Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Πολυτεχνείο και Υπονομευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυτεχνείο και Υπονομευτές

Του Γιώργου Μαρκόπουλου*

Θέλω από την αρχή, ξεκινώντας αυτό το σημείωμα μου, να διευκρινίσω ότι το «Πολυτεχνείο» δεν ήταν παρά η κορυφαία στιγμή διαμαρτυρίας και άοπλης αντίστασης της φοιτητικής νεολαίας, κυρίως απέναντι σε ένα στρατοκρατικό καθεστώς που επί επτά ολόκληρα χρόνια είχε καταργήσει κάθε μορφή ελευθερίας. Και τούτο το αναφέρω για να μην ξεχνούμε τις δύο «Νομικές» καθώς και το ένα, μικρότερης έκτασης Πολυτεχνείο, που προηγήθηκαν. Για να μην ξεχνάμε ακόμη την πάλη για να περάσουν οι διάφοροι Σύλλογοι σε χέρια Δημοκρατικά, αλλά και τις διαδηλώσεις που ξαφνικά ξεπετάγονταν στους δρόμους της Αθήνας, με κίνδυνο πολλές φορές ακόμα και ζωής.

Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι το Πολυτεχνείο δεν ήταν προσχεδιασμένο, αλλά προέκυψε αυθόρμητα, όπως συνήθως συμβαίνει με όλα τα αυθεντικά και μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας. Έτσι λοιπόν, στις επάλξεις του βρέθηκαν όλοι όσοι ήθελαν μια πατρίδα ανεξάρτητη, χωρίς την κηδεμονία των ξένων δυνάμεων, χωρίς κοινωνική αδικία, όλοι όσοι διατηρούσαν άσβεστη την δίψα τους για έκφραση, δράση, πρόοδο και ελευθεροφροσύνη. Για αυτό και όλα τα αντιδραστικά στοιχεία δεν αγάπησαν μα ούτε είδαν ποτέ με θετικό μάτι το περήφανο αυτό ξέσπασμα, έτσι ώστε πολλές φορές, κάτω από τον μανδύα μάλιστα μιας επίπλαστης δημοκρατίας, ήρθαν να το μειώσουν, να το δυσφημίσουν, να αποκρύψουν την αλήθεια του αλλά και δόλια να την παραποιήσουν. Πολλοί μάλιστα από αυτούς ευρισκόμενοι στους κόλπους της εξουσίας ανήκουν σε εκείνους που υποδούλωσαν και πάλι το λαό μας στους διεθνείς τοκογλύφους βυθίζοντας έτσι τους εργαζόμενους στην απελπισία, οδηγώντας τους ανέργους στην αυτοκτονία χωρίς να προλαβαίνουμε καν να το μαθαίνουμε, ώθησαν τους νέους επιστήμονες εργάτες στην μετανάστευση, έσπρωξαν τον απλό κοσμάκη στα αντικαταθλιπτικά και διέλυσαν την παιδεία.

Αλλά για να μην μακρηγορώ, θέλω να τονίσω σε όλους αυτούς τους θυρωρούς της άρχουσας τάξης, πολλές φορές πρώην φτωχά παιδιά αλλά και αγωνιστές στην εφηβεία τους, που βρήκαν αλλού το συμφέρον τους, ότι όσο και αν την αντιμάχονται η αλήθεια δεν παραποιείται, όπως και το αίμα επίσης ποτέ δεν ξεχνιέται. Για αυτό και πάντα, ακόμη και αν προσπαθούν για το αντίθετο, θα μένουν κατά βάθος έρημοι, με την ψυχή τους χιονισμένο βουνό που μόνο πατήματα λύκου, συναντάς.

Πατήματα λύκου και τσακαλιού.

* Ο Γιώργος Μαρκόπουλος είναι ποιητής (φοιτητής Βιομηχανικής το '73).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL