Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / Μεξικάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές σε κοινή διαδήλωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / Μεξικάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές σε κοινή διαδήλωση

Εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδήλωσαν μαζί χθες στην επέτειο της σφαγής τουTlatelolco (2 Οκτωβρίου του 1968), όταν ένας άγνωστος αριθμός των άοπλων διαμαρτυρόμενων φοιτητών σφαγιάστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του κόμματοςPRI, το οποίο είναι ξανά στην εξουσία σήμερα υπό τονPenaNieto. Τουλάχιστον 51 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διαδήλωση, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές.

Παρά το γεγονός ότι εκδιώχθηκαν βίαια από την πλατεία Zocalo στην Πόλη του Μεξικού, όπου είχαν κατασκηνώσει για εβδομάδες, από χιλιάδες άνδρες των ΜΑΤ, οι καθηγητές, οι οποίοι είναι μέλη της Ένωσης «CNTE», μιας απόσχισης του διεφθαρμένου εκπαιδευτικού συνδικάτου «SNTE», συνεχίζουν τον αγώνα τους. Οι εκπαιδευτικοί δεν αγωνίζονται για την αύξηση των μισθών τους, παρά το γεγονός ότι κερδίζουν μόλις λίγα περισσότερα από τον κατώτατο μισθό, αλλά κατά της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» σε νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Παρά το γεγονός ότι η διαμαρτυρία τους παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως ένας αγώνας κατά τηςαξιολόγησης, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι καθηγητές είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν αλλαγές στην εκπαίδευση υπέρ μιας σωστής αξιολόγησης, αλλά δε δέχονται ένα σύστημα κυρώσεων, που βασίζεται σε τυποποιημένες εξετάσεις σε μια χώρα που είναι πλούσια σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς. Για παράδειγμα, οι καθηγητές θα αξιολογούνται στα αγγλικά και ισπανικά, την ώρα που πολλοί από αυτούς διδάσκουν στη ντόπια γλώσσα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση.

Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πολλές συνελεύσειςσχετικά με την ανάπτυξη μιας νέας πολιτικής για την εκπαίδευση, ωστόσοόλες οι ιδέες τους έχουν τους έχουν αγνοηθεί από την κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Αυτές, εκτός από την τυποποίηση της εκπαίδευσης ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών αφορά όλη την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της κυβέρνησης και μεταξύ άλλων τίθεται κατά της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου.

ΤΙΤΛΟΣ: Μήνυμα αλληλεγγύης των εκπαιδευτικών της Τυνησίας προς τους Βρετανούς συναδέλφους τους:

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, το τυνησιακό συνδικάτο των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ήθελε να εκφράσει την αλληλεγγύη τουστις απεργίες της 1ης και 17ης Οκτωβρίου. Θεωρούμε ότι ο αγώνας σας ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται οι μισθοί και οι συντάξεις σας και υπέρ καλύτερων εργασιακών συνθηκών έχει πολλά κοινά με τους δικούς μας αγώνες, εδώ στην Τυνησία. Τα αιτήματά σας δείχνουν ότι οι νεοφιλελεύθερες επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης φτάνουν τόσοστις χώρες του Βορρά όσο και σε αυτές του Νότου. Ζήτω η αλληλεγγύη μεταξύ των εκπαιδευτικών! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών!»

Lasaad Al Yakoubi, Γενικός Γραμματέας του τυνησιακού συνδικάτου καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, UGTT

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL