Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ποιοι "σαμποτάρουν" τον ΟΑΣΘ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιοι "σαμποτάρουν" τον ΟΑΣΘ;

Δεν αποκλείει ο Στέλιος Παππάς το ενδεχόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εσωτερικό «σαμποτάζ», με στόχο να απαξιώσει τον σημερινό δημόσιο χαρακτήρα του ΟΑΣΘ.

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ άφησε να εννοηθεί ότι η ταλαιπωρία που υφίσταται κάποιες ημέρες το επιβατικό κοινό με καθυστερήσεις στα δρομολόγια μπορεί να μην είναι τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες στον Οργανισμό φθάνουν καταγγελίες επιβατών που καθιστούν «ύποπτη» τη συμπεριφορά ορισμένων εργαζόμενων. Επίσης ο Στ. Παππά ανέφερε ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, ότι ενώ η διοίκηση κατάφερε να αυξήσει σε 420 τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους, λίγο μετά το Πάσχα, από τα στοιχεία που φθάνουν στον Οργανισμό προέκυψε ότι μία ημέρα βγήκαν στους δρόμους μόλις 320 λεωφορεία. Αυτή η δραστική μείωση επιφέρει αναπόφευκτα τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Τα υπόλοιπα λεωφορεία φέρονταν «παροπλισμένα» λόγω βλαβών...

Υπό έρευνα

Έκτοτε, όπως εξήγησε, κυκλοφορούν καθημερινά περί τα 380 λεωφορεία, ωστόσο κάποιες μέρες ο αριθμός αυτός μειώνεται δραστικά, πάλι εξαιτίας συσσωρευμένων βλαβών... «Είναι υπό έρευνα αυτή η υπόθεση. Θα το ανακαλύψω τι έχει συμβεί και θα μιλήσω με ντοκουμέντα. Άλλωστε, όπως είπαμε χθες (σ.σ.: προχθές), η επόμενη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί θα είναι στο αμαξοστάσιο για την ιστορία των λεωφορείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στ. Παππάς Στο Κόκκινο. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό συνιστά «σαμποτάζ» εναντίον της διοίκησης, σχολίασε με νόημα πως «η φαντασία είναι ελεύθερη...». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ μίλησε για τα αλλεπάλληλα εξώδικα που δέχεται από πρώην μετόχους του Οργανισμού, ενώ αναφέρθηκε και σε διαμαρτυρίες που δέχτηκε για την απόφαση του ΟΑΣΘ να κάνει δωρεά φαρμάκων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στα Διαβατά (!). Αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΛΒΟ και τη σημασία της για την πόλη, ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία για τη διαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σχέσεις διοίκησης - εργαζομένων είναι καλές, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αρκετοί εργαζόμενοι είναι και πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, που έχουν χάσει τα εξασφαλισμένα μερίσματα από τα μερίδια των μετοχών που κατείχαν. Αυτή η μερίδα των εργαζόμενων δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, όπως και ότι παλεύει για την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος.

Επιχείρηση δυσφήμησης

Παράλληλα, συνεχίζεται και η προσπάθεια της Ν.Δ. και των στελεχών της να απαξιώσουν τον σημερινό ΟΑΣΘ, ώστε να στρώσουν τον δρόμο της εκ νέου ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών σε Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, σύμφωνα με τις σχετικές θέσεις που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη. Χθες τη σκυτάλη για τη δυσφήμηση της σημερινής διοίκησης πήρε ο «γαλάζιος» βουλευτής β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου. Στο παρελθόν, όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγο καιρό, ο συγκεκριμένος έστελνε ραβασάκια με ονόματα ημετέρων για να προσληφθούν αδιαφανώς και «ρουσφετολογικά» στον ΟΑΣΘ. Τώρα εγκαλεί τη σημερινή διοίκηση για αδιαφανείς διαδικασίες στις προμήθειες υλικού και υπηρεσιών! Συγκεκριμένα, με ερώτησή του στη Βουλή που απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, καταγγέλλει ότι «αντί η διοίκηση του Οργανισμού να τηρήσει τη νομιμότητα προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών, ‘σπάει’ την προμήθεια σε μικρά τμήματα κάνοντας στην ουσία απευθείας αναθέσεις». Μιλά για κατάτμηση συμβάσεων στην προμήθεια φρέον, επειδή ο σχετικός διαγωνισμός αφορά την προμήθεια για κάποιους μήνες και όχι για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ δείχνει να μην κατανοεί και το γιατί προκηρύχθηκαν δύο δημόσιοι διαγωνισμοί από τον ΟΑΣΘ για δύο διαφορετικά έργα, που είναι η τεχνική υποστήριξη της τηλεματικής στις στάσεις και η τεχνική υποστήριξη της τηλεματικής στα λεωφορεία του οργανισμού. Ως προς το τελευταίο αξίζει να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο καθεστώς είχε κάνει τρεις διαφορετικές απευθείας αναθέσεις για το έργο της τηλεματικής την ίδια μέρα και στην ίδια εταιρεία. Αλλά τότε οι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν έβλεπαν αδιαφανείς διαδικασίες στον ΟΑΣΘ...των ημετέρων.

Σιωπή για τα "ραβασάκια"

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο Θ. Καράολγου μέχρι σήμερα δεν έδωσε καμιά εξήγηση για το «ραβασάκι» με τους 78 ημετέρους που έστειλε σε προηγούμενες διοικήσεις του ΟΑΣΘ και ζητούσε να προσληφθούν και μάλιστα κατά προτεραιότητα. «Ουδέν σχόλιο» υπάρχει επ’ αυτού και από την συνάδελφό του βουλευτή Έλενα Ράπτη, για το αντίστοιχο δικό της ρουσφετολογικό «ραβασάκι», ενώ ο επίσης βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας δεν είδε κάτι μεμπτό στο δικό του «ραβασάκι» για προσλήψεις στον ΟΑΣΘ. Όπως ισχυρίστηκε, επρόκειτο για έναν ιδιωτικό οργανισμό και βοηθούσε άνεργους συμπολίτες του να βρουν δουλειά... Αλλά ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ, ως γνωστόν, προικοδοτούνταν κάθε χρόνο με πακτωλό εκατομμυρίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να απολαμβάνουν εξασφαλισμένα κέρδη οι πρώην μέτοχοί του και να βολεύεται η εκλογική τους πελατεία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε προχθές ο Στ.Παππάς, μετά τον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές του 2015 και φέρει και την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα ρουσφέτια αυτά το Δημόσιο καλούνταν να πληρώσει επιπλέον 178 εκατ. ευρώ στον «ιδιωτικό» ΟΑΣΘ για τα έτη 2010 - 2014, ενώ θα μετακυλούσε τα κόστη του και στο επιβατικό κοινό, αυξάνοντας δραματικά το κόμιστρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL