Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Οι "Μεσσίες" των ζώων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "Μεσσίες" των ζώων

Του Ευάγγελου Παλαιοδήμου*

Αυτή είναι μια ανοιχτή επιστολή. Και απευθύνεται σε όσους ανθρώπους δεν έχουν παραδώσει ακόμα το δικαίωμα να σκέφτονται για τον εαυτό τους, στους διάφορους “Μεσσίες” των ζώων. Απευθύνεται, όμως, ταυτόχρονα και στην ανώτατη πολιτική εξουσία, ελπίζοντας ότι εκείνη τουλάχιστον εξακολουθεί να ασκεί το δικαίωμα που προανέφερα.

Είναι μια επιστολή που ζητάει, ταπεινά, έλεος!

1. Έλεος, από τους ανθρώπους που βιάστηκαν να βάλουν την υπογραφή τους σε μια διαμαρτυρία κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από τρομολαγνεία, μαρτυροκαπηλεία και ψέματα! Τους ίδιους αυτούς ανθρώπους που δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν ούτε τους τίτλους των άρθρων του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που “κατέβασε” στη δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής ΥΠΑΑΤ Γιάννης Τσιρώνης.

2. Έλεος, από τις φιλοζωικές οργανώσεις που διαστρεβλώνουν όλα τα σημεία του νομοθετήματος. Όλα! Που ισχυρίζονται, π.χ., ότι “τα πληγωμένα αδέσποτα που δεν έχουν τσιπ δεν θα περιθάλπονται από κτηνιάτρους”, ενώ το σχετικό άρθρο κάνει σαφείς εξαιρέσεις για τα έκτακτα περιστατικά. Όπως ακριβώς κάνουν και όλα τα ελληνικά νοσοκομεία για την παροχή πρώτων βοηθειών στους ανθρώπους!

3. Έλεος από τον Τύπο. Ή τουλάχιστον, τη μερίδα του εκείνη που επιδεικνύει πιο επιπόλαιη συμπεριφορά και από τον πιο αδιάφορο πολίτη, υποθάλποντας την οργανωμένη χειραγώγηση όσων αντιδρούν στο νομοσχέδιο, χωρίς διασταύρωση στοιχείων (όταν η διασταύρωση είναι τόσο απλή όσο το να διαβάσουν το κείμενο), χωρίς βήμα στην αντίθετη άποψη, χωρίς στοιχειώδη ορθολογισμό και ευθυκρισία!

4. Έλεος από τα στελέχη, κυβερνητικά ή φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, που παίρνουν μέρος σε επιτροπές, ασκούν πολιτική επιρροή στον πολίτη και προτείνουν το επιχείρημα “γιατί ο Τσιρώνης προωθεί ένα νομοσχέδιο με το οποίο συμφωνούν άνθρωποι που δεν είναι καν πολιτικοί μας οπαδοί;”. Και το κάνουν ανοιχτά, ονομαστικά, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν την εικόνα που τους θέλει να εκτιμούν μόνον όσους μπορούν να ποδηγετήσουν· οι άλλοι, πολιτικοί φίλοι ή εχθροί, στο πυρ το εξώτερον!

5. Έλεος από την πολιτική εξουσία. Που υποχωρεί στο πρώτο στραβοπάτημα λες και διέπραξε το προπατορικό αμάρτημα! Που δίνει λαβή σε όσους την αντιμάχονται να δηλώνουν δημόσια: “Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ!” ή “Με τον Τσιρώνη εμείς δεν πρόκειται να κάτσουμε ποτέ στο ίδιο τραπέζι!” και τους ευχαριστεί κιόλας “για τη συμμετοχή τους στη συζήτηση”. Τη συζήτηση που στραγγάλισαν βίαια, αμφότεροι!

6. Έλεος από την κοινή λογική. Το νομοσχέδιο, ανάμεσα στα άλλα, προωθεί τις στειρώσεις σε όλα τα ζώα ως μοναδική διέξοδο στη μείωση του αριθμού τους. Και την ευχή κάποτε να εξαφανιστούν από τους δρόμους, χωρίς να χρειαστεί να αφανιστούν από τον μπόγια. Αυτή την επιθυμία, το μοναδικό ίσως σημείο στο οποίο συμφωνούσαν όλοι οι φιλόζωοι (γιατί η εναλλακτική λύση λέγεται “ευθανασία”) γίνεται σήμερα λόγος αντίδρασης! Γιατί; Κανείς δεν μας εξηγεί. Απλώς το παρασύρει η χιονοστιβάδα που λέγεται “καθολική εναντίωση” στην αναζήτηση μιας ανθρώπινης λύσης, εκεί που οι άλλες, “πολιτισμένες” χώρες, απλώς σκοτώνουν αδιάκριτα.

7. Έλεος από τους απατεώνες. Ναι, κι απ’ αυτούς. Που τρέμουν στο ενδεχόμενο να χάσουν τις παράνομες επιδοτήσεις από τους δήμους. Επιδοτήσεις που λαμβάνουν χωρίς παραστατικά, χωρίς ταυτότητα, χωρίς ΑΦΜ, χωρίς τον οποιονδήποτε έλεγχο - για να ξέρουμε τουλάχιστον ότι είναι κάτι παραπάνω από μια σελίδα στο Facebook με δέκα τυχαίες φωτογραφίες δυστυχισμένων τετράποδων και έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για “ό,τι έχετε ευχαρίστηση”. Που κάνουν μπαζάρ χωρίς αποδείξεις, που λαμβάνουν τροφεία ζώων χωρίς να ξέρουμε αν έχουν ένα υπό την προστασία τους, που στέλνουν σκυλιά και γάτες στο εξωτερικό χωρίς τσιπ, χωρίς καταγραφή στη βάση δεδομένων, χωρίς ιχνηλασιμότητα, χωρίς “να δίνουν λογαριασμό” σε όσους έχουν οριστεί υπεύθυνοι από την κοινοτική νομοθεσία, τους υφιστάμενους νόμους του ελληνικού κράτους και τον Έλληνα ψηφοφόρο πολίτη. Που τους ξεμπρόστιασε η δημοσιογράφος Πόπη Μπάκα γράφοντας ολόκληρο βιβλίο για την καταχθόνια δράση τους, που τους καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τους καταδιώκει με ψήφισμα που υπογράφηκε πέρυσι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας την καταγραφή των κατοικίδιων ζώων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γιατί “η λαθρεμπορία ζώων συντροφιάς έχει φτάσει στο νούμερο τρία από άποψη διακίνησης μαύρου χρήματος, μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα”.

8. Και, τέλος, έλεος από τους εκτιμητές του “πολιτικού κόστους”. Το αναγνωρίζουμε. Και ξέρουμε ότι σε ένα περιβάλλον “Realpolitik” τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να υπολογίζουν όλες τις παραμέτρους. Ειδικά εκείνες που μπορούν να παραγάγουν τέτοιους κραδασμούς ώστε να κλονίσουν την ίδια την κυβέρνηση. Σ’ αυτούς τους λογιστές της πολιτικής έχουμε να πούμε μόνο αυτό: Τις επιπτώσεις από τη φίμωση ενός νόμου που φιλοδοξεί να γίνει η αρχή του τέλους της ασυδοσίας, της ανομίας και του παράνομου κέρδους, αυτές είναι που πρέπει να φοβούνται! Γιατί, μπροστά τους, οι δέκα χειραγωγοί της κοινής γνώμης είναι ένας απλός λόξυγκας συγκρινόμενος με ένα οξύ έμφραγμα.

Κι αν δεν σας περισσεύει το έλεος, σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες κι αν ανήκετε, τουλάχιστον ξοδέψτε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας. Διαβάστε το νομοσχέδιο. Αγνοήστε αν το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν το στηρίζει η Δεξιά, αν το καταδικάζει η αντιπολίτευση, αν έχει γίνει στόχος μαζικής υστερίας. Απλώς διαβάστε το κείμενο. Και αποφασίστε μόνοι σας αν και πού διαφωνείτε. Και πώς μπορείτε να το κάνετε καλύτερο. Με τη μέθοδο της περίθαλψης. Όχι της ευθανασίας.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

* Ο Ευάγγελος Παλαιοδήμος είναι πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL