Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Με τροπολογίες Σκουρλέτη, Αχτσιόγλου / Διευκολύνεται η χορήγηση των αποζημιώσεων στους πληγέντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τροπολογίες Σκουρλέτη, Αχτσιόγλου / Διευκολύνεται η χορήγηση των αποζημιώσεων στους πληγέντες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Πιο εύκολη καθιστά η κυβέρνηση την απόδοση των αποζημιώσεων προς τους πυρόπληκτους της Αττικής με τροπολογίες που ψηφίστηκαν χθες στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι τροπολογίες ήταν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η τροπολογία του "αποσκοπεί στο να κάνει πιο απλή, πιο αποτελεσματική, λιγότερο χρονοβόρα τη διαδικασία αποζημίωσης".

Η τροπολογία προβλέπει:

- Δυνατότητα αποζημίωσης για την οικοσκευή όχι μόνο για τις κύριες μονοκατοικίες (όπως ισχύει έως τώρα), αλλά για οποιαδήποτε κατοικία.

- Εξίσωση της αποζημίωσης της οικοσκευής στις κατηγορίες των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί "κίτρινα" ή "κόκκινα". Ο Π. Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι έως τώρα υπήρχε ένας συντελεστής ως προς την αποζημίωση των οικοσκευών, ο οποίος τώρα ενιαιοποιείται.

- Στα απαιτούμενα έγγραφα από τις υπηρεσίες και από τα συνεργεία να ζητείται σε ορισμένες περιπτώσεις ή η βεβαίωση από την Πυροσβεστική ή η βεβαίωση από την καταγραφή και την εκτίμηση που έκαναν τα συνεργεία από τους μηχανικούς του δήμου και του υπουργείου Υποδομών.

- Οι κάθε είδους προβλεπόμενες ενισχύσεις που θα πάρουν φυσικά πρόσωπα ή νοικοκυριά δεν θα συμψηφίζονται με άλλες υποχρεώσεις των συγκεκριμένων νοικοκυριών προς την εφορία.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων ανακούφισης και υποστήριξης των πληγέντων κατατέθηκε και τροπολογία για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, ώστε να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και οι εποχικοί εργαζόμενοι και γενικώς όσοι έχουν συμπληρώσει την ελάχιστη διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας των κοινών ανέργων.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε ότι "προκειμένου κανείς να μπορέσει να λάβει το επίδομα ανεργίας, ένας εργαζόμενος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει έναν ελάχιστο αριθμό 125 ημερών εργασίας τους τελευταίους 14 μήνες πριν τη λύση της εργασιακής του σχέσης. Επειδή οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις περιοχές είναι κυρίως εποχικές επιχειρήσεις, υπάρχει πιθανότητα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, να μην έχουν μπορέσει να συμπληρώσουν αυτόν τον ελάχιστο αριθμό ημερών προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Προβλέπουμε, λοιπόν, στην τροπολογία αυτή ότι θα μπορεί ο ΟΑΕΔ να χορηγεί επίδομα ανεργίας ακόμα κι αν δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό των 125 ημερών εργασίας".

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε και από το ΚΚΕ. "Βλέπουμε παρέλαση υπουργών, οι οποίοι μάλλον σήμερα δεν πρέπει να είναι στη θέση τους. Έπρεπε να έχουν παραιτηθεί. Αυτό, βέβαια, είναι μια ατομική ευθύνη" υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος.

* Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας για τη συνεισφορά της με 300.000 δολάρια ΗΠΑ στον λογαριασμό που σύστησε η ελληνική κυβέρνηση για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL