Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΑΤ - ΕΣΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΝΤΕΪΒΙΣ / "Όταν ήσουν εσύ στη φυλακή, ήμασταν κι εμείς..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΑΤ - ΕΣΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΝΤΕΪΒΙΣ / "Όταν ήσουν εσύ στη φυλακή, ήμασταν κι εμείς..."

"Όταν ήσουν εσύ στη φυλακή, ήμασταν κι εμείς στη φυλακή. Περάσαμε πολλά βασανιστήρια και μεγάλες καταδίκες". Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε την Άντζελα Ντέιβις στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974 Κώστας Μανταίος. Η επίσκεψή της δεν ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο, μόλις άκουσε την ιδέα, ενθουσιάστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε όσο μπορούσε περισσότερο στον χώρο.

Τα μέλη του ΣΦΕΑ την ξενάγησαν και μοιράστηκαν μαζί της ιστορίες του παρελθόντος. Ιστορίες χωρίς διαμεσολαβητές, μιας και οι ίδιοι ήταν εκείνοι που βασανίστηκαν και υπέφεραν τόσο. "Και αυτός... είμαι εγώ" είπε δείχνοντας μία από τις φωτογραφίες που βρίσκονται κρεμασμένες στους τοίχους του κτηρίου και χαμογελώντας ο αντιστασιακός Κωστής Γιούργος.

Βλέποντας τις φωτογραφίες, μαθαίνοντας για τους τόσους νεκρούς και τις εξορίες σε Γυάρο και Λέρο, αντικρίζοντας τους χώρους όπου βασανίστηκαν άγρια αγωνιστές σε σημείο παράλυσής τους από το ξύλο, όπως ο Σπύρος Μουστακλής, η Άντζελα Ντέιβις ρώτησε: "Κι εκείνοι που σας τα έκαναν όλα αυτά, δικάστηκαν;". Όσοι βρίσκονταν στον χώρο χαμογέλασαν. "Κάποιοι μόνο. Σήμερα οι απόγονοί τους βρίσκονται στη Βουλή" απάντησαν.

"Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που υπέφεραν όπως εσείς" πρόσθεσε η θρυλική ακτιβίστρια. Όταν άκουσε το εύλογο ερώτημα της συναδέλφου Νόρας Ράλλη από την "Εφημερίδα των Συντακτών", "πώς καταφέρνουν και δεν αλλάζουν οι άνθρωποι μέσα στον χρόνο", όπως δεν άλλαξε ούτε εκείνη, ούτε οι αντιστασιακοί μας, είπε ότι "δεν αλλάζουν γιατί αγωνίζονται συνέχεια".

Λίγο πριν φύγει, ο Γιάννης Ξαρχουλάκος από τον ΣΦΕΑ την προειδοποίησε αστειευόμενος να... προσέχει γιατί καθόταν ανάμεσα σε δύο βομβιστές! Οι βομβιστές ήταν οι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τότε δραστήριοι αντιστασιακοί Νίκος Μανιός και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Η Άντζελα Ντέιβις αποχώρησε υποσχόμενη ότι θα έρθει ξανά στην Αθήνα και λαμβάνοντας την υπόσχεση από τον Μιχάλη Αλεβίζο για την αποστολή γνήσιου αντιγράφου του ξυλόγλυπτου που είχε φτιάξει ο θείος του και αγωνιστής Τάσος Αλεβίζος το 1972 για την Ντέιβις, όταν εκείνη ήταν φυλακισμένη.

Θυμίζουμε ότι η Άντζελα Ντέιβις είχε αναφερθεί στο θέατρο Αλίκη με ιδιαίτερη συγκίνηση και ζεστασιά στην αλληλεγγύη που είχαν δείξει οι Έλληνες πολιτικοί κρατούμενοι στη δικτατορία στέλνοντάς της ένα γράμμα συμπαράστασης κι ένα μικρό ξυλόγλυπτο που έβγαλαν κρυφά από τις φυλακές.

(Φωτο Μ. Αλεβιζος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL