Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Σάπια θεμέλια" δεκαετιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σάπια θεμέλια" δεκαετιών

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές Κορυδαλλού διαπίστωσε αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που τις επισκέφτηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "σάπια θεμέλια" που στήθηκαν εδώ και δεκαετίες και επισημαίνει την ανάγκη μιας νέας μεγάλης τομής στο σωφρονιστικό σύστημα, που θα βασίζεται στις ανάγκες και στα δικαιώματα των ανθρώπων.

«Ο συνωστισμός σε άθλιους θαλάμους, η έλλειψη επαρκούς ζεστού νερού και καθαριότητας, οι διαλυμένες τουαλέτες, τα τσιμεντένια προαύλια είναι η όψη της καθημερινότητας που είναι επείγον να αλλάξει. Ασφαλώς οι εικόνες αυτές έχουν βάθος και στηρίζονται σε σάπια θεμέλια, που φτιάχτηκαν εδώ και δεκαετίες. Και το σάπιο δεν το ανακαλύπτεις μόνο στον μουχλιασμένο τοίχο ή στο κατεστραμμένο ηλεκτρικό σύστημα, δεν το βλέπεις μόνο στην αρχιτεκτονική της επιτήρησης, αλλά και στους ξεπερασμένους, από τη ζωή και τις εξελίξεις, κανόνες, που στηρίχθηκαν στη λογική 'περισσευούμενων' ανθρώπων...» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το Τμήμα Δικαιωμάτων.

Τονίζει επίσης ότι «ο νέος σωφρονιστικός κώδικας δεν πρέπει απλώς να διορθώνει κάποιες στρεβλώσεις που είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού ή να κρατά ισορροπίες ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξει ριζικά, από τα θεμέλιά του, το σύστημα σωφρονισμού, που σε κάθε περίπτωση έχει φανεί ότι έχει αποτύχει, γιατί στηρίζεται για δεκαετίες στον αυταρχισμό, στη βία και την 'εξαφάνιση' μέσω του εγκλεισμού σε απαράδεκτους και απάνθρωπους χώρους».

Ο Τομέας Δικαιωμάτων και το Τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα, πέρα και έξω από λογικές εκδίκησης, δεν μπορεί παρά να δικαιώνει βασικά αιτήματα κρατουμένων, όπως ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους χώρους κράτησης, πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία για να μη θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς, επαρκή σίτιση, θέρμανση, καθαριότητα, εκπαίδευση για όλους και όλες. Θεωρούν, επίσης, ότι ο νέος σωφρονιστικός κώδικας θα πρέπει να εξασφαλίζει φυσιολογικές - ανθρώπινες συνθήκες επισκεπτηρίων, αυτόματη παροχή αδειών εφόσον ο κρατούμενος πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, ρητή απαγόρευση ενδοσωματικού ελέγχου (πρωκτικού ή κολπικού), που σε κάθε περίπτωση συνιστά εξευτελισμό και βασανιστήριο, συμμετοχή των κρατουμένων στις δραστηριότητες μέσα στη φυλακή, κοινωνικό έλεγχο μέσω του συνηγόρου του κρατούμενου, εφαρμογή και ενίσχυση του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, ενίσχυση - επέκταση των αγροτικών και άλλων κλειστών ή ημιελεύθερων δομών, που συμβάλλουν ώστε οι έγκλειστοι να μην είναι ανενεργοί και να μπορούν να μπουν σε διαδικασία ομαλής και δημιουργικής επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL