Όταν ήρθαμε, υπήρχαν καταγεγραμμένα 63 δημόσια ιδρύματα. Κι ένα τεράστιο πλήθος ιδιωτικών, τα οποία κανείς δεν είχε καταγράψει. Κανείς δεν τα υποχρέωνε να καταγραφούν. Εμείς φέραμε νόμο και δημιουργήσαμε πλατφόρμα στην οποία σήμερα όλοι καταγράφονται. Έτσι μπορούμε και ξέρουμε πια ότι υπάρχουν 1.600 ιδρύματα".

"Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ"

Το κοινωνικό κράτος στηρίζεται σήμερα σε δύο πυλώνες. "Ο ένας είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα επιδόματα. Σήμερα δίνονται τέσσερα επιδόματα. Το ένα αφορά την ακραία φτώχεια και τα άλλα τρία προορίζονται για τα μεσαία στρώματα. Για πρώτη φορά, διασταυρώνονται επτά βάσεις δεδομένων του κράτους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα 242 Κέντρα Κοινότητας σε όλους τους δήμους, όπου ο πολίτης πληροφορείται για τα δικαιώματά του» δήλωσε η Θ. Φωτίου επισημαίνοντας ότι, χάρη σε αυτή τη μεταρρύθμιση, πείστηκαν οι δανειστές και «δεν κόψαμε τα επιδόματα. Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ, ενώ έβγαιναν δυο χρόνια πρωτοσέλιδα που έγραφαν ότι η Φωτίου κόβει τα επιδόματα για το παιδί".

«Επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την άποψή μας ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ισχυρό» κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL