Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Κάθετη αντίδραση από την ΕΙΝΑΠ: / Κάθετη αντίδραση από την ΕΙΝΑΠ: Όσοι βλέπουν τη δημόσια Υγεία ως προέκταση του ιδιωτικού τους ιατρείου, δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάθετη αντίδραση από την ΕΙΝΑΠ: / Κάθετη αντίδραση από την ΕΙΝΑΠ: Όσοι βλέπουν τη δημόσια Υγεία ως προέκταση του ιδιωτικού τους ιατρείου, δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επάνοδο ιδιωτών γιατρών σε Κ.Υ. τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών να λάβουν τα απαραίτητα πολιτικά και ένδικα μέσα ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει της, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση.

Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ οφείλουν να τοποθετηθούν καθαρά και να αποτρέψουν την επάνοδο στα Κέντρα Υγείας εκείνων των γιατρών που επιμένουν να αξιοποιούν τις υποδομές του ΕΣΥ ως προέκταση του ιδιωτικού τους ιατρείου υπογραμμίζει το Δ.Σ. των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά.

Η ΕΙΝΑΠ υπενθυμίζει ότι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είχαν επί χρόνια την ευκαιρία να ενταχθούν στο ΕΣΥ σε προσωποπαγείς μόνιμες θέσεις, και μάλιστα κατ’ ευθείαν στον βαθμό του διευθυντή, αφού ο χρόνος βαθμολογικής εξέλιξης μετρούσε από τη λήψη του τίτλου ειδικότητας, κάτι που έγινε από πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών που στήριξαν τη δημόσια ΠΦΥ.

Οι ασθενείς δεν είναι πελάτες

Σύμφωνα με την πάγια, διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη θέση της ΕΙΝΑΠ, όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί που απασχολούνται σε δημόσιες δομές περίθαλψης (νοσοκομεία, Κ.Υ., ΠΠΙ) πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς η διαχρονική απαίτηση αναφορικά με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς ισχύει και για όλους τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ.

Όπως επισημαίνει, έχει αποδειχθεί στην πράξη περίτρανα πως το «προνόμιο» ιδιωτικού επαγγέλματος ταυτόχρονα με την απασχόληση στη δημόσια περίθαλψη οδηγεί στην «άγρα» ασθενών από το δημόσιο νοσοκομείο ή Κ.Υ. και την εκβιαστική μετατροπή των ασθενών σε «πελάτες» ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών ιατρείων και με τον τρόπο αυτόν στη μοιραία παραμέληση των αυξημένων και απαιτητικών καθηκόντων στη δημόσια περίθαλψη, εις βάρος τόσο των ασθενών όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων.

Εμπαιγμός με τα δεδουλευμένα

Ο εμπαιγμός συνεχίζεται για την αποπληρωμή των εφημεριών των επικουρικών που προσελήφθησαν εν μέσω πανδημίας και χόρτασαν υποσχέσεις και χειροκροτήματα. Τα λεφτά δεν φτάνουν για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του μηνός Απριλίου για τους επικουρικούς γιατρούς που προσελήφθησαν από μέσα Μαρτίου 2020 και μετά, διότι η μισθοδοσία τους έχει ενταχτεί σε πρόγραμμα ΠΔΕ - ΕΣΠΑ τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Επιπλέον καταγγέλλει την κυβέρνηση για εμπαιγμό και απαιτεί την προκήρυξη μόνιμων θέσεων επιμελητών, τη μονιμοποίησή τους, όπως είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και την κάλυψη όλων των κενών θέσεων ειδικευμένων με μόνιμους επιμελητές ώστε να μπει επιτέλους τέλος στον απαράδεκτο θεσμό της προσωρινής επικουρικής ομηρίας.

Παιχνίδια με τους επικουρικούς

Όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών είναι μονοετείς, παρά την πρόβλεψη της ίδιας της σχετικής ΠΝΠ που σαφέστατα αναφέρει διετείς συμβάσεις, ενώ η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στις αρχές Μαρτίου, που είχε δηλώσει πως οι επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές που θα στρατευθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας «θα μείνουν μόνιμα στο Δημόσιο».

Μάλιστα, για την αποφυγή προβλημάτων στην καταβολή των δεδουλευμένων των νέων επικουρικών, το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας ζητάει την ένταξη όλων των επικουρικών γιατρών στην κανονική μισθοδοσία μέσω κρατικού προϋπολογισμού τακτικών αποδοχών και εφημεριών και την αναγνώριση σε αυτούς πλήρους δικαιώματος σε ό,τι αφορά πάσης φύσης άδειες και λοιπές παροχές, ισότιμα με τους μόνιμους επιμελητές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL