Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΉΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: / Μαθητική κινητοποίηση για το περιβάλλον: "Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΉΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: / Μαθητική κινητοποίηση για το περιβάλλον: "Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε"

Με πλακάτ που έδειχναν τη γη να φλέγεται, να λιώνει σαν μπάλα παγωτό σε χωνάκι ή να βρίσκεται σε σωσίβιο και φωνάζοντας εξίσου ευρηματικά συνθήματα, οι μαθητές κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα και να κερδίσουν για λίγο έστω την προσοχή των περαστικών πάνω σε ένα θέμα που μας αφορά όλους, την κλιματική αλλαγή.

Αρκούσε ένα ποστ στο Instagram

Μετά τη χθεσινή διαδήλωση φαίνεται πως έγινε ένα πρώτο βήμα ώστε το κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος να εξαπλωθεί και στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης επικρατεί ήδη αναβρασμός στα περισσότερα σχολεία. Την αρχή έκανε τον περασμένο Αύγουστο η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε τις Παρασκευές της διαμαρτυρίας, αποφασίζοντας αντί να πάει στην τάξη της να πάει έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει την πιστή εφαρμογή της συνθήκης του Παρισιού.

Από μια δημοσίευση στο Instagram της 15χρονης μαθήτριας Ειρήνης Βουγιούκα δόθηκε πριν από λίγες ημέρες το έναυσμα για να ξεκινήσουν διαδηλώσεις και εδώ. "Όλοι βλέπαμε τις κινητοποιήσεις που γίνονται στο εξωτερικό και η αλήθεια είναι ότι είχε περάσει από το μυαλό όλων μας. Τελικά χρειαζόταν αυτό το ‘κλικ'. Κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία και να προτείνει τη διοργάνωση αντίστοιχων climate strikes και στην Ελλάδα" σημειώνει στην "Α" η Ειρήνη, μαθήτρια της Σχολής Μωραΐτη.

Η Ειρήνη ανέλαβε δράση και ανέβασε πριν από λίγο καιρό μια δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media καλώντας μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα να αποτελέσουν μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή.

"Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Μαζευτήκαμε στην αρχή περίπου 40 παιδιά. Παρότι δεν γνωριζόμασταν μεταξύ μας, ενωθήκαμε για έναν κοινό σκοπό. Φτιάξαμε ένα γκρουπ και αρχίσαμε να συζητάμε για το πώς θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία ερχόμαστε όλοι πιο κοντά".

Βασικός στόχος του κινήματος, όπως μας εξηγεί, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος όχι μόνο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει στην αναχαίτισή της. "Έχουμε την αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται πολλοί ή δεν ενημερώνονται. Εμείς θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε" διευκρινίζει.

"Επιδίωξή μας είναι να παραμείνουν τα climate strikes όσο το δυνατόν μη κομματικοποιημένα, διότι κάθε πρωτοβουλία χρειάζεται και θέλει την κοινωνική αλλαγή" τονίζει. "Και αυτή η αλλαγή πρέπει να είναι ριζική και από τα κάτω, ώστε να μην φανταζόμαστε τον εαυτό μας να φοράει μάσκες οξυγόνου μετά από 30 χρόνια".

"Αφήστε τις κάμερες και πιάστε τα πανό"

Η διαδήλωση ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από την πλατεία Συντάγματος. Οι μαθητές στη συνέχεια ακολούθησαν μια αυθόρμητη πορεία μέσα από τα στενά του κέντρου της Αθήνας και διέδωσαν το μήνυμά τους. Μπροστά στις κάμερες φωτογράφων, δημοσιογράφων και περαστικών δεν έπαιρναν πόζες, αλλά τους καλούσαν να πάρουν ένα... πανό.

"Αφήστε τις κάμερες, πιάστε τα πανό, να σώσουμε τη γη απ' τον χαμό αυτό" φώναζαν. Ακούστηκαν επίσης τα συνθήματα: "Όλοι μαζί για το περιβάλλον", "Δεν πήγαμε σχολείο για να 'ρθουμε εδώ, να σώσουμε τη γη μας μαζί με τον λαό", "Όχι βία στο περιβάλλον". Ένα πλακάτ έγραφε: "Όταν μεγαλώσω θέλω... να είμαι ζωντανή" και ένα άλλο: "Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε".

"Να ακουστεί η φωνή μας"

Η 15χρονη Ροζέτ ήταν μία από τις μαθήτριες που είδαν το post της Ειρήνης στα social media και συμμετείχαν στη διοργάνωση του μαθητικού κινήματος για το περιβάλλον στην Ελλάδα. Τι ένωσε τόσα παιδιά άγνωστα μεταξύ τους; "Πιστεύουμε ότι όλοι οι νέοι μπορούν να ενωθούν για κάτι τόσο σημαντικό. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι ενδιαφερόμαστε και εδώ στην Ελλάδα, αλλά και να δείξουμε στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να ενδιαφέρεται κι αυτή. Στόχος μας να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε σιγά - σιγά" τονίζει η Ροζέτ.

"Το νόημα δεν ήταν να δείξουμε μόνο ότι είναι ‘κακό αυτό που συμβαίνει', αλλά και ότι δεν είναι μόνο δική μας δουλειά να το διορθώσουμε. Το ότι είμαστε ‘η νέα γενιά' δεν πάει να πει ότι είναι μόνο δική μας ευθύνη να προστατέψουμε το περιβάλλον" λέει η Αλεξάνδρα, μαθήτρια της Α' Λυκείου.

Όπως λέει ακόμη, όταν έκαναν γνωστό πώς θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, δεν αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τους καθηγητές τους ούτε καχυποψία: "Τους το ζητήσαμε πολύ ήρεμα και ήπια. Επιπλέον τους είπαμε πως, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να έρθουν μαζί μας σαν συνοδεία, ώστε να τους δείξουμε ότι δεν βλέπουμε την κινητοποίηση ως μια ευκαιρία να χάσουμε μάθημα".

Στις προσπάθειες που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας καθημερινά ώστε να περιορίσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή υπογράμμισε από τη μεριά της η Νεφέλη, μαθήτρια της Α' Λυκείου. Όπως αναφέρει, η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από το ίδιο το σχολείο και την καθημερινότητά μας: συστήματα ανακύκλωσης, περιορισμός της πλαστικής σακούλας είναι σύμφωνα με την ίδια ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. "Το ζήτημα αφορά και εμάς στην Ελλάδα. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ώστε να καταλάβει ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα" μας λέει.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα του μαθητικού κινήματος; "Σκεφτόμαστε να κάνουμε και άλλες συλλογικές δράσεις όπως να καθαρίσουμε παραλίες και δημόσιους χώρους από τα σκουπίδια" δηλώνει η Ειρήνη. Το επόμενο διάστημα η ομάδα αναμένεται να δημιουργήσει το δικό της online περιοδικό ώστε να ενημερώνουν για τις δράσεις τους και να προσκαλέσουν και άλλους νέους να συμμετάσχουν στο κίνημα.

Από μια δημοσίευση της Ειρήνης στο Instagram ξεκίνησαν διαδηλώσεις στην Αθήνα

Αλεξάνδρα: Δεν είναι μόνο ευθύνη των νέων η προστασία του περιβάλλοντος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL